Wat is er gebeurd?
Teken zijn zwartbruine, spinachtige beestjes die zich voeden met bloed van hun gastheer. Volgezogen zien ze eruit als een kleine, blauwgrijze erwt. Teken bijten zich vast in de huid en kunnen bacteriën waarmee ze zijn besmet in de bloedbaan van hun gastheer brengen. Daarom is het zaak honden regelmatig te controleren op teken door ze goed te bevoelen en aangetroffen teken zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te verwijderen.
- Haal de teek weg met behulp van een speciale tekenpincet of tekentang. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, des te kleiner de kans op besmetting is. Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij zijn kop vast te pakken en trek hem dan, met een licht draaiende beweging, uit de huid.
- Let op, u mag de teek niet irriteren door hem te verdoven met bijvoorbeeld alcohol of door erin te knijpen of weg te branden met een sigaret of lucifer. Dat vergroot de kans dat hij extra speeksel of braaksel met ziekteverwekkers produceert.
- Ontsmet de plek van de tekenbeet nadat de teek is verwijderd met bijvoorbeeld medicinale alcohol, jodium, Betadine of Sterilon.
- Symptomen als koorts, bleke slijmvliezen, sloomheid, verminderde eetlust, gewichtsverlies, bloedarmoede, bruinrode urine, gewrichtsaandoeningen (stijfheid) en ademhalingsproblemen (hoesten) kunnen aanwijzingen zijn dat de hond is besmet met een door teken overdraagbare ziekte. Neem dan direct contact op met de dierenarts. Deze verschijnselen kunnen zich binnen enkele dagen tot weken of maanden na een tekenbeet voordoen en worden voornamelijk in het buitenland opgelopen. Noteer daarom altijd de datum van een tekenbeet en de plek van de beet in uw agenda, zodat de relatie tussen de tekenbeet en de klachten onderzocht kan worden.
- Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts.