Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

DSC_1235 DSC_0006 DSC_1281

DSC_0003 DSC_1243 DSC_1227


Vuurwerk rond oud en nieuw.

Veel honden zijn bang voor vuurwerk, onweer of vergelijkbare geluiden. Hondeneigenaren zien daarom enorm op tegen de laatste weken van het jaar wanneer het vuurwerk weer losbarst. Toch is er in veel gevallen wat aan te doen, door de hond tijdig te wennen aan het geluid van vuurwerk. In de rest van dit artikel gaan we in op de therapie voor angst voor vuurwerk. Wanneer uw hond bang is voor andere geluiden, is de therapie echter vergelijkbaar!
Honden die bang zijn voor vuurwerk, hebben geleerd dat dit geluid betekent dat er iets vreselijk engs gaat gebeuren. Vaak is de oorzaak hiervan een slechte inprenting en socialisatie van de hond. Angst voor vuurwerk kan echter ook op latere leeftijd zijn ontstaan doordat de hond een keer heftig is geschrokken van vuurwerk en zo een traumatische angst heeft ontwikkeld.
Om uw hond over zijn angst voor vuurwerk heen te krijgen, zult u moeten bewerkstelligen dat de hond bij het geluid van vuurwerk niet direct denkt dat er iets heel engs of gevaarlijks gebeurt, maar dat het geluid van vuurwerk de aankondiging wordt van iets leuks! Dat gaat natuurlijk niet vanzelf, maar daarvoor zult u veel moeten oefenen!
Voor alle mensen die dit jaar een pup hebben gekocht, heb ik een aantal zeer bruikbare tips om uw hond goed door zijn eerste oud en nieuw heen te krijgen.
Gaat u verkeerd met vuurwerk en uw hond om, dan zal hij waarschijnlijk voor altijd bang blijven voor vuurwerk of andere knallen zoals oa onweer. Wanneer de hond al erg getraumatiseerd is en dus zeer bang voor vuurwerk en/of andere geluiden is, is het verstandig om de therapie te ondersteunen met Bach Rescue Remedie.
In veel gevallen wordt een hond hierdoor minder paniekerig en dus toegankelijker voor de oefening. Bij een hond met dergelijk gedrag kan het ook erg verstandig zijn om de hond Bach Rescue Remedie te geven rond de jaarwisseling wanneer er erg veel vuurwerk wordt afgestoken.
Schapenvet ProDerma – Valeriaan.
Geeft meer rust tijdens stressvolle situaties.
Schapenvet ProDerma zorgt voor een andere (betere) samenstelling van het talgvocht van uw hond welke weer de huidkwaliteit verbetert en de mate van verharing tegengaat. Daarnaast draagt het bij aan een gezonde huid met een stralende, glanzende vacht. Maar voornamelijk geeft u dit om ervoor te zorgen dat uw hond minder of geen stress heeft door bijvoorbeeld, de  dierenarts, vuurwerk, autoreis enz.

 In één schapenvet blokje van 90 gram zit 0.6 % valeriaanwortel dat ervoor moet zorgen dat de hond rustig blijft.
Uw hond en de angst voor vuurwerk.
Een aantal honden vertonen angst voor vuurwerk en andere onverwachte geluiden (zoals het plotseling dicht slaan van de container).
Deze angst kan soms zodanige vormen aannemen dat het dier niet meer in zijn normale doen is, dat is voor zowel baas als hond geen prettige situatie.
Met name de tijd rond de jaarwisseling is het voor de baas en zijn hond een probleem.

DSC_0210 DSC_0281 DSC_0251

Wat is angst?

Angst is in de natuur een heel normaal redmiddel en dient ter bescherming van het individu. Veel honden die angstig zijn voor vuurwerk, hebben ook angst voor onweer. Bij een onweersbui zijn er naast de donder nog een aantal zaken die de hond in verbinding brengt met het naderend onheil, zoals de bijhorende lichtflitsen en de ozonvorming die de hond perfect kan ruiken. Bij angst zal de hond Adrenaline aan gaan maken. Dit hormoon komt vrij snel in de bloedbaan terecht en heeft tot gevolg dat het dier nog alerter wordt. Zo zal zijn hartslag toenemen, de pupillen zullen vergroot worden, en zijn hele lichaam zal in staat gebracht worden om te overleven. Dit kan zich uiten in vluchtgedrag of angst bijten.

