Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl
Home » Pup in huis » Benchtraining

Benchtraining

Een bench, ofwel kamerkennel of hondenbox, is een metalen kooi die speciaal voor honden is bedoeld. Hoewel een bench helaas niet echt goedkoop in aanschaf is, loont de aanschaf ervan vaak toch de moeite. Het gebruik van de bench kan erg nuttig zijn bij de zindelijkheidstraining bij een pup en bij het voorkomen van probleemgedrag bijvoorbeeld wanneer de hond even alleen is.

Wat zijn nu de voordelen van het gebruik van een bench? 

  • Uw hond zal zich prettiger voelen in de bench wanneer hij alleen thuis moet blijven. De bench is voor de hond een soort hol waarin hij veilig is, zoals honden in het wild ook een veilig hol hebben. De kans dat hij de hele buurt bij elkaar jankt is daarom ook een stuk kleiner!
  • Uw hond krijgt de kans niet om ‘rottigheid’ uit te halen terwijl je weg bent. Toch prettig natuurlijk wanneer u zeker weet dat de hond zich niet tegoed zal doen aan uw bankstel of vloerbedekking!
  • Wanneer de hond nog niet (helemaal) zindelijk is, vergroot het gebruik van de bench de kans dat het toch ‘droog’ blijft terwijl u weg bent (ook ‘s nachts!). Een hond zal namelijk zijn eigen hol niet graag bevuilen. Ideaal bij de zindelijkheidstraining van een puppy.

Aan de slag met Benchtraining

Voordat u de hond in de bench opsluit wanneer hij alleen thuis moet blijven, moet u ervoor zorgen dat de hond de bench als een prettige, veilige, ligplaats gaat beschouwen. U zet de bench in de woonkamer, op een tochtvrije plek. Het liefst op een plek van waaruit de hond de kamer goed kan overzien (de meeste honden vinden dit prettig). In de bench legt u een deken of iets dergelijks, zodat de ondergrond aangenaam is om op te liggen.

Om de hond te wennen aan de bench geeft u hem een lekkere kluif die hij in de bench op mag eten of een met hondenworst gevulde Kong. Het deurtje van de bench blijft open, maar als de hond zijn kluif, Kong of andere lekkernij wil meenemen naar een andere plek brengt u hem rustig terug naar zijn nieuwe plaats. Dit houd u een aantal dagen vol. Iedere kluif of ander lekkers die de hond krijgt laat u hem in de bench opeten.

U kunt het beste pas doorgaan met de volgende stap wanneer de hond geen aanstalten meer maakt om zijn kluif mee te nemen naar een andere plek, maar rustig in de bench blijft liggen totdat hij is klaar is met kluiven. Is de hond eenmaal zover, dan gaat u door met de volgende stap. Iedere keer wanneer de hond wil gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, dan brengt u de hond rustig naar zijn bench.
Als de hond in de bench gaat liggen (al dan niet op uw aanwijzing) beloond u de hond door hem een speeltje of iets lekkers in de bench te geven. Wanneer de hond een mand, een ligbed of iets dergelijks had, maak het de hond dan gemakkelijker door deze (in elk geval voorlopig) weg te halen. Past de mand of het ligbed in de bench, dan kunt u die daarin natuurlijk goed gebruiken! Wanneer de hond uit zijn bench komt met de bedoeling om op een andere plek te gaan slapen, brengt u hem, net zoals eerst met de kluif, weer rustig terug naar zijn plaats.

