Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl
Home » Gezondheidstesten » EHBO hond » Aanrijding » Ademhaling controleren » Uw hond krijgt een toeval

Uw hond krijgt een toeval

Wat is er gebeurd?

De hond is niet meer aanspreekbaar, valt om en begint te beven en te verkrampen. Kenmerkend zijn open ogen met vergrootte pupillen, krijgt stijve- of trillende spieren, gaat kwijlen of schuimbekken. Ook kan de hond zijn urine laten lopen.

Hoe moet ik handelen?

  • Zorg dat de hond zich tijdens zijn ongecontroleerde spartel bewegingen niet kan bezeren, trek hem eventueel aan zijn achterpoten of lijf voorzichtig naar een veilige plek.
  • Laat de hond bijkomen in een rustige, schemerige ruimte. Vaak komt de hond na een paar minuten weer bij bewustzijn.
  • Blijf toezicht houden. Na een aanval kan de hond wat suf of gedesoriënteerd zijn. Ook is het mogelijk dat de hond u na een aanval niet meteen herkent en/of tijdelijk agressief reageert.
  • Als de aanval langer duurt dan 10 minuten (kijk op de klok als de aanval begint) of aanvallen elkaar blijven opvolgen, is er sprake van een spoedgeval. Neem de hond dan direct mee naar de dierenarts.
  • Ga altijd naar de dierenarts voor nader onderzoek, ook als de hond weer volledig hersteld lijkt.

TIP: Til een hond die een epileptische aanval heeft niet zomaar op en kom niet in de buurt van zijn bek! Doordat de kaken verkrampen kunt u onbedoeld flink worden gebeten. Probeer daarom ook niet de tong uit de bek van de hond te trekken zoals onterecht wel eens wordt aangeraden.

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.