Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl


 

DSC_1151 DSC_1079 DSC_1112

Checklijst “Vindt een goede fokker”.

Wij van “Nedina’s Snuggle pups” zijn hobbymatige Bichon Frise fokkers.  Dat betekent dat wij en af en toe eens een nestje hebben. Wij mogen nooit fokken boven de 21 puppy’s op jaarbasis.

Dit betekent dus ook, dat wij  vaak mensen moeten teleurstellen dat wij helaas geen pups beschikbaar hebben. De reden is dat wij niet op  grote schaal fokken.

Wij willen graag altijd medewerking geven aan mensen die zoekende zijn voor een nieuw hondje. Vaak merken wij dat mensen niet goed weten hoe ze bij de goede fokkers terecht moeten komen en dan niet goed weten hoe en wat ze moeten controleren en wat voor vragen ze moeten stellen. Daardoor kwamen wij op het idee om op onze website de checklist “Vindt een goede fokker” in het leven te roepen. Mensen die een hondje zoeken, krijgen daardoor een beetje een richtlijn die aangeeft waar ze op kunnen en moeten letten bij een fokker die ze bezoeken. Zo kan men het verschil te gaan leren inzien wie er echt hart voor het dier als fokker heeft of die alleen maar aan het geld denkt in plaats van aan het welzijn van het dier.

Bij de aanschaf van een hond is het belangrijk om een betrouwbaar adres te vinden en zeker niet overhaast te werk te gaan. U wilt immers een gezonde hond die aan uw verwachtingen voldoet. De overheid geeft weinig regels voor de handel in honden. Dat betekent dat u zelf goed moet weten  waar u op moet letten als u een start met de aanschaf van een pup of van een volwassen hond.

DSC_1056 DSC_1124

Rasfokkers

Wilt u een rashond, dan kunt u terecht bij een rasvereniging voor de Bichon Frise en dat is in Nederland de Rasverenging “Pekinees en Dwerg-Spaniel-Club”.

U kunt ze vinden op de website  www.pekingees-en-dwergspanielclub.nl

Een rasvereniging heeft een fokreglement waarin eisen staan waaraan de fokkers en de ouderdieren moeten voldoen. Vaak worden bijvoorbeeld testen op erfelijke ziekten bij de goede dieren verplicht. Ook zijn er meestal regels over hoe vaak een teefje een nestje mag krijgen (wettelijk mag dit maximaal eens per 12 maanden, maar sommige rasverenigingen zijn strenger) en hoeveel nestjes een teefje in totaal mag voortbrengen. Door dergelijke regels wordt het verantwoord fokken met het oog voor het welzijn van de dieren bevorderd en heeft u als toekomstige eigenaar wat meer zekerheid over de kans op erfelijke aandoeningen bij uw pup. Bij sommige rassen worden ook eisen gesteld aan het karakter van de ouderdieren.

De fokkers dienen bovendien te zorgen voor een goede start van de socialisatie van de pups. Dat betekent dat de pups wennen aan allerlei nieuwe dingen uit de omgeving. Dat is ontzettend belangrijk om van een pup een stabiele, vriendelijke hond te maken. Ga daarom na of de rasvereniging hier regels over stelt! Natuurlijk blijft het verstandig ook zelf te controleren of de fokker van uw keuze zich aan de regels van de rasvereniging houdt.

Voor honden met een stamboom is op de website van de Raad van Beheer  www.raadvanbeheer.nl  een aantal erfelijke aandoeningen op te zoeken over de voorouders of zij al dan niet getest zijn en wat de uitslag was. Elke hond waarvoor een stamboom wordt aangevraagd moet sinds juni 2014 door middel van een DNA test worden gecontroleerd op afstamming door de Raad van Beheer. U heeft daardoor bij een hond met FCI – stamboom zekerheid over de afkomst van de hond. Het kan gebeuren dat u op een wachtlijst komt te staan voor u in aanmerking kunt komen voor een pup. Dit vinden mensen soms vervelend, maar in de tussentijd kunt u zich al wel goed voorbereiden op uw nieuwe huisgenoot, boeken lezen over hondengedrag en genieten van de voorpret. U bent als het ware “in verwachting” van uw pupje, dat kan juist leuk en spannend zijn!