Doordat de Adrenalinespiegel van de hond op zo’n  hoog niveau is zal hij ook niet meer open staan voor commando`s en dergelijke, de hond is niet meer aanspreekbaar. Door deze hoge concentratie van adrenaline in het bloed is de hond zelfs niet meer vatbaar voor pijnprikkels. Correcties hebben dan ook geen zin meer. Het gedrag van uw hond is op dat moment dus helemaal niet abnormaal. Wel is het zo dat de ene hond zich anders zal gedragen dan de andere. De ene hond zal bij de eerste ervaring  kijken wat er gebeurd is, terwijl andere honden juist willen gaan vluchten. Het is dan aan ons om de hond dan goed te begeleiden!

DSC_0249 DSC_0394 DSC_0678

Huisdieren genieten NIET van een knallend Nieuwjaar.

Ook deze jaarwisseling eindigt ongetwijfeld knallend, maar veel van onze huisdieren raken in paniek door het vuurwerk. Waarschijnlijk associëren onze honden dit geknal met onweer en bliksem. Huisdieren reageren daar zeer wisselend op, maar bij de zenuwachtige honden zien we de meeste reacties. Soms heftig blaffen, janken of paniek, maar vaak ook wegkruipend onder bed of in andere donkere hoeken van het huis. Een deel van de  jachthonden is gefokt om te reageren op het schot van de jager, bij deze dieren speelt een erfelijke factor mee. U kunt uw hond zelf ook een mini-vuurwerktraining geven. 
U kunt hiervoor verschillende geluiden gebruiken. 
Denk hierbij aan ballonnen, speelgoed autootjes met sirenes, rookbommetjes, een klappertjespistool, een alarmpistool etc. 
Bouw de geluiden op van makkelijk naar moeilijk. 
Belangrijk is te gaan oefenen met een hele ruime afstand tussen het geluid en de hond (soms wel honderden meters) 
De bedoeling is dat de hond niet in paniek raakt, maar net onrustig wordt. Dat is de afstand waarop de hond iets leert. 
Kom je te dichtbij dan raakt de hond in paniek en leert hij niets (goeds), gaat u te ver weg dan heeft het ook geen zin. Als men dit goed doet kan men meestal per training, als de hond minder bang wordt, dichterbij komen. Doe de training niet te snel, maar stap voor stap anders bent u zo weer terug bij af. Men kan de hond afleiden met een speeltje. Nooit los oefenen van de riem i.v.m. vluchten. Altijd aangelijnd. 
De training kan bij de ene hond veel langer duren als bij de ander. Forceren werkt absoluut averechts!  Ook hier is geduld een schone zaak.

Nog een tip.

Soms horen wij van bazen van een hond die angstig reageert wanneer er vuurwerk wordt afgestoken, dat de baas met de hond dan juist naar buiten gaat zodat de hond kan zien wat er gebeurt en hij dus kan zien dat er niets aan de hand is. Dit lijkt ons erg onverstandig. Het zien dat er vuurwerk wordt afgestoken maakt een hond echt niet minder angstig en wanneer er vuurwerk richting uw hond wordt gegooid, is de kans dat zijn angst alleen maar groter wordt, erg reëel! Wij raden daarom iedereen aan om juist op de momenten dat er veel vuurwerk wordt afgestoken, zo min mogelijk met de hond naar buiten te gaan!
Belangrijk, troost uw hond nooit wanneer hij of zij angst vertoont voor vuurwerk! Door dit troosten geeft u aan dat u het ook wel eng vindt waardoor de hond bevestigd wordt in zijn gedrag. Geef ook geen correcties (door bv een ruk aan de lijn te geven) want ook daarmee geeft u aan dat er iets aan de hand is wat zijn gedrag verklaard, bovendien heeft een correctie bij een zeer angstige hond überhaupt geen effect (zie: wat is angst). Ga ook niet bij hem zitten (of hij bij u) NEGEER ZIJN GEDRAG VOLLEDIG! Ik weet dat het u moeilijk zal vallen maar geloof me……Het is het beste voor uw hond.

DSC_0285 nieuw 2 DSC_0217

Visite.

Wees er goed op bedacht dat uw visite ook uw hond niet gaat troosten want dan heeft het bovenstaande verhaal ook geen zin meer! Vaak is het ook een combinatie van vuurwerk en alle drukte van u en uw bezoek om twaalf uur. De mensen in de kamer staan ineens allemaal op en beginnen elkaar te omhelzen (gedrag wat een hond nooit zal snappen) en als het dan ook nog eens  begint te knallen snapt hij het helemaal niet meer.
Houd het dus een beetje rustig voor uw viervoeter dan zult u zien dat het allemaal goed komt.

Een oproep voor iedereen die vuurwerk afsteekt.
Gooi NOOIT, NOOIT vuurwerk naar honden (of andere dieren) en wanneer u vuurwerk afsteekt en u ziet een hond naderen, wacht dan tot de hond voorbij is!

