Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

kind en hond 4 kind en hond 5 kind en hond 9

Kind en hond, zorg dat het goed gaat.

Kinderen en honden, een combinatie die soms verschrikkelijk mis kan gaan, maar bovenal ontzettend mooi kan zijn.
Wij verzamelden voor u belangrijke informatie en handige tips.

Met een hond sociaal en gezond.

Kinderen die met een hond opgroeien:

 • Zijn socialer en hebben meer inlevingsvermogen
 • Leren respect, zorg en verantwoordelijkheidsgevoel voor anderen te ontwikkelen
 • Bewegen meer
 • Zijn gezonder en hebben minder last van allergieën, astma , eczeem en hooikoorts
 • Zijn minder eenzaam en bang en krijgen meer zelfvertrouwen
 • Hebben altijd een luisterend oor,  zij kunnen bij de hond troost zoeken en hun geheimen delen. Kinderen die een probleem hebben, gaan daarmee in 80% van de gevallen eerst naar hun huisdier.

kind en hond 7 kind en hond 6 kind en hond 8

Puzzelen.

Honden zijn goede puzzelaars. Dat moet ook wel, willen ze al onze verwarrende woorden van signalen kunnen begrijpen. Wij zeggen tegen de hond,  “lig, af, of down, en ga liggen en mooi af,” dat allemaal door elkaar en ook nog eens in combinatie met verschillende houdingen en gebaren. Als wij de hond willen laten liggen dan doen we onze hand naar beneden. Maar als wij de hond hier roepen wijzen wij op dezelfde manier naar beneden. De hond moet maar uitzoeken wat het allemaal betekend!
En dan komt er een baby. De hond wordt na de geboorte van de baby vaak geweerd. Hij moet aan de kant, er is even geen tijd, hij mag niet in de kinderkamer. Wegwezen nu! Daarbij gebruiken wij weer 17 verschillende commando`s en 28 verschillende gebaren. De hond kan hier behoorlijk gefrustreerd door raken. Aangezien wij van onze honden heel goede puzzelaars hebben gemaakt, heeft hij al snel uit gepuzzeld waardoor het komt dat de pret in zijn leven over is, “de baby !”

Durniseau2 kind en hond 33 durniseau1 durniseau 3

Baby = Joepie!!
Wij kunnen de conclusie “Baby = niet leuk” ook omkeren naar Baby = Joepie!! En de hond laten ervaren dat een baby zijn leven juist leuker maakt. Word de baby wakker? Joepie, feest, koekje voor de hond! Voortaan geen 3 keer wandelen per dag, maar een aantal wandelingen meer dan voorheen! Of een aantal keren wat langer. Komt het kind de kamer binnen? Iets lekkers voor de hond! Kraamvisite? Zet een pot met beloningssnoepjes bij de voordeur en laat alle bezoekers de hond iets lekker hieruit geven!
Zo wordt de komst van een baby ook een verrijking voor het leven van de hond Hij gaat al het leuke associëren met de komst van de baby, en dat is toch eigenlijk wat we willen!
Honden en kinderen kunnen prima samen, mits er een aantal regels in acht worden genomen en wordt beseft dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid altijd bij de ouders ligt.
Het is zo leuk kind en hond, wij hadden een weddenschap. Wat zou de kleine als eerste zeggen, pappa of mamma? Het werd  “Miep Af!!”

Tip 1: Laat uw kind nooit zelf een situatie met de hond oplossen! Voorbeeld: Als de hond het koekje van het kind wil afpakken, hoort het kind een ouder te roepen, en DIE moet de hond weghalen!

Tip 2: Pas op voor het zogeheten ganging-up effect. Als u uw kind een standje geeft, dan kan de hond uit zichzelf  u daaraan mee  helpen bij de correctie. Corrigeer het kind dus nooit in het bijzijn van de hond. Een kind staat alleen in rangorde boven de hond als er een ouder bij aanwezig is.