DSC_1222 DSC_1199 DSC_1171

Pas op voor puppyhandelaren.

Er worden veel pups aangeboden door tussenhandelaren, bijvoorbeeld via het internet. Sommige handelaren hebben hele “puppywinkels” waar u van allerlei rassen een pup kunt bestellen. Soms staan meerdere mensen zich hier te verdringen om een pup uit te kiezen en heeft u het gevoel dat u zich moet haasten met uw beslissing, voordat  een ander “uw”pup voor uw neus weg haalt. En het is zelfs mogelijk om de pup aan huis te laten bezorgen, alsof het een postorderbedrijf is! Dit is natuurlijk geen manier om een verantwoorde keuze te kunnen maken voor een nieuwe huisgenoot.

Uiteraard kunnen al deze nesten niet door de handelaar zelf gefokt worden. Meestal heeft u geen enkel zicht op de ouderdieren en is de moeder niet aanwezig. U weet ook niet waar de pups zijn opgegroeid, al zal men u misschien verzekeren dat ze in huis zijn opgegroeid. Soms blijken ze echter uit achteraf gelegen schuurtjes te komen of nauwelijks gesocialiseerd zijn. Deze dieren hebben een grotere kans om op latere leeftijd gedragsproblemen te ontwikkelen, zoals angst voor vreemde mensen of dingen en uit angst voorkomende agressie, dan pups die in huis zijn opgegroeid. Ook heeft u meer kans op erfelijke afwijkingen omdat de ouderdieren niet getest zijn.

De pups die u op deze manier kunt kopen zijn vaak snel “voorradig” en meestal goedkoper dan de pups die u via een rasvereniging koopt. Als u pech hebt, bent u echter in een iets later stadium het bespaarde geld in veelvoud kwijt aan dierenartskosten of gedragstherapie en soms komen de gezondheid- of gedragsproblemen nooit meer goed. U kunt dus beter wat langer wachten en soms wat meer betalen voor een gezonde, goed gesocialiseerde pup van een betrouwbare fokker die goed voor zijn dieren zorgt, dan dat u kiest voor een pup uit deze “massaproductie”.

DSC_1069 DSC_1084

Broodfokkers.

Met de term “broodfokkers” bedoelen we hier mensen die honden fokken op een manier waarbij het geldelijke gewin voor hen belangrijker is dan de gezondheid en het welzijn van de pups en hun moeder. Daarom letten ze niet op gedrag en erfelijke afwijkingen, er is vaak geen socialisatieprogramma en soms worden de pups zelf niet afdoende medisch behandeld tegen bijvoorbeeld wormen of besmettelijke ziekten. Het gaat hen er alleen om, zo snel mogelijk zoveel mogelijk pups te fokken en te verkopen. Het spreekt voor zich dat u een groot risico neemt als u een hondje bij zo’n broodfokker vandaan haalt. Behalve dat de kans op ziekten reëel is, kunt u er ook eerder gedragsproblemen verwachten zoals angst of agressiviteit.

DSC_1178 DSC_1176 DSC_1157

Particulieren.

Puppy’s worden ook aangeboden door particulieren via advertenties. Vaak gaat het daarbij om mensen die graag een keer een nestje van hun hond willen of om “ongelukjes”. Het is goed mogelijk dat deze mensen heel goed voor de pups zorgen en hun taak bij de socialisatie serieus nemen, en gelukkig gaat het vaak goed. Zeker voor een bastaard of kruising kan dit dan ook een goed adres zijn.