DSC_0404 nieuw 7 DSC_0235

Enkele tips voor uw huisdier en vuurwerk.

Als uw hond angstig reageert op vuurwerk, het dier zo veel mogelijk negeren. Door aandacht te geven, belonen we als het angstige gedrag op het geknal. De volgende keer zal uw huisdier door angstig gedrag weer om aandacht vragen. Daarom doet u als baas, de roedelleider, alsof het knallen en flitsen heel normaal is (dus niet straffen en niet belonen.)
* Hond op zijn eigen vertrouwde plaats laten liggen.
* Hond rond oud en nieuw alleen maar aangelijnd uitlaten.
* Radio of tv kan ook aan (als daar geen geknal op is). Bij sommige dieren is een radio op discosterkte een oplossing!
* Voor honden die erg paniekerig zijn kunnen kalmerende tabletjes: (Calmivet, Vetranquil) bij de dierenarts worden gehaald. 
Laat uw dierenarts de werking goed uitleggen. 
Normaal ongeveer twee uur voor het hoogtepunt van de te verwachten problemen de pilletjes geven, niet op een volle maag. 
Gewicht van de hond doorgeven naar de dierenarts voor de juiste dosering.  Niet tot de laatste dag wachten, want de voorraad “anti-vuurwerkpillen” bij de dierenarts is soms beperkt.

De adviezen op een rijtje:

  • Koop een lekker groot vlees kluif bij de slager (iets wat hij nooit krijgt) en geef het om 23.30 / 23.45 uur. Hij zal zo opgaan in zijn nieuwe lekkernij dat hij waarschijnlijk rustig blijft kluiven.
  • Angstig gedrag ten aller tijden negeren: Let op kinderen en uw bezoek.
  • Het angstige gedrag zeker niet belonen of bestraffen (Straffen is ook een vorm van aandacht krijgen)
  • Gordijnen gesloten houden
  • Radio en TV aanlaten. Let er wel op dat daar toevallig ook geen vuurwerk op is.
  • Lichten in huis aanlaten. (dit dempt de lichtflitsen van het vuurwerk)
  • Laat uw hond ruim voordat het vuurwerk begint uit.
  • Houd het dier onder alle omstandigheden aan de riem, ook al loopt uw hond altijd los.
  • Laat uw hond op oudejaarsavond niet alleen.
  • Breng hem in een vertrouwde omgeving, en zorg ervoor dat er rond middernacht geen deuren open staan. (Doe evt. een naam kokertje aan de halsband van de hond)
  • Let op dat er op de dagen voor en na oud en nieuw ook knallen te horen zijn en er ligt vuurwerk op straat wat uw hond in zijn bek kan nemen met alle gevolgen van dien.
  • Neem uw hond nooit mee naar buiten om aan het vuurwerk te kunnen wennen.
  • Blijf samen met uw hond in huis en laat hem niet alleen.
  • Ook kunt u voor kalmering tabletjes bij de dierenarts terecht die u ruim van te voeren moet geven.

nieuw 19 storm2 DSC_0272

Tips om uw hond aan vuurwerk te laten wennen:

We krijgen wel eens de vraag voorgelegd of vuurwerkcursussen een geschikte manier zijn om honden van hun vuurwerkangst af te helpen. In het algemeen werken deze cursussen averechts. De hond wordt vaak nog banger. Een hond (of kat) aan vuurwerk laten wennen moet heel geleidelijk gaan. Dit kunt u beter thuis doen, want op zo’n cursus is daarvoor te weinig tijd. Begin thuis een paar maanden van tevoren met oefenen. Koop een CD met ‘special effect’ (in de dierenbenodigdhedenwinkel of bij dierenarts te koop), specifiek van knallen zoals bommen, mitrailleurs en geweren (tegenwoordig ook verkrijgbaar als vuurwerk cd’s). Zet de CD op een bijna onhoorbaar volume en speel deze een paar keer af, terwijl u gewoon de dagelijkse dingen doet. Doe dit een paar keer per week en voer elke keer het volume zo’n klein beetje op, dat het dier er niet op reageert. Binnen een aantal weken zult u de CD heel hard kunnen afspelen. Laat vanaf dat moment de CD eens per week horen en de hond is helemaal voorbereid op de herrie van Oud en Nieuw.

