Hoe vaak mag een hond beloond worden?
Wij geloven in de Cesar Millan manier van opvoeden.
Cesar Millan is wereldberoemd geworden als “de hondenfluisteraar”. Wereldwijd leert hij hondeneigenaren hoe ze een goede baas kunnen zijn voor hun hond. Ook helpt Millan eigenaren van probleemhonden. De basis van zijn werk is dat de baas moet worden heropgevoed en niet de hond.
Hieronder staan wat afbeelding van boeken die van hem te verkrijgen zijn in het Nederlands. Ik raad altijd voor de mensen die bij ons een pup kopen het boek van “Cesars aanpak voor puppy’s” aan.
Geen basiscommando’s
In tegenstelling tot vele andere vormen van hondentraining wordt volgens de methode Cesar Millan niet gewerkt met de bekende basiscommando’s als “zit”, “blijf”, “af”, “volg”, etc. De filosofie hierachter is o.a. dat niet de hond maar de baas opnieuw moet worden opgevoed. Als de mens in de beleving van de hond geen stabiele leider is zal de hond weinig tot geen respect tonen voor commando’s. De mens moet dus leren hoe het respect van de hond te (her)winnen. Hierbij is een belangrijke wetenschap dat de hond zijn zintuigen anders gebruikt dan de mens:
- De mens luistert eerst (oren), kijkt vervolgens (ogen) en maakt dan pas (onbewust) gebruik van de neus.
- De hond daarentegen ruikt eerst, kijkt vervolgens en luistert dan pas. De hond zal dus instinctief niet eerst luisteren maar eerst willen ruiken en kijken.
De juiste manier om uw hond te laten gehoorzamen en volgen is dus de hond eerst te laten ruiken, dan oogcontact te maken en pas dan met de stem te werken.
Energie
De basis van de methode Cesar Millan draait om energie en niet om het aanleren van commando’s. Cesar Millan leert hondeneigenaren hoe belangrijk het is om de juiste energie uit te stralen naar de hond. De hond weerspiegelt volgens de visie van Cesar de energie van de eigenaar.
In de ideale situatie straalt de eigenaar kalme, krachtige en assertieve energie uit naar de hond. Dit houdt o.a. in dat de baas zijn/haar emoties onder controle heeft en de hond op een rustige manier benadert, toespreekt en corrigeert of beloont. Een hond reageert op kalm en assertief leiderschap en niet op menselijke emoties als boosheid, frustratie, agressie etc. Deze emoties werken averechts, de hond zal u dan als instabiel ervaren en hier heeft de hond geen boodschap aan.
Een stabiele gelukkige hond straalt kalme en onderdanige energie uit naar de baas. Dit doet de hond via lichaamstaal, een ontspannen lichaamshouding, de oren staan niet rechtop maar hangen ontspannen en de hond is met de baas bezig en reageert direct op wat de baas van de hond wil.
Honden zijn geen mensen
U bent altijd de roedelleider
Hoe wordt u als hondenbaas een stabiele roedelleider?
De hond heeft behoefte aan structuur, regels en grenzen. Volgens Cesar Millan gelden hiertoe enkele belangrijke basisprincipes, te weten:
- lichaamsbeweging
- discipline
- liefde/aandacht
De volgorde van deze basisprincipes is heel belangrijk en hier mag nooit van worden afgeweken! U brengt dit als volgt in de praktijk:
- Wandel iedere morgen 30 tot 60 minuten met uw hond(en) aangelijnd en in een vlot tempo. De duur van de wandeling is afhankelijk van de behoefte van de hond. Een hond met veel energie heeft behoefte aan langere wandelingen dan een hond die minder energiek door het leven gaat.
- De positie van de roedelleider tijdens de wandeling is heel belangrijk. Een roedelleider loopt altijd voorop als de hond aan de riem is. Dit betekent dat de hond naast of achter de baas loopt. Hier mag nooit van worden afgeweken. De “hoofdhond” (u als hondenbaas) kan niet af en toe het leiderschap uit handen geven. Hier begrijpt de hond niets van en verstoort de balans in de roedel. De hond wil zich veilig voelen, als u als baas zijnde niet consequent bent voelt de hond zich niet meer veilig.
- Cesar Millan adviseert om tijdens de wandelingen met uw hond een korte riem te gebruiken, dit geeft de roedelleider meer controle en biedt de mogelijkheid om direct contact te maken met de hond.
- Als de ochtendwandeling erop zit en de hond straalt kalme onderdanige energie uit beloont u dit gedrag door de hond even vrij te laten rondlopen en snuffelen. U bepaalt de duur van deze “speeltijd”, die niet langer mag zijn dan de wandeling zelf.