Is de hond zover, dat hij zonder problemen in de bench wil slapen en deze zelfs regelmatig zelf opzoekt, dan sluit u, als de hond gaat slapen voor een tijdje het deurtje. U geeft hem hierbij de eerste keer weer een kluif, Kong of andere lekkernij. U gaat nog niet weg, dat is pas de laatste stap. Mocht de hond nu toch onrustig worden en/of gaat janken of blaffen, dan is het heel belangrijk dat u juist nu goed reageert. Dat wil zeggen, zolang de hond onrustig is, negeert u hem volkomen! U mag hem vooral niet troosten of geruststellen, want dan voelt de hond zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit dus blijven herhalen. Ook kunt u beter niet op hem mopperen, want ook dan krijgt hij toch aandacht van u, en dat is precies waar hij om vraagt. Zodra de hond stil is, ook al is het maar even, gaat u op dat moment naar hem toe. Wees niet uitbundig, maar open gewoon het deurtje alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Laat de hem direct gewoon zijn eigen gang gaan. Het is niet de bedoeling dat u door uw gedrag de indruk wekt alsof er iets heel bijzonders is gebeurd.
Pas wanneer de hond rustig in de bench blijft liggen met het deurtje dicht, terwijl u thuis bent, neemt u de laatste stap. Als u (eerst voor korte tijd) weggaat, doet u de hond in zijn bench en geeft u hem zijn lekkernij. Geef de hond geen extra aandacht bij het verlaten van het huis. Ook bij thuiskomst laat u de hond pas uit de bench wanneer hij rustig is.

TIP: Leg regelmatig een paar hondenbrokjes of ander lekkers achterin de bench, op een moment dat de hond niet ziet dat u dit doet. De hond zal het al snel de moeite vinden om telkens weer in zijn bench te gaan kijken of er misschien wel weer ‘zo maar’ wat lekkers ligt.

Misschien denkt u, als u dit verhaal gelezen hebt, dat een goede bench-training erg veel tijd en moeite zal kosten. In de meeste gevallen kunt u de omschreven stappen echter al binnen één tot twee weken allemaal nemen. Wel is het belangrijk dat u de hond echt stap voor stap aan de bench laat wennen en dat u daar zoveel tijd voor neemt als bij uw hond nodig is. Het resultaat moet namelijk zijn, dat de hond probleemloos alleen kan blijven in de bench, omdat hij dit als zijn eigen veilige ligplaats ziet. U mag de hond daarom ook nooit voor straf in zijn bench sturen (want dan wordt het juist een vervelende plek)! Als u kinderen heeft zult u erop moeten letten dat zij de hond nooit storen of lastigvallen als hij in zijn bench ligt. De bench moet juist een plek zijn waar de hond zich rustig terug kan trekken. Dus de iets oudere hond kunt het ook best aanleren. Zolang het met een beloning gaat en vooral met rust.

Ook voor de Pup is benchtraining een uitkomst

Als u met uw pup direct aan een benchtraining begint kan dat sneller gaan tijdens het leerproces. Want jong geleerd is oud gedaan. Ook voor de pup geldt bovenstaand. Gebruik in het begin geen fleece deken of dikke wollen deken, want de kleine kan een keer ontlasting in de bench doen. Op deze materialen is niet te zien of de pup een plasje heeft gedaan. Leg ook geen kranten en/of ander nestmateriaal in de bench, want dan kan de pup dit materiaal zien om daar de behoefte te doen. En u dient juist te voorkomen dat uw hondje in zijn bench ontlast. 

Iedere keer als hij wil gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, brengt u hem rustig naar zijn bench. Als de pup in de bench gaat liggen (al dan niet op uw aanwijzing), beloond u hem door een speeltje of iets lekkers in de bench te geven. Mocht de hond onrustig worden en/of gaan janken of blaffen, dan is het heel belangrijk dat u nu goed reageert. Dat wil zeggen, zolang de pup onrustig is, negeert u hem volkomen! U mag hem vooral niet troosten of geruststellen, want dan voelt hij zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit gedrag blijven herhalen. Ook kunt u beter niet op hem mopperen, want ook dan krijgt hij aandacht van u en dat is precies waar hij om vraagt.