Tip 3: Laat kleine kinderen NOOIT met een hond wandelen. Dat is het toppunt van onverantwoordelijk gedrag. Vaak hoor je eigenaren zeggen dat hun hond dat prima kan. Maar een kind dat met een hond wandelt komt ook andere honden tegen, waarvan je nooit weer hoe die reageren. Dit kan heel gevaarlijke situaties geven, denk aan vechtpartijen.

kind en hond 10 kind en hond 11

Belangrijk om te weten.

Aan het samenleven van kind en hond zijn risico`s verbonden, maar ook kinderen en honden vormen echt een heel leuk duo. De hond is vaak hun bijzondere vriend en speelkameraad. Bij hem vinden ze gezelschap, liefde en aanvaarding. Laat ons dit a.u.b. niet vergeten.

 • Van gezinnen met kinderen heeft 33.6% een hond
 • Kleine kinderen zijn tweemaal vaker het slachtoffer van een bijtincident dan andere oudere leeftijdsklassen
 • De meeste bijtincidenten gebeuren thuis, met eigen hond
 • Jonge kinderen (gemiddeld 5 jaar) worden het meest gebeten door de eigen hond of door een hond die ze kennen
 • De meeste bijtincidenten gebeuren wanneer actieve supervisie ontbreekt. Alleen aanwezig zijn als ouder is niet genoeg om een bijtincident te voorkomen, er moet ook echt worden opgelet!
 • In 86% van de gevallen blijkt een actie van het kind, bijvoorbeeld, het kind gaat naar een slapende of etende hond toe, hond kusjes geven. Dat kan nou juist de trigger van het bijten te zijn.
 • Hoe jonger het kind, des te groter de kans dat het in het gezicht gebeten wordt. Dat komt niet doordat hond en kind ongeveer even groot / hoog zijn, maar omdat jonge kinderen nu eenmaal alles ontdekken door dingen van heel dichtbij te bekijken.
 • Uit een studie blijkt dat 55% van de kinderen die door een hond ernstig werden verwond een of meerdere symptomen van posttraumatische stress laten zien, zoals angst of bedwateren.
 • De fysieke toestand van de hond speelt een rol: honden met oorpijn bijvoorbeeld zijn eerder geneigd om te bijten
 • Jonge kinderen kijken vooral naar het gezicht van een hond en niet naar zijn lichaamshouding. Daardoor kunnen ze het gedrag van een hond niet goed interpreteren.
 • Kinderen kunnen een hond slaan, zeker als ze zien dat ouders die correctie techniek gebruiken (!)
 • Ouders onderschatten het gevaar, een meerderheid gelooft ten onrechte dat de hond het kind niet zal bijten, zelfs niet als de hond opgewonden of wild aan het spelen is, en zelfs niet als het kind de hond uitdaagt.
 • Er is geen duidelijk algemeen advies te geven over hoe een kind een hond moet benaderen. Bijvoorbeeld, eerst aan een hand laten ruiken, dat hangt helemaal van de individuele hond en de context af.

“De blauwe hond” is een interactief computerspel, ontworpen om jonge kinderen van 3 tot 6 jaar in  thuissituatie veilig met eigen hond te laten omgaan. Via Internet kunt u met dit preventieve programma kennismaken. www.blauwehond.nl

kind en hond 17 kind en hond 19 kind en hond18 kind en hond 30

Kindvriendelijk?

“Lief voor kinderen”, trouw, gehoorzaam”. Zo staat het in de boekjes. Als men informatie inwint op internet, bij rasverenigingen en liefhebbers, blijkt bijna ieder ras kindvriendelijk te zijn.
Veel liefhebbers zijn ras fanaten, die de minpunten van hun eigen ras niet meer zien, of in de praktijk zo handig hiermee omgaan, dat ze die niet meer als zodanig ervaren.
Maar er bestaat geen “kind-vriendelijk-heids-gen” !!! En in plaats van te willen  weten of uw hond kindvriendelijk is, kunt u zich ook eens afvragen hoe hondsvriendelijk is mijn kind?!