Let wel, een hond of kat die toch al bang was voor vuurwerk , zal nog wel kalmeringsmiddelen nodig hebben en kan niet onaangelijnd op de “grote dag” naar buiten. Maar de stress en de angst zullen een stuk minder heftig zijn. Als het resultaat bevalt, herhaal dan de therapie elk jaar weer in de aanloop naar Oud en Nieuw. Ook kunt u oefenen met ballonnen in de tuin op te blazen en laat de hond er maar lekker mee spelen. Ook kunt u een klapper pistool gebruiken van de (buur)kinderen, en van een flinke afstand beginnen met een schot te lossen, hierna ga je iedere keer een stukje dichterbij. Zorg er wel voor dat u geen schoten gaat lossen naast de hond, ik denk dat het dan namelijk heel normaal is als de hond dan schrikt of bang wordt. Wees er uzelf van bewust dat u niet in een keer van 0 naar 100 kan, dus is het verstandig alles rustig op te gaan bouwen, en daar begint u dus ook niet 2 weken voor oud en nieuw pas mee. Wees verstandig en ga er bewust mee om.

DSC_0112 DSC_1251 DSC_0096

Zout

Wanneer er weer volop met zout gestrooid word willen wij u er op wijzen dat dit zout vaak voor problemen zorgt in de vorm van ontstoken zoolkussens/ tussen teenhuid bij honden. 
Het is verstandig om als uw hond na een “zoutwandeling” thuiskomt, even de voetjes te wassen met ruim water en daarna goed afdrogen. Dit bespaart  u een hoop ellende. Het eerste symptoom van ontstoken voetkussens/tussen teenhuid is het onophoudelijk likken aan de voetzolen. Was onmiddellijk de voetjes. Ga bij onvoldoende effect even langs uw dierenarts.

DSC_0127 DSC_0115 10921932_578303192304276_1902144160_n

Chocolade

In de tijd van chocoladeletters en kerstkransjes krijgen wij weer veel vragen over chocolade vergiftiging. Het betreft meestal honden, maar ook voor katten is chocolade giftig. Gelukkig zijn deze viervoeters over het algemeen wat kieskeuriger met betrekking tot hun eten. 
Cacao bevat een aantal stoffen, die een giftige werking kunnen hebben bij uw huisdieren. Melkchocolade en witte chocolade geven over algemeen weinig tot geen klachten, pure chocolade kan tot een ernstige vergiftiging leiden. Dit alles is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid die het dier binnenkrijgt. Witte chocolade bevat namelijk veel minder cacao dan melk (factor 240 ) en puur bevat nog weer 2x zoveel cacao per gram chocolade dan melk. De ergste vergiftiging loopt uw huisdier op wanneer uw huisdier de donkerste chocolade van de (banket)bakker of chocolaterie opeet, dit kan nog tot 3x zoveel cacao bevatten. Pure Chocolade dus niet doen!!

De eerste verschijnselen ontstaan ongeveer 4-5 uur na het innemen (tot 12 uur). Rusteloosheid, nervositeit, misselijkheid, braken, veel drinken, diarree eventueel verergerend tot hyperactief, hoge hartfrequentie, koorts en stuiptrekkingen. Het kan zelfs tot coma en de dood leiden. Ook is na 2 a 3 dagen ten gevolge van het hoge vetgehalte van chocolade een ontsteking van de alvleesklier mogelijk. Ook zijn enkele dagen na inname nog verschijnselen mogelijk als gevolg van beschadigingen van de hartspier. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot acute hartstilstand de volgende dag.

Wat kunt u doen? 

Het vervelende is, dat u wanneer uw hond dit heeft ingenomen alleen direct (binnen het uur) iets kunt doen om dit te voorkomen, laten braken is dan het advies. Let op sommige honden eten chocola op wat nog in de verpakking zit, hierdoor komen de giftige stoffen langzamer vrij en heeft u dus meer tijd om in te grijpen met het laten braken. Nadat de verschijnselen (lees braken) zijn begonnen moet u wachten tot het braken overgaat waarna u ze een grote hoeveelheid Norit (actieve kool) tabletten ingeeft. Verder is dan alleen het bestrijden van de symptomen mogelijk.

10686628_558238080977454_734604655903333473_n DSC_0125 10413350_558238047644124_4761229012104534189_n

Samengevat

Chocola is voor honden snel giftig, doordat de hond bepaalde stoffen (Methylxanthines, Theobromide en Caffeïne) veel minder snel omzet en uitscheidt dan de mens, deze stof werkt in op het hart en de spieren. Houd er dus rekening mee dat uw hond veel minder chocolade kan verdragen dan u zelf kunt. Chocolade is geen voedingsmiddel voor honden, geef het nooit bewust aan uw hond. Let op, ook de kat kan niet tegen de gifstoffen in chocolade, alleen eten katten niet zo snel chocola op. Dus pas op rond de sinterklaasdagen, kerstdagen en Pasen.

10422308_561695110631751_6617274579618236767_nb10349961_561695133965082_2183202756085262664_n

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.