Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

De mijten zijn onder te verdelen in:

Unknown-4

a. oormijt ( otodectis )

b. schurfmijten  

–> scabies ( sarcoptes og gewone schurft )

–> demodex ( jeugdschurft )

–> cheyletiella ( vachtmijt )

a. oormijt

oormijt_bij_honden1

Deze mijt ook voor bij hond, kat , fret en vos en leeft in de gehoorgang. De volwassen mijt is ongeveer 0,4 mm lang en kan men normaal alleen zien met een loep of microscoop.

Symptomen zijn jeuk, schudden met de kop, krabben ( wat vaak een secundaire bacteriële infectie tot gevolg heeft) , droog/donker/korrelig oorsmeer, soms bloeduitstortingen in het oor ( = zogenoemde bloedoor ). Men ziet dan ook vaak wondjes en korstjes van het krabben. De mijt leeft van het afval van de huidcellen en dus op de huid ( deze mijt graaft geen tunnels in de huid zoals de schurftmijten ).
Het is erg besmettelijk ! Hoewel de mijt op zich niet ziekmakend is, zijn de symptomen dusdanig vervelend dat behandeling noodzakelijk is. Het optreden van ottis ( oorontsteking ) is een heel vervelend bijverschijnsel.

De middelen die er zijn, werken niet tegen de eitjes, wat betekent dat een behandeling gedurende 2 tot 3 maanden om de twee a drie weken herhaald moet worden om:

  • 1 levenscyclus ( =3 weken ) te overbruggen.
  • de eventuele secundaire infecties te behandelen.

b. Schurftmijten

  • Scabies

Unknown-5

Gewone schurft of scrapes leeft in de huid en graaft daar een gangenstelsel. Deze mijt veroorzaakt zeer veel jeuk. Door het krabben ontstaan korsten. Het is een erg besmettelijke aandoening.

Kenmerkend is vaak verdoet en en schilferachtige, vaak ook kale huid.
Het is een zoonose, dat wil zeggen dat het overdraagbaar is op de mensen.
Vroeger werd het zeer effectieve middel lindaan gebruikt, maar dat is verboden, omdat het niet afgebrokenwordt in het milieu. Er zijn goede middelen tegen schurftmijt bijvoorbeeld shampoos en andere middelen om de hond mee te wassen. Bepaalde schurftmiddelen kunnen echter problemen geven bij een collageachtige of een witte hond. Door het MDR-gendefect waar deze honden aan lijden kan het gebruik van deze middelen ernstige gevolgen  hebben.
Sarcoptes is een ernstige aandoening waarbij een systemische behandeling nodig is.
Een gang naar de dierenarts is absoluut noodzakelijk terwijl ook de mensen gezinsleden goed in de gaten gehouden moeten worden. Een bezoek aan huisarts is aan te bevelen.

  • Demodex

002

Demodex ofwel jeugdschurft komt veel voor bij kortharige rassen. De mijt leeft in de haarzakjes en talgkliertjes. Tachtig procent van de jonge honden draagt deze mijt bij zich, maar slechts een enkeling heeft er last van.
De meeste honden hebben weerstand tegen deze mijt opgebouwd ; de gevoeligheid voor deze mijten waarschijnlijk erfelijk bepaald. Meestal is het de teef die haar pups besmet in de gerstedrie dagend geboorte. Vaak wordt het advies gegeven deze teef uit de fok nemen of in ieder geval de combinatie waaruit de pups komen niet te herhalen.

De hond kan met diverse middelen tegen deemoed een of twee keer per week helemaal gewassen worden of iedere dag voor een derde gedeelte gewassen worden. De behandeling moet tot twee weken na het verdwijnen van de mijt worden voortgezet.

  • Vachtmijt

cheyletiella

Bij een besmetting met vachtmijt of Cheyletiella lijkt het of de hond een stoffige huid/vacht heeft. De Engelse bijnaam voor deze mijt is ” walking dandruff”.
Hij veroorzaakt weinig tot geen overlast voor de hond. Hooguit kan de hond wat lichte jeuk hebben bij een ernstige besmetting. De vechtmijt is diersoort specifiek en kan zich dus alleen voortplanten op de “eigen” gastheer.
Het is een zoonose, maar de mijt kan zich bij de mens niet handhaven. Meestal zijn wat jeukende bultjes – vooral in de nek – een aanwijzing dat de mens besmet is geraakt met deze mijt. De hond kan behandeld worden met een daarvoor bestemd middel, daarnaast kan het nodig zijn om de hond te wassen met een speciale shampoo. De omgeving waar de hond leeft moet ook schoongemaakt worden, dus stofzuigen en de kussens en deken wassen.

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.