Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij honden. De vlo prikt bloed ten behoeve van zijn voortplanting.
Niet alleen honden zijn gevoelig voor vlooien. Alle warmbloedige zoogdieren dus ook de mens kunnen het slachtoffer worden van de vlo. Vlooien zijn niet zo kieskeurig als het gaat om het uizoeken van een gastheer.

We kennende volgende vlooiensoorten:

  • Ctenocephalides ( mattenvlo )
  • Ctencephalides canis ( hondenvlo ), is inmiddels vrij zeldzaam
  • Pulex irritans ( mensenvlo ) , is zeldzaam geworden.

Vreemd genoeg is de mattenvlo ook bij de hond de meestvoorkomende vlo.
Voordat een vrouwtjesvlo eitjes kan leggen, moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben.
Volgens legt zij eitjes. Deze komen in de leefomgeving van de gastheer terecht.
Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar millimeter lang en zo dik als haar. Zij verstappen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien.
Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1,5 jaar in leven blijven en zijn bestand tegen zeer veel en extreme invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen en/of in ideale omstandigheden ( warm, vochtig weer ) komt uit de pop een volgroeide vlo ( dit is vaak de reden van een vlooienuitbraak na een periode van lange afwezigheid, bijvoorbeeld een vakantie ).
Deze hele cyclus neemt gemiddeld 6 weken in beslag. Intekenstelling tot wat veel mensen denken speelt het grootste deel van de levenscyclus van de vlo af in de leefomgeving de hond. De vlo leeft niet op de hond. De vlo verblijft daar tijdelijk om bloed te drinken ten behoeve van voortplanting. Het zijn dus alleen de volwassen vlooien die we dan zien. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de leefomgeving.  Het gevaar van een vlooienbesmetting/overlast zit in de duizenden eitjes, larven en poppen die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten.

Een vlo legt tien tot vijfenting eitjes per dag en kan in totaal tientallen tot hongerenden eitjes leggen. Bestrijding van vlooien is alleen dan effectief als ze bestreden worden op alle stadia omdat de totale populatie uit het volgende bestaat :

= de “kraamkamer”, dus de omgeving.

  • 50 % uit eitjes
  • 35% uit laven

Nauwelijks te doden, zitten in de omgeving.

  • 10 % uit poppen

En slechts 5 % uit volwassen dus op de hond

Vlooien veroorzaken een aantal ongemakken.

images

 

–  Jeuk.

Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de hond en kat. Hun beten zijn pijnlijk en men ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid. In het speeksel zi een stofje dat ervoor zorgt dat het bloedt niet stolt. Dit geeft jeugd en irritatie bij de hond of kat waardoor ze gaan krabben en bijten.

– Vlooienalergie.

Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor de hond enorm veel jeugd krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloeden toe. Een beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden.

– Wormen.

Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als de hond een besmette vlo opeet, kan daaruit een lintwormbesmetting ontstaan. Ook kinderen kunnen op deze manier met een lintworm besmet raken.

De remedie tegn vlooien bestaat uit het :

  • doden van de volwassen vlo.
  • onvruchtbaar maken van de volwassen vlooien.
  • onmogelijk maken verder te ontwikkelen ( ei, larven ).

hierdoor bestaat diverse middelen ( spray, pipet in de nek van de hond, poeder, vlooienband enz. ). Daarnaast is regelmatig stofzuigen een “must”.

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.