- Het is belangrijk dat u ook na thuiskomst de roedelleider blijft. Laat de hond wachten tot u de riem heeft afgedaan en opgeruimd heeft en zelf uw jas en schoenen hebt uitgetrokken.
- Cesar adviseert om de hond na de lange ochtendwandeling eten te geven. Dit is gebaseerd op het principe dat de hond heeft moeten “werken” voor zijn voer en water hetgeen ook gebeurt in het wild. Wilde honden reizen met de roedel en werken voor hun eten om te overleven.
Activiteit en beweging
Beweging is erg belangrijk voor uw pup. Het ontwikkelt de spieren en zorgt voor een gezond gewricht- en bottenstelsel. Maar zoals zo vaak met veel dingen “overdaad schaadt”. Teveel beweging kan juist weer een negatief effect hebben.
Wat is de beste beweging voor mijn pup?
Dit is een heel veel gestelde vraag in de spreekkamer van de dierenarts. Het advies is niet heel erg gemakkelijk te geven. Het is afhankelijk van het ras en de leeftijd van uw pup. Waar moet u rekening mee houden?
- Een aardige vuistregel is dat de duur van een wandeling niet langer mag zijn dan de leeftijd van de pup in weken.
- Beweging langzaam opbouwen, indien u vanuit het niets 2 uur in het bos gaat lopen is dit niet erg gezond.
- Het is beter steeds een stukje verder te gaan lopen.
- Traplopen kan voor vooral grote rassen schadelijk zijn. Het is echter echt niet nodig in paniek te raken wanneer uw pup eens een
keer de trap op rent. - Voor het aanleren te lopen naast de fiets geldt ook dat het goed is van jongs af aan te leren maar wacht met grote afstanden. Indien u vanaf een half jaar wilt beginnen, kunt u ook deze beweging het beste langzaam opbouwen.
Wandelen
Aangezien de Bichon Frisé een klein hondje is, hoeft men niet uren per dag met hem/haar te gaan wandelen. Een dagelijkse wandeling van een klein half uurtje is voldoende voor hem/haar.
Echter……. de eerste 8 maanden tot een jaar mag hij slechts 15 minuten achter elkaar wandelen. Beenproblemen komen vaak door te lang en te veel wandelen, ook knieproblemen zoals Patella Luxatie kan door te veel springen en achter een bal aan rennen komen. Laat uw pup dus ook niet van de bank springen, trappen lopen, springen naar een balletje enz.!
Slapen
De eerste paar nachten hebt u kans, dat de pup huilt uit nervositeit en wegens het gemis van zijn moeder, broertjes en zusjes. Haal hem uit zijn bench, knuffel hem en laat hem even een plasje doen. Leg hem dan weer terug in zijn bedje. Slaapt de hond na een paar nachten nog steeds niet wees dan wat strenger voor hem en berisp hem met een lage stem als hij gaat huilen. Als u uw hondje beloningen zoals een kluifje e.d. in zijn bench geeft zult u merken, dat hij/zij zich steeds meer op zijn gemak gaat voelen in zijn bench en zal het slapen ‘s nachts ook beter gaan. Op den duur zal hij zelf in zijn bench gaan als hij moe is en even wil gaan slapen.
Het is altijd aan te raden om iets van zijn ouderlijk nest zoals een doekje of een speeltje waar de geur van zijn ouderlijk nest op zit in bij zijn slaapplekje bij de pup te leggen. Dit geeft de pup een veilig gevoel van vertrouwen.
Puppycursus
Op de puppycursus leren de pups niet alleen de elementaire gehoorzaamheid, maar ze kunnen ook veelvuldig spelen met andere pups, zodat het later sociale honden worden. Het is leuk, leerzaam en goed voor de socialisatie. Uw dierenarts kan u een aantal adressen in de buurt opgeven.
Pups leren heel snel. Daarom is het heel belangrijk dat ze onmiddellijk leren hoe ze zich moeten gedragen. Geen enkele pup kan leren zonder hulp, dus is het aan u om hem vanaf de eerste dag het gewenste gedrag aan te leren. Dit kunt u doen door aan de volgende punten te denken.
Beloon het goede
Voorkom slecht gedrag
Voorbeeld, geef geen oude schoen om op te kauwen, een pup kan het onderscheid tussen uw oude en nieuwe schoen niet maken. Maak duidelijk onderscheid in waar wel op gekauwd mag worden en waarop niet.
Negeer slecht gedrag
Sommige gedragingen zijn zo slecht of mogelijk gevaarlijk dat u in moet grijpen. U kunt het gedrag onderbreken met een ferm ‘nee!’. Dit betekent niet dat u naar de pup moet schreeuwen, hij weet immers niet dat hij fout bezig is. Onderbreek het gedrag met een geluid en zorg dat u de aandacht krijgt van de pup. Beloon de pup als hij stopt en naar u luistert.