Tip 4: Leer uw kind dingen te laten vallen als de hond iets van het kind wil stelen, zelfs al is het een lekker ijsje. Prijs het kind als hij of zij dit daadwerkelijk doet!!

Hond en Happy Meal:

U kunt wel tegen uw kinderen zeggen dat ze een hond niet mogen omhelzen, of niet bij zijn etensbak of eten mag komen om af te pakken, maar dat werkt meestal niet.
Het moet visueel gemaakt worden.
Ik vraag bijvoorbeeld altijd wie er wel eens bij de McDonald`s is geweest. Hierna vraag ik “hoe zou jij het vinden als iemand bij de McDonald`s binnen komt en jouw Happy Meal mee neemt?  Dat is niet leuk natuurlijk, dus ook dan maar niet aan de hond zijn lekkers komen.

Tip 5 : Het is belangrijk  kinderen te betrekken bij het ouder worden en ook het doodgaan van de hond. Leg dingen duidelijk uit en laat het kind eventueel bij de euthanasie aanwezig zijn. Zeg echter nooit dat de hond gaat inslapen!! Kinderen slapen namelijk iedere avond in en zijn dan bang dat ze ook nooit meer wakker worden. Zeg ook niet: “een spuitje geven” Kinderen weten namelijk niet dat dit een speciaal spuitje is, ze zien alleen het spuitje. De nieuwe pup krijgt ook een spuitje, en het baby broertje of zusje en zij zelf ook !…..

simon2 simon1 simon3

Informatie over dit onderwerp:

Hier staan vele boekentips, waaronder ook een paar hele mooie en bruikbare boeken die u kunt voorlezen aan de kinderen dat over de omgang met honden gaat.

Dat is het boek:

•    Wie is hier de baas? Van Irma Frijlink

Maar denk ook zeker aan:

•    De DVD “Kind en Hond”
•    Boek van Martin Gaus                         “Mijn hond als Kameraad”
•    Boek van Sarah Whiteheat                 “mijn eerste hond”

kind en hond 14 kind en hond 13 kind en hond 15

Tips m.b.t hond en kinderen.

Informatie over het leren omgaan van kinderen met honden. 
Ieder jaar worden vele mensen met een bijtwond van een hond behandeld. De meeste slachtoffers zijn kinderen. Vooral onder kinderen die jonger zijn dan 4 jaar gebeuren veel ongelukken met honden. 43% van de hondenbeten is bij kinderen onder de 10 jaar. Kinderen zijn heel erg kwetsbaar. Hun gezicht zit precies op de hoogte van de honden bek. Als de hond bijt dan is het meteen ook goed raak.

Het lijkt zo leuk honden en kinderen. Het is zo vertederend wanneer een hond en kind de beste vriendjes zijn. Uit onderzoek blijkt ook dat het verzorgen van een huisdier goed is voor de ontwikkeling van een kind.
Maar het is niet vanzelfsprekend dat hond en kind de beste maatjes worden.

Ouders zullen hun kinderen moeten leren hoe zij met een hond moeten omgaan. Honden spreken een heel andere taal dan wij mensen, en vooral anders dan kinderen. Het is daarom goed om u daarvan bewust te zijn.

Honden worden vaak aangeschaft voor de kinderen. Kinderen tot ongeveer 12 jaar zijn echter in de meeste gevallen niet in staat om voor een hond te zorgen.
Neem bijvoorbeeld een Labrador. Als een kind vier jaar oud is, zal het kind in hoogte even groot zijn als de hond. Pas wanneer het kind 10 a 11 jaar is, is het kind even zwaar als de hond.
U zult begrijpen dat het kind op die leeftijd fysiek nog te klein is om de hond uit te laten. SCHAF DAAROM NOOIT EEN HOND AAN VOOR DE KINDEREN, MAAR OMDAT U HET ZELF LEUK VINDT!
U moet het als ouder leuk vinden om een hond te hebben. De ouder blijft verantwoordelijk voor de hond. De zorg zal op zijn schouders rusten.
Heb je daar als ouders geen zin in dan kunt u voor het kind beter een pluche beest of een cavia aanschaffen.

kind en hond 12 kind en hond 16

Hoe denkt een hond.