Helaas komt het soms ook voor dat men eigenlijk niet goed weet waar men mee bezig is. In andere gevallen zit er achter de advertentie toch een tussenhandelaar of een broodfokker. Het kan moeilijk zijn om hier een onderscheid in te maken als u niet weet waar u op moet letten. Het is daarom essentieel dat u weet welke punten belangrijk zijn bij het beoordelen van een aankoopadres. Een handige hulp daarbij is de puppy-checklist (zie verder op deze pagina).

DSC_1189 DSC_1152

Eerste hulp bij lokkertjes.

Pups zijn altijd schattig.Verkopers profiteren daarvan. Het is nu eenmaal erg moeilijk om zo’n jong dier te weerstaan, en als u eenmaal gaat kijken is de kans groot dat u meteen verkocht bent. Ga dus nooit “alvast eens kijken”, zeker niet bij adressen waar allerlei rassen en veel nesten tegelijk worden aangeboden. De kans is dan immers groot dat u alsnog met een ras thuiskomt dat u eigenlijk niet had gekozen, omdat het pupje er toch wel erg schattig uitziet. Bovendien is bij een grote hoeveelheid pups de kans kleiner dat de fokker of verkoper voldoende tijd heeft gehad om de pups allemaal goed te socialiseren en begeleiden. Zeg ook niet toe dat u de pup zult kopen bij een eerste bezichtiging maar ga altijd meerdere keren bij een nest kijken. Als u kinderen heeft, zullen die graag mee willen. Toch is dat niet zo handig , want dan moet u behalve het verterende pupje ook nog die smekende kinderogen weerstaan! Neem de kinderen dus pas mee als u de beslissing om de pup te kopen al genomen heeft.

Maak een lijstje van dingen die u wilt vragen en zaken waar u op moet letten en neem u voor om geen pup te kopen als deze vragen niet beantwoord kunnen worden of als de pup niet aan de checklist voldoet. Bent u bang dat u toch in de verleiding komt, neem dan iemand mee die u er aan kan herinneren wat u zich voorgenomen had!

Koop ook geen zielig , slecht uitziend pupje omdat u er medelijden mee heeft. Zijn plek wordt vaak de volgende dag alweer ingenomen door een volgende koper. Op die manier blijven de mensen die deze pups verkopen succesvolle handelaren !

DSC_1079 DSC_1181 DSC_1169

Garantie.

Wie iets koopt bij een winkel of handelaar heeft recht op garantie volgens het consumentenrecht. Dat geldt ook voor het kopen van een hond bij een fokker, handelaar of winkel. Het gekochte dier moet voldoen aan de eisen die normaal gesproken aan dit dier kunnen worden gesteld. Omdat een hond een levend wezen is kan de verkoper nooit 100% garanderen dat de hond gezond is en blijft. De verkoper moet echter wel kunnen aantonen dat hij er alles aan heeft gedaan om hiervoor te zorgen. Hij moet bijvoorbeeld weten welke gebreken binnen een ras voorkomen, en er voor zorgen dat de dieren alle benodigde verzorging, inentingen en ontwormingen krijgen en naar behoren worden verzorgd.

Als de pup iets mankeert, heeft u vaak het recht om de pup terug te geven en een nieuwe pup te krijgen. De meeste mensen zullen dit echter niet willen en bovendien is een nest vaak al helemaal uitverkocht. In dat geval kan men overeenkomen dat de verkoper bijvoorbeeld een deel van de dierenartskosten op zich neemt. U moet dan wel met de verkoper overleggen voordat u de kosten maakt !

U als koper moet ook voldoen aan uw onderzoeksplicht. U moet dus voordat u de pup koopt zelf goed opletten of er iets mankeert aan het dier. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld de puppy-checklijst langs te lopen. Het is ook verstandig om kort na aankoop bij uw dierenarts langs te gaan voor een kennismaking en gezondheidscheck.

