Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

Teken zijn spinachtige parasieten ( 8 potig ) die zich ophouden in lage vegetatie, zoals struiken en grassen. Wanneer de hand, of een ander warmbloedig dier voorbij loopt, laten ze zich vallen en graven zich met hun kaken in de huid om bloed te zuigen.
De ” Besmetting” verloopt praktisch symptoomloos, op een kleine irritatie na door het vasthechten in de huid. Het grote probleem is het overbrengen van ernstige besmettingen die Lyme-Diseade, Babesiosis of Erhlichiosis kunnen veroorzaken.

Unknown-3

We kunnen onderscheiden :

  • Ixoddus ricinus

Deze Nederlandse teek, ook bruine schamende genoemd, komt vooral voor in onderhout en is vaak drager van de bacterie Borrelia burgdorferi (= veroorzaker van Lyme Disease ).

Unknown-9

  • Dermacentor retiulatus

Deze teek kwam tot kort alleen voor in de landen rond de middellandse Zee maar inmiddels is deze gevaarlijk teek ook in Nederland opgedoken. De taak is soms drager van Basessia ( = veroorzaker van Babesiosis, ook Piroplasmosis genoemd ).

Unknown-10

  • Ripicephalus sanguineus

Deze Zuid- Europese teek, die inmiddels ook in Nederland gesignaleerd is, kan de ziekte Erhlichiosis overbrengen.

images-1

De behandeling bestaat uit het zo spoedig mogelijk verwijderen van de teek uit de huid, Het is daarbij zaak om de teek vooraf absoluut niet te behandelen met olie, alchohol of iets dergelijks; de kans is dan groter dat hij de inhoud van zijn maag terug “spuugt”.
Om teken te bestrijden en een beet te voorkomenvoldoen de meeste vlooienbestrijdingsmiddelen maar ze hebben een korte werkingsduur.
Als er bij een tekenbeet zwelling of roodheid ontstaat, is een bezoek aan de dierenarts raadzaam ( zeker bij mensen ). Een lichte zwelling na het verwijderen van de teek is normaal.

Tekenbestrijding voor honden van 2 tot 10 kilo.

Frontline_Combo_Hond_S_6_Pip

Frontline Combo is een combinatie product omdat het twee verschillende actieve bestanddelen bevat. Daarom doodt Frontline Combo naast volwassen vlooien en teken ook de eieren en larven van vlooien. Frontline Combo doodt vlooien binnnen 24 uur en teken en luizen binnen 48 uur na toediening. Frontline Combo niet toedienen aan puppies jonger dan acht weken oud en/of aan puppies  die minder dan 2kg wegen. Niet gebruiken bij zieke of herstellende dieren. Niet gebruiken bij andere dieren dan honden. Teken die reeds op de hond aanwezig zijn, dienen te worden verwijderd met een tekentang.

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.