Een hond ziet een kind onder ongeveer 12 jaar meestal als zijn mindere. Als het meezit als zijn gelijke. Wanneer wij, als volwassene, ons niet zouden bemoeien met de relatie tussen hond en kind, is de kans groot dat de hond de baas gaat spelen over het kind. Doet het kind iets wat de hond niet wil, dan is de kans groot dat hij zal bijten om het kind op te voeden. Dit zijn levensgevaarlijke situaties! Het is dus van belang dat wij als volwassenen ervoor zorgen dat de hond zijn plaats weet in het gezin. Namelijk de laagste plaats.

Dat een hond er zo over denkt komt onder andere door het volgende.
Allereerst is een kind, zoals hierboven beschreven, fysiek veel langer klein dan de hond.
Maar bovendien doen kinderen een gehele dag inconsequente dingen in de ogen van een hond. Iemand die inconsequent doet, is in de ogen van een hond niet in staat om leiding te geven. Dan zal de hond de leiding over moeten nemen.

levi3 levi2 levi1

Een voorbeeld daarvan.

Een peuter begint net te lopen. Hij valt regelmatig om. De hond merkt, dat als hij even tegen het kind aan duwt, het omvalt.
Het kind valt op de grond en zegt daarmee in hondentaal, ‘ Ik geef me over’
Een hond die zich overgeeft, blijft op de grond liggen tot de hoger geplaatste hond weggelopen is.
Pas dan staat de hond op en zal met lage houding het hazenpad kiezen.
Zo niet het kind. Dat krabbelt overeind en probeert weer verder te lopen.
In hondentaal steekt het kind zijn tong uit naar de hond. ‘Ha Ha ik geef me lekker toch niet over.’ De hond zal het kind daarop weer omduwen en opnieuw en opnieuw. Net zo lang tot het kind rustig blijft liggen.
In zijn ogen vertoont het kind gestoord gedrag. Het kind houdt zich niet aan de gedragscodes onder honden.
Het kan zijn dat de hond op een gegeven moment zijn tanden optrekt om het kind te waarschuwen. Veel kinderen zien optrekken van de tanden als lachen.
Er zijn ook kinderen die het grommen van de hond aanzien als spinnen, zoals katten dat doen. Doordat zij dit verkeerd interpreteren gaan de kinderen door met hun gedrag.
Bijten is dan helaas niet uitgesloten.

Kinderen gaan vaak naar een hond toe om te aaien. Hij slaat daarop de armen rond de nek van de hond om hem te knuffelen, of hij geeft kusjes op de kop van de hond.
Wat er in hondentaal gebeurt, is het volgende;
Het kind zegt als het ware door naar de hond toe te lopen: ‘Jij bent mijn meerdere.’  (een lager geplaatste gaat namelijk altijd naar een hoger geplaatste toe)
Door de armen om de hond heen te leggen, buigt het kind zich over de hond.
Dat is heel dominant gedrag, daardoor zet het kind zich boven de hond.
Dus het ene moment zegt het kind ‘Jij bent de baas’ terwijl hij een seconde later zegt ‘ik ben de baas’ . De hond ziet dit ook als inconsequent gedrag van het kind.
Wil het kind nu een hond aaien, die niet gestoord wil worden of die niet gesteld is op ongewenste intimiteiten, dan is de kans groot dat de hond gaat grommen en/of happen.
Veel mensen denken dat een hond die gebeten heeft gestoord is, maar helaas ligt de oorzaak meestal aan de kant van de mens.

kind en hond 24 kind en hond 21  kind en hond 23

Maar ook honden moeten leren met kinderen om te gaan.