Het kan soms lastig zijn om van de verkoper te krijgen waar u recht op heeft. Ook dit is een rede om niet te snel te beslissen en alleen bij betrouwbare verkopers te kopen! Meer over consumentenrecht en garantie leest u in het praktisch document consumentenrecht.

DSC_1138 DSC_1062 DSC_1195

Waar moet u bij de aanschaf op letten, de puppy-checklijst.

Waar u een pup ook koopt, u moet altijd op een aantal zaken letten. Als deze niet in orde zijn, kunt u de pup beter niet kopen, ook al ziet het diertje er nog zo prachtig uit! U moet bijvoorbeeld letten op het gedrag, de gezondheid en de manier waarop de dieren gefokt zijn, en het is belangrijk dat de fokker rustig de tijd neemt om uw vragen te beantwoorden. U bespaart uzelf veel problemen door een goede voorbereiding en door overhaaste beslissingen te voorkomen.

Om u hiermee te helpen, hebben wij een “puppy-checklijst” opgesteld. Daarin worden de belangrijkste zaken genoemd die u moet controleren als u een pup gaat kopen. U vind de puppy- checklijst hier onder.

DSC_1174 DSC_1139 DSC_1095

Hieronder staan een aantal vragen die wij zelf hanteren als wij opzoek gaan naar een nieuwe bloedlijn. 

