Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

DSC_0318 DSC_0317 DSC_0301

Socialiseren, naar buiten met uw pup.

In de socialisatieperiode leert de hond omgaan met de wereld. Dit gaat niet vanzelf. U zult er met de pup op uit moeten trekken. Het is belangrijk dat het hondje in contact komt met vreemde mensen, kinderen en andere honden. Uw pup dient te leren dat hij niet bang hoeft te zijn voor afwijkende situaties, harde geluiden en ogenschijnlijk beangstigende prikkels. Het is essentieel dat de hond leert omgaan met stress, socialiseren en verschillende situaties.
Het is effectiever om drie tot vijf maal per dag 10 á 15 minuten met de pup op stap te gaan dan één of twee maal per dag een half uur.
Overdaad schaadt!

DSC_0295 DSC_0296 DSC_0298

Tips:

  • Laat de pup op afstand aan een nieuwe situatie wennen.
  • Beweeg uiteindelijk steeds dichter naar de prikkel toe. Blijf de pup aanmoedigen en belonen wanneer hij onderzoekend gedrag vertoont.
  • Geef de pup de kans om te onderzoeken. Loop niet stug door wanneer de pup bezig is om een prikkel te verwerken.
  • Wat voor ons heel normaal is, kan door de ogen van het hondje heel vreemd lijken.
  • Maak gebruik van verschillende praktijksituaties, bijvoorbeeld een fietser die voorbij komt.
  • Beloon met een snoepje wanneer de hond met u bezig blijft en niet achter de fietser probeert aan te gaan.
  • Ga eens met uw pup op een perron staan. Zorg er echter voor dat de pup niet overdonderd wordt door een voorbij denderende trein.
  • Ga ook al vroeg de stad in met de pup. Neem hier de tijd voor.
  • Eindig de oefensessie met een jackpot! Bijvoorbeeld zijn favoriete speeltje, een spelletje of iets wat hij erg lekker vindt.

DSC_0303 DSC_0300 DSC_0299

Veel verschillende mensen. 

Iedere wandeling is een gelegenheid om uw pup te laten wennen aan vreemde mensen. Op de plaatselijke weekmarkt doet de pup veel indrukken op. Sommige honden kunnen een fobie ontwikkelen voor mensen in uniform, mensen met een hoed of vreemd uitziende mensen. Voorkom dit! Leg aan mensen uit hoe zij contact kunnen maken.

 1537962_521892674613651_2886973032022905521_o 10604412_521892601280325_1492702459952969218_o

Baby’s en kinderen. 

  • Als u zelf geen kinderen hebt, ga dan op zoek naar een plek waar kinderen zijn.
  • Zorg voor een positieve ervaring met kinderen.
  • Maak gebruik van snoepjes om de ervaring met kinderen voor de pup positief te laten zijn.
  • Instrueer kinderen hoe ze een pup kunnen aaien.
  • Coach een kind om de pup te laten zitten. Gebruik hiervoor een snoepje of een speeltje.
  • Zorg ervoor dat uw hondje kennismaakt met kinderen van verschillende leeftijden.

.DSC_0317 DSC_0330

Andere pups en vriendelijke honden.

Socialisatie met andere (vreemde) honden is erg belangrijk voor een pup. Zorg ervoor dat de riem slap hangt en niet in de knoop raakt wanneer u andere honden tegenkomt op straat. Volwassen honden zijn over het algemeen best tolerant naar pups. Tijdens spel met andere pups/honden leren ze sociale vaardigheden en jachttechnieken. Honden communiceren met name via lichaamstaal. Soms ziet dat er angstaanjagend uit voor een leek. Pups leren hun bijtkracht te beheersen tijdens spel met andere honden. LET OP, vraag eerst altijd aan de eigenaren of de honden even kennis mogen maken, ga er niet altijd zomaar vanuit dat iedere hond lief is voor pupjes!

10498298_481873125282273_2295802137115726687_o 10646692_516088481862066_6587734352614075892_n

Socialisatie van de pup.

Om een stabiele hond zonder probleemgedrag te krijgen, is een goede socialisatie van de pup uiterst belangrijk. Toch wordt de socialisatiefase nog wel eens onderschat. Zonde, want u kunt het op latere leeftijd niet meer overdoen.

Het socialiseren van een pup houdt in dat een pup leert waaruit zijn wereld bestaat. Het gaat erom dat een pup kennismaakt met alle ingrediënten die hij in zijn verdere leven zal tegenkomen. Mensen, andere honden, andere dieren, harde geluiden, drukte, vreemde omgevingen, enzovoort.

