Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl
Home » Rasbeschrijving » Allergie

Allergie

Wat is hondenallergie?

Allergie voor honden is een inhalatieallergie.
Dit houdt in dat uw lichaam via luchtwegen iets binnen krijgt waar u niet tegen kunt. Bij een mens zonder allergie houdt het afweersysteem deze bacteriën en virussen tegen, bij iemand met allergie is het afweersysteem verstoord.

Veel mensen denken dat de allergie komt door de haren echter komt dit voornamelijk door de huidschilfers. De huidschilfers komen vrij op het moment dat een haar de huid verlaat. De huidcellen die hierbij mee gaan, daar heeft u allergie voor. Des te minder snel een hond verhaart des te minder allergie zult u hebben. Allergie voor honden is niet seizoensgebonden.

Allergie brengt onder andere de volgende symptomen met zich mee:

  • Loopneus
  • geïrriteerde ogen
  • Niezen
  • Benauwdheid
  • Rode vlekken op de huid

Wat kunt u er tegen doen?

Er zijn verschillende medicijnen verkrijgbaar tegen allergie. Mocht u een ernstige allergische reactie hebben kunt u het beste even langs de huisarts gaan. U kunt eventueel in overleg kiezen voor een hyposensibilatiekuur. Dit houdt in dat u een injectie krijg met veel huisdier allergenen zodat uw lichaam meer antistoffen gaat aanmaken. Deze behandeling is echter duur en moet ongeveer 3 jaar voortgezet worden om volledig van uw allergie af te zijn. Om allergie te voorkomen is het erg belangrijk dat u uw huis schoonhoud. Enkele tips zijn:

  • laat het huis met regelmaat doortochten
  • was u handen nadat u een hond heeft geaaid
  • stofzuig met regelmaat
  • zorg voor zeil / parket in plaats van tapijt
  • De gene met de allergie laat hem / haar de hond niet borstelen en wassen en drogen.
  • Was en borstel en droog de hond of trim de hond in een goed geventileerde ruimte. Het liefst een ruimte waar de gene met de meeste last van zijn allergie het meest komt.
  • Geen hond op de slaapkamer

Waarom kan ik wel tegen sommige honden?

Alle honden verharen, echter zijn er rassen waarbij de vacht heel lang door groeit waardoor de rui bijna niet te merken is omdat de groeiperiode en rustperiode van de haar zo lang duurt, deze rassen laten daardoor ook geen tot weinig huidschilfers loslaten. Alle dek haren van deze rassen hebben een individuele groei waardoor de haren ook op verschillende momenten los zullen laten.

De honden met voornamelijk wolharen zoals de Bichon Frisé hebben ook allemaal een individuele groei. Ook blijven bij deze rassen vaak het losse wol in de vacht hangen waardoor u wel met regelmaat moet borstelen om ze klitvrij te houden. U zult daarom alleen last van allergie hebben als u de hond uitborstelt, dit zou u dus door iemand anders kunnen laten doen en zorg ook dat dit in een andere omgeving gebeurd omdat de huidschilfers in de lucht zullen blijven hangen.

Deze honden zijn wel rashonden. U kunt de hond beter met stamboom kopen zodat u zeker weet dat de hond raszuiver is en u geen last krijgt van allergieën. De meeste mensen met allergie kunnen wel tegen de Bichon Frisé aangezien ze bijna geen haar verliezen waardoor er ook weinig huidschilfers.

Stukje anatomie van de haar

Een haar bestaat uit de buitenlaag deze beschermt de haar. In de haar vind men de cortex schors, deze zorgt voor de pigment en kwaliteit van een haar. Onderaan in een haar zit een haarknop, deze zorgt voor het constant aanmaken van nieuwe cellen. Aan een haar zit een:

  • Apocriene zweetklier: Een zweetklier die niet direct uit de huid komt maar via de vacht word verspreid.
  • Haarspier: Zorg dat haren bij kou dicht op elkaar komen en bij dominantie overeind komen te staan.
  • Talgklier: Deze maakt talg aan op verzoek.
  • Bloedvat: Deze voed de haar

De groeicyclus van een haar

Honden verharen door de cyclus, een haar is niet gemaakt om eindeloos door te groeien maar deze valt uit nadat een bepaalde lengte bereikt is. Er zijn 5 stadia’s waarin een haar zich kan bevinden:

  1. Anagene fase/groeifase: Door celdeling in de haarkiem worden er haarcellen aangemaakt
  2. Overgangsfase/vroege catagene fase: De haarknop trekt samen waardoor de haarbasis een kegelvorm krijgt
  3. Catagene fase: De follikel word dikker, krimpt weer en duwt hierdoor de haar een stukje naar buiten
  4. Telogene fase/rustfase: De follikel verschrompelt tot aan de uitmonding van de talgklier. Aan het einde van deze fase zal de haar uitvallen

Na deze stappen begint de groei weer van voor af aan.

Soorten haren bij alle honden

Een hond heeft 3 haarsoorten op zijn lichaam:

  • Sinusharen/tastharen –> zijn te vinden rond de snuit.
  • Dekharen/ primaire haren –> de bovenste laag haar, deze is goed ontwikkeld en stevig van structuur.
  • Wolharen/secundaire haren –> word ook nog wel ondervacht genoemd, zijn minder ontwikkeld.

Krulhaar/kroeg/vilthaar

Het lijkt of deze honden bijna niet verharen. Deze honden hebben echter bijna geen dekhaar maar vooral wol wat krult. Tijdens de verharing blijven veel haren in de krullen hangen waardoor men er bijna niks van merkt. Wel hebben deze honden een regelmatige borstelbeurt nodig om deze haren er uit te krijgen. Bij vilthaar vormen de onderwol en dekharen een soort dreads. Door de vacht te scheuren zorgt men dat de vacht niet één grote knoop word maar dat er mooie strengen vormen.
© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.