Straffen en belonen met de stem
Honden reageren meer op intonatie dan op de woorden.
- Met een lage, korte stem commandeert u, AF!/ZIT!/BLIJF/FOEI!
- Met een hoge, langgerekte stem beloont u, Braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaf!/goed zooooooooo!
- Met een hoge stem zeggen, “foei hoor, dat mag je niet doen!” heeft een averechts effect. De hond zal gaan kwispelen en denken dat hij braaf is.
Consequent zijn
· Eten; Laat de hond nooit met u mee-eten en geef de hond altijd eten nadat u heeft gegeten.
· Spelen; U bepaalt altijd wanneer er gespeeld wordt en wanneer het spel afgelopen is. Wat erg goed werkt is een paar speeltjes speciaal te houden door ze na het spel ook echt op te ruimen, waar de pup niet bij kan. U bent over deze speeltjes de baas!
· Slapen; Laat de hond nooit in dezelfde ruimte slapen als u of iemand van het gezin.
· Aandacht; Laat nooit toe dat de hond aandacht komt vragen, u bepaalt wanneer er wordt geknuffeld.
· Vooruit denken; Wat nu leuk is, kan een heel stuk minder leuk zijn als de hond groot is geworden. Een labradorpup is leuk om nu op schoot te hebben, maar als hij straks 40 kg weegt en op schoot springt,…! Uw pup zal er echt niets van snappen als hij in een keer niet meer op de bank mag. Ook het bijten kan nu nog weinig kwaad, maar zal zo snel mogelijk afgeleerd moeten worden! Vergeet niet dat elke pup anders is; de een is van nature dominant en de ander is wat onderdaniger. Naarmate de pup ouder wordt, met name na 6 maanden leeftijd, zal u merken dat u strenger moet zijn en uw autoriteit meer moet laten gelden. Uiteraard bent u bij ons van harte welkom indien u vragen heeft over het gedrag van uw pup!
Socialisatie van uw pup
Gedrag verandert
Vanaf de leeftijd van 3 weken tot de 7e week overheerst de nieuwsgierigheid bij pups, alles is in deze periode leuk en interessant. Vanaf 7 weken begint heel langzaam de aanleg om op nieuwe dingen terughoudend en ontwijkend te reageren. De nieuwsgierigheid begint langzamerhand te verdwijnen. Op de leeftijd van 12 weken is deze helemaal verdwenen. Tenzij de hond hiervoor al allemaal leuke en prettige ervaringen heeft opgedaan met alles wat er te koop is in de wereld. Dan zijn die dingen namelijk niet meer nieuw en kan hij gewoon blijven naderen. Daarom is de socialisatieperiode tussen de 7e en de 12e week zo belangrijk.
Socialiseren dus!
Want u wilt immers niet dat uw hond;
- Agressief gedrag gaat vertonen tegenover vreemde mensen, naar auto’s en naar skaters.
- Vlucht voor brommers, andere honden en voor visite.
- Gaat jagen op fietsers, eendjes, paarden en schapen. · Niet alleen thuis kan zijn.
Socialisatie
Om de pup te wennen aan alledaagse zaken is het goed de kleine overal mee naar toe te nemen om te wennen zoals naar de stad, door draaideuren, in liften, schoolplein en station, en bij andere mensen.
Daarnaast moet u bij angstgedrag juist handelen om het angstgedrag niet onbedoeld te belonen.
Voorbeeld.
Stel, u loopt met uw pup over straat, er komt een voorbijganger aan die uw pup graag even wil aaien. De pup vindt dit eng en begint te blaffen en misschien wel te bijten. De voorbijganger trekt zijn handen terug en loopt verder. De pup heeft nu door, “hé, als ik iets eng vind, gaat het weg doordat ik blaf en bijt”. De positieve ervaring is in dit geval het weggaan van de “enge vreemde”. Uiteraard hoeft niet uitgelegd te worden wat voor consequenties dit gedrag kan hebben.
Het beste kunt u de pup oppakken in een nieuwe situatie. Dit voorkomt vluchtgedrag, jachtgedrag en aanvallen en dus ook de positieve ervaring die de pup kan opdoen.
Zoals in het voorbeeld, is het ook verstandig de voorbijganger uit te leggen dat de pup nog moet leren. Til de pup op (de vreemde is nu ook zo groot niet meer) en laat de passant de pup aaien. Zo merkt het dier dat ook vreemde mensen heel plezierig kunnen zijn.
Het is aan te raden met uw pup naar een puppycursus te gaan. Ze worden in elke plaats wel gegeven. U zult merken dat uw pup dit fantastisch vindt. Het is een uitstekende manier om uw pup te socialiseren en meer over het gedrag van uw geliefde viervoeter te leren.