De hond moet de kinderen gaan associëren met iets leuks. Als de hond steeds weggestuurd wordt zo gauw de baby de kamer binnen komt, zal hij de baby als bedreiging gaan zien.
Het is ook uitermate belangrijk dat een hond in zijn jeugd (vanaf zijn 4e week) zeer goed gesocialiseerd wordt met kinderen en andere honden.
Hoe beter een hond gesocialiseerd is, hoe minder de kans op agressief gedrag.

Om ongelukken te voorkomen, is het heel erg belangrijk dat kinderen onder de 12 jaar nooit alleen gelaten worden met de hond.
Zet een kind even in de box, of doe de hond even in zijn bench (= Kamerkennel) op alle momenten dat u niet op hen kan letten. Al gaat u maar even naar de wc.
Kinderen doen allerlei onverwachte dingen. Ze prikken in de ogen van de hond, trekken zich op aan de hond, gaan op de grond liggen waardoor de hond (letterlijk en figuurlijk) boven het kind komt te staan.
Denk nooit: ‘Mijn kinderen doen dit niet’. Ieder kind doet wel eens iets waarvan de hond niets begrijpt. Of ze doen de hond (per ongeluk) pijn.
Juist het onbegrip tussen hond en kind zorgt voor ongelukken.
Uit onderzoek is gebleken dat zelfs de meest lieve honden uiteindelijk tot agressie te brengen zijn.
Honden blijven levende wezens waarvan je nooit weet hoe ze zullen reageren.

kind en hond 22 kind en hond 20

Waar u vooral op moet letten.