 Zodra de pup stil is, ook al is het maar even, gaat u naar hem toe. Wees niet uitbundig, maar open gewoon het deurtje van de bench, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Laat hem direct zijn eigen gang gaan. Het is vooral niet de bedoeling dat u door uw eigen gedrag de indruk wekt dat er iets heel bijzonders is gebeurd.
Ook het zelfde leuke hulpmiddeltje kunt u gebruiken zoals omschreven bij de hond.
Let op, het lijkt soms of pups energie voor 10 hebben. Sommige rassen gunnen zichzelf geen moment rust. Ze gaan maar door en worden op een gegeven moment ongecontroleerd en druk en kunnen niets meer leren. De pup in de bench zetten is op dat moment de enige manier om hem tot rust te laten komen.

Trainings-stappenplan, pup en volwassen hond

Lees hier stapje voor stapje, zowel voor de pup als voor de hond, om op een verantwoorde manier, aan een bench te wennen. Het is belangrijk om zeer consequent hierin te zijn. Daarom laat ik u het nog eens een keer punt voor punt zien.

Ook het zelfde leuke hulpmiddeltje kunt u gebruiken zoals omschreven bij de hond.
Let op, het lijkt soms of pups energie voor 10 hebben. Sommige rassen gunnen zichzelf geen moment rust. Ze gaan maar door en worden op een gegeven moment ongecontroleerd en druk en kunnen niets meer leren. De pup in de bench zetten is op dat moment de enige manier om hem tot rust te laten komen.

Stap 1

Zorg dat u iets lekkers of een speeltje gebruikt dat voor de hond echt waardevol is! Zet de bench met een lekker dik kussen in de kamer op een rustig plekje waar vandaan u hond kunt zien wat er zoal gebeurt bij u in huis. Zet het deurtje open en laat de hond het nieuwe voorwerp rustig onderzoeken op het moment dat hij daar zelf voor kiest. Ga niet opletten wat er al dan niet gebeurd en moedig hem niet aan, forceer niets. De ene hond ziet een bench nauwelijks staan, een andere kan daar een paar dagen voor nodig hebben. Hij hoeft er niet in te gaan, alhoewel veel honden dat wel zullen doen. Kijk niet gespannen naar de hond om te zien wat hij doet. Hoe normaler men over de aanwezigheid van een bench doet, hoe beter het is. U gaat pas over naar stap 2 als de hond zich ontspannen rond de bench gedraagt.

Stap 2

Uw gooit wat lekkers of een speeltje waarmee je hond graag speelt in de buurt van het open deurtje van de bench terwijl de hond je dat ziet doen. Normaal gesproken zal de hond het lekkers gaan halen en opeten of met het speeltje aan de slag gaat. Herhaal dit een paar keer per dag. Gooi het voertje steeds wat dichterbij de bench maar altijd pas als de hond het zonder probleem vanuit de vorige plek heeft opgehaald. U gaat pas naar stap 3 als je hond heel ontspannen het voertje of speeltje dat vlak bij de ingang van de bench oppakt.

Stap 3

Gooi nu wat lekkers of een speeltje in de bench. Wacht rustig af en doe niet gespannen. Het is allemaal geen halszaak. Laat het rustig gaan, dring vooral niet aan als uw hond de bench niet in durft. Uiteindelijk gaat hij wel, het hoeft helemaal niet meteen. Al kan het net zo makkelijk dat dit wel gebeurt. Het kan ook dat de hond het lekkers in de bench opeet of daarin met het speeltje gaat spelen. Het is voor iedere hond anders en dat maakt niets uit. Herhaal dit een paar keer per dag, zo nodig een paar dagen. U gaat pas naar stap 4 als uw hond het lekkers/speeltje ontspannen en zonder dralen uit de bench haalt of erin blijft tot het op is of met het speeltje erin gaat spelen. 

Stap 4 

Nu gaat u een commando gebruiken. Neem het lekkers of het speeltje mee naar de bench en gooi het erin. Zeg het woord “bench” zo gauw de hond de bench instapt, vooral niet eerder! U hoeft verder niets te doen als hij naar binnen stapt want daar ligt al een beloning. Herhaal dit een paar keer per dag. U kunt pas naar stap 5 gaan als uw pup of volwassen hond zonder aarzeling de bench ingaat terwijl u het woord “bench” zegt en daar zijn beloning haalt.

