Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

Wat zijn anaalklieren?

De anaalklieren van de hond zitten onder de staart, bij de anus. Het zijn 2 kliertjes die, als u een klok in gedachten neemt, op “10 voor 2” zitten. Het zijn 2 zakjes waarin een vloeibare substantie wordt aangemaakt die met een buisje naar buiten toe wordt afgevoerd.

De functie van de anaalklieren.
Anaalklieren hebben de functie van geurverspreiding. Zo laten honden elkaar merken wie er op een bepaalde plek geweest is. Bij het ontlasten wordt een druppeltje anaalklier-vocht op de ontlasting gelegd. Dominante honden zoeken vaak een zo hoog mogelijke plek (bijvoorbeeld een molshoop) om hun ontlasting neer te leggen. In hun ogen zijn zij dan erg belangrijk en willen dit aan iedereen laten weten. Dit terrein is van mij! Er zijn honden die het presteren om op hun voorpoten te gaan staan en zo een zo hoog mogelijke positie te vergaren om hun ontlasting te deponeren. Vaak wordt er daarna ook nog heftig met de poten over de grond gekrabd. Ook dit is geur markering, dat door middel van klieren tussen de tenen gebeurt. Als een hond in een angstige situatie terecht komt, wil het nog wel eens voorkomen dat hij door de schrik zelf zijn anaalklieren leegt.

Verstopte of ontstoken anaalklieren.
De anaalklieren kunnen verstopt gaan zitten of zelfs ontstoken raken. De hond heeft dan veel last van jeuk en gaat daardoor veel likken rond de anus of krabben in de buurt van de anus of de rug. De hond kan ook gaan “sleetje rijden”, oftewel zittend met zijn achterste over de grond schuren. Misschien piept of kreunt hij er zelfs bij. Normaal is de inhoud van de anaalklieren bruin en vloeibaar, eigenlijk een beetje olie-achtig. Als er sprake is van een ontsteking dan kan de inhoud dik, pussig of bloederig worden. Ook is de geur dan vaak erg onaangenaam. Soms treedt er een abces op, die open kan springen. Het is natuurlijk verstandig dit voor te zijn. Voor de behandeling van ontstekingen wordt vaak antibiotica voorgeschreven door de dierenarts. Soms kan een pijnstiller of ontstekingsremmer erbij gegeven worden. Ook worden de kliertjes soms gespoeld onder een roesje.

Anaalklieren uitknijpen.
Het uitknijpen van anaalklieren gebeurt vaak door de dierenarts tijdens een consult. U kunt ze echter ook zelf uitknijpen. Hiervoor kunt u het beste latex handschoenen aantrekken en een tissue paraat houden. U kunt op 2 manieren de anaalklieren zelf legen:

  1. Van buiten af, u zet 2 vingers op 10 voor 2 rond de anus van de hond. U pakt met uw vingers de anaalklieren van de hond vast. Maak hierna een knijpende, trekkende beweging, totdat u merkt dat de vloeistof begint te lopen.
  2. Van binnen uit, u doet uw wijsvinger in de anus van de hond (dit kan eventueel met een beetje glijmiddel). Uw duim zet u aan de buitenkant van de anus naast de anaalklier. U pakt de anaalklier van de hond tussen uw duim en wijsvinger en maakt een knijpende en trekkende beweging, waarna de vloeistof uit de klier komt. Vervolgens draait u uw hand 180 graden en leegt de andere klier. U kunt natuurlijk ook uw duim in de anus van de hond stoppen en uw wijsvinger aan de buitenkant naast de anaalklier zetten, maar een duim is vaak wel een beetje dik en u moet dan 2 keer een vinger inbrengen.

Operatie anaalklieren.
Sommige honden blijven problemen houden met hun anaalklieren. De klieren blijven bijvoorbeeld ontsteken. Dan zit er soms niks anders op dan de anaalklieren operatief te verwijderen. Deze ingreep heeft een zeker risico, omdat de anaalklieren vlakbij de kringspier van de anus zitten. Als het mis gaat, kan uw hond incontinent raken. Ook is het geen goedkope operatie, omdat er redelijk wat tijd in gaat zitten om ze netjes te verwijderen.

Voeding.
Een vezelrijke voeding kan bijdragen aan het “gezond” houden van de anaalklieren. Door de vezels wordt de ontlasting wat harder en neemt bij het ontlasten dan de vloeistof uit de anaalklieren makkelijker mee naar buiten.

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.