 1. Laat kinderen nooit alleen met de hond.
 2. Laat een hond altijd naar het kind toekomen. Sta nooit toe dat een kind naar de hond toegaat.
 3. Zorg ervoor dat een kind een hond altijd met rust laat wanneer deze in zijn mand of in de kamerkennel ligt. Dit moet een veilige plek zijn  voor de hond. Hij kan zich hier terug trekken wanneer hij rust wil. Een kind dat bij een hond in de mand ligt, is onverantwoord!
 4. Leer een kind nooit over de kop van een hond te aaien, maar altijd onder de kop of borst. ( Met het over de kop aaien geeft het kind aan dat hij boven de hond staat)
 5. Zorg ervoor dat de hond eerst rustig aan de uitgestoken hand kan en wil ruiken.
 6. Dwing de hond nooit tot contact met het kind. Wil de hond niet (vooral ook vreemde honden), dwing hem dan niet tot contact.
 7. Een kind mag alleen iets geven aan de hond, als er een volwassene bij is. Zorg ervoor dat het kind zijn hand met lekkers nooit terug trekt. De hond zal daardoor leren om naar een uitgestoken hand te gaan bijten, bang dat het lekkers aan zijn neus voorbij zal gaan. Laat het de hand plat houden waardoor de hond het lekkers voorzichtig kan pakken.
 8. Een kind mag nooit iets doen waardoor hij de agressie van de hond kan opwekken. Niet schreeuwen en niet over de hond heen buigen.
 9. Leer een kind hoe hij verantwoordelijk met een hond kan spelen. Laat een kind nooit trek spelletjes met de hond doen. Iedere hond gaat tijdens zo’n trekspelletje grommen. Het kind zal hiervan schrikken en het speeltje loslaten.
  Daardoor heeft de hond gewonnen, en valt het kind in een klap van zijn plaats onderaan op de rangorde ladder. Leer het kind juist om zoekspelletjes te doen met de hond. Leer de hond apporteren. Dan kan het kind apporteer spelletjes doen met de hond. Verstoppertje spelen behoort ook tot de mogelijkheden.
 10. Leer een kind dat hij een hond moet behandelen zoals hij zelf behandeld zou willen worden. Dus niet plagen, aan oren en staart trekken en dergelijke.
 11. Laat een kind een vreemde hond NOOIT recht in de ogen kijken. In de ogen kijken is rangorde bepalen. Wie het langst kijkt heeft gewonnen. Wanneer een kind dus eerder wegkijkt dan de hond, heeft het kind verloren. 
De hond kan daar op reageren met een aanval.
 12. Leer een kind dat hij nooit een hond van achteren mag benaderen. Een hond kan schrikken en dan reageren met agressie.
 13. De staart van een hond is voor hem een heel belangrijk spreekinstrument. Een kind mag daarom nooit aan de staart van een hond trekken.
 14. Leer een kind altijd een etende hond met rust te laten. Ook de etensbak, de speeltjes van de hond en zijn kluiven zijn niet voor kinderen. Kinderen moeten daar vanaf blijven.
 15. Het hoofd van het kind moet altijd boven het hoofd van de hond blijven. Tijdens het spel mag de hond nooit boven het kind komen te staan. Als een hond bovenop een kind staat, lijkt dat grappig. Maar de hond staat daarmee letterlijk en figuurlijk boven het kind, en is dus super gevaarlijk.
 16. Laat kinderen vechtende honden met rust laten. Honden kunnen dit heel goed zelf uitvechten. Als een kind zich hiermee bemoeid, is de kans groot dat de hond zijn agressie verlegd naar het kind.
 17. Een kind mag nooit weglopen voor een hond. Door weg te lopen wordt het jachtinstinct van de hond opgewekt. De hond zal proberen de prooi te vangen en hij zal het trachten te stoppen door het kind om te gooien of door in de hielen te bijten. Het kind moet leren doodstil te blijven staan. Als een lantaarnpaal. Laat het kind de hond niet aankijken. Het beste kan het kind naar de grond kijken of in de lucht. Laat hem zijn handen in zijn broekzakken stoppen, achter zijn rug houden of gekruist op zijn borst. Het beste kan het kind niet schreeuwen, maar als hij toch angst uit gaan roepen, kan hij het beste ‘help’ zeggen.
 18. Leer een kind zich niet terug te trekken wanneer het gebeten wordt. Als een hond bijt, heeft het daarvoor zijn reden. Misschien is hij bang, of wil hij voorkomen dat het kind doorgaat met zijn gedrag. Door terug te trekken krijgt het kind lelijke scheurwonden, die moeilijk te hechten zijn. Als het kind niet meer beweegt, verliest de hond zijn belangstelling en zal hij snel ophouden met bijten.
 19. Een kind moet ALTIJD eerst toestemming krijgen voordat hij aan een hond mag komen. Zowel bij vreemde honden als bij de eigen hond(en). Laat een kind een hond die alleen is of vast gebonden staat bij een winkel of aan heen hek, nooit aanhalen!. Ook niet wanneer hij de hond kent.
 20. Een kind mag nooit een commando geven aan de hond als er geen volwassene bij is. Als de hond het commando van het negeert, leert de hond dat hij een gegeven commando van een kind niet serieus hoeft te nemen. Het kind daalt daar door in de rangorde terwijl de hond in de rangorde zal stijgen. Gehoorzaamt een hond niet aan het gegeven commando van een kind, dan moet een volwassene ervoor zorgen dat de hond het commando toch uitvoert.
 21. Kinderen mogen nooit hard gillen, schreeuwen of rennen in de buurt van een hond. Een hond krijgt hierdoor het idee dat zijn plaats in de rangorde bestreden gaat worden. De hond ziet dit gillen, schreeuwen en rennen als een gevecht. Hij zal de orde willen herstellen en de kans is groot dat hij daardoor zal gaan happen naar de kinderen.