Stap 5

Ga net als anders met iets lekkers of een speeltje bij de bench staan, zeg “bench” en gooi NADAT uw hond de bench is ingegaan het lekkers of het speeltje erin. Herhaal dat een paar keer per dag. Ga dan naar stap 6 als de hond vlot de bench in stapt als u het woord “bench” zegt en het lekkers er dan pas in gooit. Let op: het hoeft niet zo te zijn dat uw pup op het commando direct  “bench” reageert door de bench in te stappen en daar te wachten tot je het lekkers of het speeltje geeft. Maar dat is wel het doel waarna we streven. Het mag nu nog een beetje samen vallen, hij stapt erin na uw “bench”commando en u gooit er tegelijk iets in.

Stap 6

 Zeg “bench”en wacht af. Laat je hem nadenken. Grote kans dat hij nu meteen de bench instapt om verwachtingsvol te kijken waar het lekkers/speeltje blijft. Stapt hij er niet meteen in maar loopt hij wat heen en weer, wacht dan rustig af. Het is moeilijk omdat de spelregels nu veranderd zijn: de hond moet nu de bench in omdat u dat van hem vraagt en krijgt pas een beloning als hij luistert. Neem in het begin desnoods genoegen met een lager criterium, net een poot in de bench kan ook voldoende zijn om de beloning te verdienen. Zo bouwt u de oefening dan eerst op naar dat niveau  en herhaalt dat een paar keer per dag.

Stap 7

Dit is het moment waarop de tijd rijp is om de hond eerst op het commando “bench” de bench in te laten gaan en daar een tijdje te wachten op het lekkers of het speeltje. Niet te lang wachten, maar hooguit 30 seconden. Oefen ook dit een paar keer per dag. U gaat pas naar stap 8 als de hond vlot op uw aanwijzing de bench in gaat en daar rustig gaat zitten of liggen in afwachting van zijn beloning.

Stap 8

Als de hond in de bench is gestapt en daar rustig is (en pas dan!), kunt u hem een Kong (is sterk rubber speelgoed) gevuld met lekkers geven, een gezond bot of een favoriet speeltje (dat u niet gebruikt om uw hond tijdens een training mee te belonen).

Einddoel

De hond gaat de bench in als u dat zegt terwijl u op dat moment geen lekkers of een speeltje in uw handen houdt. U beloont de hond pas als hij geluisterd heeft. Dus: eerst het door uw gevraagde gedrag en dan pas de beloning!
We hebben het nu over een bench als een manier om honden een veilige plek te geven. U kunt in de gaten houden door te observeren of de hond de bench echt prettig vindt. Als hij net zo graag uit zichzelf in zijn bench gaat liggen als ergens anders, dan vind hij de bench oké. Gaat hij er alleen in  maar een lage, gedrukte houding omdat u hem zegt dat te doen, dan vind hij de bench nog niet echt prettig. Of u legt teveel nadruk in de stem en lichaamshouding en reageert hij misschien daarom zo deemoedig. Dan is het zaak om op een lichtere toon en minder dwingend tegen de hond te praten.
Een bench kan maken dat een hond veel te vaak in zijn bench zit. Een bench is zo makkelijk voor de eigenaar – omdat hij niet op zijn hond hoeft te letten – dat dit misbruik van de bench in de hand kan werken. Dat is dus perse niet de bedoeling! De bench is een hulpmiddel tot gewenst gedrag, niets minder maar zeker niets meer.

Resumerend

Benchtraining moet altijd stapje voor stapje worden opgebouwd. Al helemaal voor honden die bang zijn om alleen te zijn is een zorgvuldige opbouw heel belangrijk. Wie te snel resultaten wil kan meer problemen dan voorheen verwachten. Doe het dus echt stapje voor stapje! Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. De bench mag geen routine worden omdat het zo lekker gemakkelijk voor de eigenaar is. De hond mag er net zo vaak in liggen als hij zelf wil maar wel met een open deurtje.

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.