  1. Beide ouderhonden zijn getest op erfelijke ziekten die bij het ras horen. Vraag  of u daar de officiële papieren van in mag zien.
  2. De pups groeien op bij moederhond. Moederhond is niet angstig of agressief (wel beschermend naar de pups toe). En moederhond is aanwezig in huis waar de pups zijn.
  3. De pups groeien op in de woonkamer, zodat ze gesocialiseerd worden met geluiden (televisie, stofzuiger, etc.)
  4. De pups worden gesocialiseerd met mensen.
  5. Socialisatie vindt ook buiten plaats, bijvoorbeeld  om met de pups een autoritje te maken om naar de dierenarts te gaan of en eventueel een bezoekje aan een trimsalon.
  6. De pups worden goed verzorgd daar wordt onder verstaan :*De pups worden al een keer gewassen en geföhnd en geborsteld.
    *De pups worden al een keer gewassen en geföhnd en geborsteld.
    *De nageltjes worden geknipt.
    *Haartjes in de gehoorgang van de oortjes worden geplukt.
    *Met voldoende lichaamsbeweging, discipline, liefde en aandacht  verzorgd.
    *Het nest ziet er schoon uit.
  7. Pups  worden ontwormd bij 2-4-6 (en eventueel 8) weken. Ingeënt en gechipt. Chippen van stamboomhonden wordt altijd door de Raad van beheer aan huis gedaan en niet door een dierenarts  van de fokker zelf.
  8. De fokker fokt maar met een beperkt aantal rassen (één of twee rassen), zodat hij zich optimaal heeft kunnen verdiepen in het ras of de rassen. Een fokker die een heleboel rassen heeft, kan  onvoldoende verstand hebben van al die rassen.
  9. De fokker heeft veel verstand van het ras en kan vragen van potentiële pupkopers beantwoorden. En stelt de fokker ook aan u vragen? Wij van Nedina’s Snuggle Pups vragen altijd vragen aan de mensen om zo ook te zien of de mensen wel geschikt zijn voor dit ras of om wel goed voor ons kleintje te kunnen zorgen. Wij nodigen mensen ook van te voren uit voor dat we pups krijgen om zo een goed beeld te vormen van de potentiële nieuwe puppy koper. Want wij willen het aller beste voor onze kleintjes. En alleen door kritische vragen te stellen wij ook een beeld van de mensen die ons van te voren komen bezoeken. En andersom door de koper die de vragen aan ons stellen krijgen dan ook van beeld van ons. Dus dan komen wij bij vraag 10.
  10. De fokker is kritisch t.a.v. aan wie hij de pups verkoopt. Hij wil dat de pups goed terecht komen en geeft de pups niet zomaar weg aan iedereen.
  11. De fokker fokt maar een beperkt aantal nestjes per jaar en maar één nestje per keer. Een enkele keer komt het voor dat er 2 nestjes tegelijkertijd zijn, maar dit hoort niet standaard zo te zijn. Een teefje wordt beperkt ingezet voor de fok (bijvoorbeeld 1x in de het jaar of 2 jaar, maximaal 5 nestjes per teef ). Als er teveel nestjes liggen, heeft de fokker geen tijd om elke pup te socialiseren. Als de fokker te vaak nestjes heeft, neigt dit naar broodfok-praktijken (daar wordt veel geld verdiend met de nestjes).
  12. De fokker hanteert een redelijke prijs (conform de rasvereniging van het ras) .
  13. De pups mogen weg tussen de 8e en 9e week. Sommige fokkers houden de pups iets langer vast (tot uiterlijk 12 weken), maar eerder dan 8 weken mogen ze zeker niet weg (ook niet als de moederhond overleden is of de pups negeert, pups leren veel van hun nestgenootjes).
  14. De fokker overlegt met pupkopers of de pups uit de bloedlijn bij hen zou passen en eventueel welke pup het beste bij hen zou passen zoals onder andere het karakter, en geslacht van de pup.
  15. De pupkopers krijgen een duidelijk koopcontract, paspoort en meestal een stamboom . De stamboom krijgen de fokkers vaak pas rond de pup 12 weken zijn. Dit licht geheel aan de Raad van beheer hoe snel u de stambomen aan de fokker toe sturen. De fokker moet de stambomen zo snel mogelijk als de pups al verkocht zijn opsturen aan de nieuwe baasjes van die pups. Laat dit ook goed in je koopcontract zetten, (in Nederland is een officieel stamboom van de Raad van Beheer, in België van de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus. Alle andere stambomen zijn niet officieel geldig). Plus alle verplichte gezondheidstesten en hondenshow resultaten moeten van door de fokker meegegeven worden aan de nieuwe puppy eigenaren mee naar huis gegeven worden.
  16. Hoe zit het met garantiebepaling om het moment dat de pup toch iets mankeert aan erfelijke ziektes onder andere.
  17. Neemt de fokker de hond terug als er omstandigheden zijn waarom de koper van de hond niet langer instaat is om voor de hond te kunnen zorgen. Dit vinden wij altijd een hele belangrijke vraag. Want als de fokker echt om zijn gefokte hond geeft dat wil de fokker ook naar dat de hond ooit verkocht is het beste voor het dier. En dit is in onze ogen altijd beter om de hond terug te nemen en zelf beter opnieuw weer opzoek te gaan naar een nieuw baasje . Zodat wij ook weer weten dat hij een goede kans krijgt ook in zijn nieuwe woning.
  18. Als u op vakantie gaat naar een bestemming waar u huisdier niet mee kan of mag, of u overhoop in eens langer ziek word of een andere rede niet voor u hond kan zorgen, kan de fokker het dan van u overnemen? Dit kan soms zijn tegen een vergoeding.
  19. Zit een fokker bij de rasvereniging, zo ja, dan is dit zeer positief. Zo niet, waarom niet?
  20. Ligt het nest in huis?
  21. Is de omgeving waar de pups verblijven nestjes schoon gehouden en is verder het huis van de fokker schoon?
  22. Hoe reageren de pups op bezoek ?
  23. Kunt u rustig kijken en vragen stellen tijdens uw bezoek ?
  24. Kunt u meerdere keren komen kijken of moet u meteen beslissen ?
  25. Een goede fokker laat mensen ook niet naar de pasgeboren pups komen kijken pas na 3 a 4 weekjes nadat de pups geboren zijn . Dit is om besmettingsgevaar te voorkomen voor de pups.

    Bij twijfel : niet doen !

 

DSC_1090 DSC_1187 DSC_1093

DSC_1091 DSC_1191 DSC_1162

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.