kind en hond 39 gizmo1 selfie1 kelly1

Tijdens de zwangerschap 

Het is zaak om ruim voor de geboorte van de baby al nieuwe gedragsregels in te voeren. Wacht u daarmee tot de baby er is, dan kunnen deze regels bij uw hond negatieve associaties met de baby opwekken.
Verbiedt de hond op de toekomstige babykamer te komen. Houdt hem het liefst helemaal weg van de bovenverdieping, een traphekje kan uitkomst bieden.
Laat de hond ruim voor de bevalling aan nieuwe speeltjes, kleertjes en meubels snuffelen.
In de laatste weken voor de bevalling dreigt het gevaar dat de hond steeds minder uitgelaten wordt. Zoek een oplossing waarbij de hond toch dagelijks zijn energie kwijt kan.
De hond moet leren naast de kinderwagen te lopen. Dit kunt u oefenen met een winkelwagentje: laat de hond naast het wagentje staan, zeg ‘volg’ en begin te lopen. Zodra hij trekt, stoppen en hem laten zitten. Volgt hij goed, beloon hem dan. Trekt hij weer, sta dan opnieuw stil.
Laat uw hond aan kindergeluiden wennen door b.v. regelmatig langs een schoolplein te lopen tijdens het speelkwartier.
Laat kinderen die niet bang voor honden zijn de hond een brokje geven. Laat hem daar steeds bij zitten. Zorg met de lijn dat hij niet opspringt.
Sommige honden beschermen hun zwangere bazin. Moedig dit vooral niet aan – lach er ook niet om!
Hebt u vaste tijden voor alles? Verander die dan bijtijds. Laat uw hond bijvoorbeeld uit op wisselende momenten.
Neem geen pup tijdens de zwangerschap. De opvoeding van een pup eist veel tijd en energie. In de laatste maanden van de zwangerschap dus liever niet aan een pup beginnen. De hond moet al zijn opgevoed als de baby geboren word.

Kind en Hond 2 kind en hond 3 kind en hond 1

Baby en hond 
- Wat te doen als de baby er is? 

Is uw baby in het ziekenhuis geboren? Zorg dat u bij  thuiskomst uw handen vrij hebt om de hond te begroeten – juist en vooral u als moeder!
Probeer terwijl u met de baby bezig bent, ook de hond aandacht te geven. 
Geef uw hond iets lekkers terwijl u de baby voedt.
Zorg dat de hond dagelijks een flinke wandeling maakt.
Huilt uw baby? Ren er dan niet paniekerig naartoe. De hond kan het huilen van de baby associëren met iets ergs en zich daarnaar gedragen.
Laat kind en hond nooit samen in een vertrek alleen!
Leg uw baby altijd op een hogere plaats dan het niveau waar de hond zich bevind.
Duld niet dat de hond de baby verdedigt, erom lachen ziet de hond al als een aanmoediging. Het kan uiteindelijk leiden tot agressief gedrag.
Dring de baby niet op aan de hond, geef het dier de kans om langzaam te wennen.
Leg de baby nooit in de mand van de hond. Dit is zijn territorium.
Gaat de deurbel of telefoon? Leg de baby dan even in de box.
Vraag de kraamvisite om ook aan de hond aandacht te geven. De beste volgorde voor de visite is om eerst de ouders te begroeten, dan de baby en als laatste de hond. Geef de hond bij zo’n gelegenheid een hondenkoekje.
Een baby die over de grond kruipt, overtreedt alle hondenregels! Zet de hond altijd eerst in een kamerkennel (of een andere veilige plek) vóór u het kind uit de box haalt. Het dier zal u dankbaar zijn!

thora1 Thorea2 Thorea4

Als de baby een peuter word.

Houd uw kind weg van eten, botjes of speeltjes van de hond. 
Als uw kind de eerste stapjes zet, gaat dat met vallen en opstaan. Laat de hond dan niet in de buurt, als hij schrikt kan hij happen naar uw kind. 
Zorg dat de hond zich ergens kan terugtrekken waar de peuter de hond niet achterna kan lopen. 
Laat uw hond en uw peuter geen koekjes delen.