 Als een pup een van deze dingen tijdens zijn socialisatiefase niet leert kennen, kan dit betekenen dat de hond er de rest van zijn leven problemen mee heeft. Als een pup bijvoorbeeld niet kennismaakt met de drukte en het lawaai van verkeer, dan kan dat angst en vluchtgedrag tot gevolg hebben wanneer hij op latere leeftijd met verkeer in aanraking komt.

 Socialisatie is dus érg belangrijk en begint al bij de fokker. Zo zal een nest dat achteraf in een schuur ligt weinig in aanraking komen met huiselijke geluiden zoals bijvoorbeeld van een stofzuiger. Ook het komen en gaan van mensen of drukke kinderen zijn de pups in zo’n geval vreemd. Een fokker heeft dus een belangrijk deel van de socialisatie in handen. Alleen al de keuze van de plaats voor het nest kan van grote invloed zijn op het latere gedrag van uw pup. 

Om het dier goed te socialiseren moet u alle aspecten die in uw situatie aan de orde zijn de revue laten passeren. Belangrijk zijn natuurlijk een uitgebreide kennismaking met allerlei mensen, honden en andere dieren. Maar ook allerlei situaties en omgevingen moeten ervaren worden. Moet uw hond bijvoorbeeld regelmatig mee in het openbaar vervoer, of wilt u de hond mee kunnen nemen op de boot, begin hier dan vroeg mee. 

Bouw het wennen aan vreemde, nieuwe dingen langzaam op. Ga dus niet gelijk langs de drukste weg in de buurt staan, maar kies eerst een rustige weg en blijf wat op afstand. Ga langzaamaan dichterbij en kies de volgende keer een wat drukkere weg. Dit opbouwen geldt voor alle socialisatiehandelingen. Doe het rustig aan en houdt het kort. 

Bedenk vooraf welke zaken voor de toekomstige hond van belang zijn. De socialisatiefase duurt tot een leeftijd van ongeveer zestien weken. Voordat een hond die leeftijd heeft bereikt moet u hem dus regelmatig met de verschillende zaken die in uw situatie van belang zijn in contact hebben gebracht.

DSC_0304 DSC_0332

Socialisatie van de puberhond.

De belangrijkste periode van socialisatie, het kennismaken met de wereld, vindt plaats in de eerste zestien weken van het leven van de hond. Er is echter tijdens de puberteit nogmaals een periode waarin deze ervaringen als het ware bevestigd moeten worden.

Deze tweede periode waarin angst sterk inwerkt, ligt zo tussen de zes tot veertien maanden. Er kunnen zich zelfs een paar kortere periodes van grotere gevoeligheid voor angstige ervaringen voordoen, verspreid door de periode heen. Tijdens deze weken is de hond vooral gevoelig voor nieuwe situaties, zijn gedrag kan ineens veranderen. Hij kan bijvoorbeeld plotseling terughoudendheid vertonen naar mensen die hij wel kent of niet meer onderzoekend reageren op nieuwe mensen. 

Het is heel belangrijk dat je deze periode onderkent en op de juiste manier reageert. Kalmeer de hond niet door geruststellende woordjes of aanraking, want daardoor beloon je zijn angstige gedrag, maar dwing hem ook niet tot moedig gedrag. Vermijdt de beangstigende situaties niet, maar moedig de hond rustig en vriendelijk aan om uit te vinden dat er ander gedrag dan angst mogelijk is. Een vrolijk gezicht en aanmoedigende stem helpt hem om zich ervan te overtuigen dat er niets aan de hand was. 

Je kunt ook het voorwerp van zijn angst naderen of aanraken en laten zien dat er echt niets gebeurt. Je geeft hem positieve aandacht als hij onderzoekend zijn neus uitsteekt om te snuffelen naar wat hem zo deed schrikken. U moedigt hem aan en beloont hem als hij iets lekkers van een vreemde persoon aanneemt. Zo leert de hond dat ander gedrag waarvoor hij zelf kiest hem meer opbrengt. Daarmee neemt zijn zelfvertrouwen toe, hij heeft zijn wereld immers in de hand.

 Juist gedurende deze angstperiode gaan veel honden naar de hondenschool en u zult begrijpen dat het nu echt belangrijk is dat zijn ervaringen positief zijn. Als uw jonge hond schrikt wanneer hij een grote groep honden bij elkaar ziet, kan hij in de toekomst alle omstandigheden waar meer honden zijn eng gaan vinden. Dat heet generaliseren, de ervaring wordt overgezet naar andere omstandigheden. Vindt de hond het echter leuk in het gehoorzaamheidsklasje, dan heb je grote kans dat hij ontspannen is tussen een groep honden en ook andere leersituaties zoals bijvoorbeeld behendigheid leuk vindt. 

Het mag duidelijk zijn dat het verstandig is om met een hond te gaan trainen als hij nog jong is.

DSC_0083 DSC_0100

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.