Enkele tips :

 1. Stuur een kind onder de 8 jaar niet met een hond naar buiten. 
Ook al gaat het in huis allemaal prima, buiten kunnen zich onverwachte situaties voordoen waarin uw kind de hond niet meer de baas kan.
 2. Een etende of slapende hond mag nooit gestoord worden. 
Als een slapende hond wakker schrikt kan deze wel degelijk bijten! 
En een lagere uit de rang mag nooit aan zijn eten komen, en zal dus ook hier wel degelijk bijten!
 3. Kinderen kunnen bang zijn voor honden maar let op, een hond kan ook bang zijn voor kinderen.
 4. Geef een hond een eigen plek in huis, die voor alle anderen verboden terrein zijn. 
Stuur een hond nooit voor straf naar zijn mand toe, zijn mand is zijn eigen veilige plekje.
 5. Ga nooit uit van uw eigen ervaringen met honden. 
De hond denkt in termen van rangorde, en kan zich tegenover u dus anders gedragen dan tegenover uw kind.
 6. Laat het kind niet in de mand van de hond slapen en de hond niet bij het kind in bed.
 7. Honden horen laag te slapen om duidelijk aan te geven dat zij in het gezin geen ranghoge positie innemen.
 8.  Leer het kind om niet zijn handen door een openstaand raam van een auto te stoppen om de vreemde hond te aaien, veel honden verdedigen de auto.
 9. Het kind niet straffen in het bijzijn van de hond. Een hond kan besluiten zijn roedelleider (u) te helpen met de opvoeding van het kind.

kind en hond 26  kind en hond 28 Hond en kond 40

Als uw kind toch gebeten is.

Omdat elke hondenbeet potentieel gevaarlijk is, gaat u best zo snel mogelijk naar een arts.
Drie vierde van de slachtoffers zijn jonger dan 14 jaar en bijna de helft is jonger dan 4 jaar.
 Kinderen worden meestal aan het hoofd of de hals gebeten, volwassenen vooral aan de ledematen.
 De meeste slachtoffers worden gebeten door een dier dat ze kennen, het eigen huisdier of een hond uit de buurt. Hoewel er bepaalde “risicohonden” bestaan, bijten ook zogeheten “kindvriendelijke” honden soms.

Hondenbeten moeten nauwkeurig onderzocht worden door een arts, ook al zien ze er onschuldig uit. Er kunnen pezen of zenuwen geraakt zijn of de wond, vooral bij beten in het gezicht, kunnen ernstige littekens veroorzaken indien ze niet onmiddellijk afdoende worden verzorgd. Er bestaat bovendien altijd een risico op infecties door micro-organismen die aanwezig zijn in de muil of in het speeksel van het dier. Diepe wonden en wonden aan de ledematen infecteren gemakkelijker.

 • Om infecties te voorkomen, mogen wonden aan de ledematen zeker niet onmiddellijk worden gesloten of gehecht. Verwondingen in het gezicht kunnen om esthetische redenen wel direct worden gehecht.
 • In het buitenland of bij onbekende honden dient men ook rekening te houden met eventuele besmetting met hondsdolheid. Ook zal de arts de vaccinatiestatus betreffende tetanus te controleren en eventueel bijkomende inentingen uitvoeren.

save yip 3 yip 1

Wat kunt u zelf doen? 

In afwachting van verzorging door een arts, reinigt u de wonden het best met overvloedig water.  Gebruik nooit ontsmettingsmiddelen die irritatie kunnen veroorzaken omdat die de omringende weefsels verder kunnen beschadigen.

 • Punctiewonden (waarbij de tanden van het dier in de huid zijn afgedrukt en de huid is doorboord), laat u best open.
 • Grotere wonden kunt u eventueel afdekken met steriele doekjes en een verband.
 • Indien de wond na een paar dagen meer en meer pijn doet of indien u koorts krijgt, moet u opnieuw uw arts raadplegen, omdat dit kan wijzen op een  infectie.

.kind en hond 27 hond en kind 50

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.