Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

De Spoelworm.

De spoelworm leeft in de darmen, legt daar eitjes, die vervolgens in de ontlasting terecht komen en met de ontlasting worden uitgescheiden. Ze kunnen dan weer opgenomen worden door honden en mensen. In de eitjes vormen zich dan larven. De eitjes komen via de mond in de maag en darmen van de eindgastheer of paratenische gastheer, waar de larven uit de eitjes komen. Bij de paramedische gastheer ( muizen, kevers, regenwormen ) blijven ze hangen in het larvenstadium. Bij de gastheer ontwikkelen ze zich tot volwassen wormen.

Bij een flinke besmetting kunnen de wormen voor een verstopping zorgen en heftige buikpijn veroorzaken. DE wormen kunnen er in een flinke kluwen uitkomen zowel via de anus als via de mond. Het ziet er dan uit als spaghetti.

De volwassen wormen zijn bleekgeel tot roodbruin.
DE dikte van zo’n worm is mac. 3mm en de lengte varieert van 10 ( voor mannentjes ) tot 18 ( voor vrouwtjes ) cm. De eindgastheer ( hond, wolf, vos, dingo, jakhals, hyena ) bevat de volwassen wormen en larven.
Er zijn twee soorten wormen te onderscheiden bij de hond:

  • Toxascaris Leonina
  • Toxocara canis

De toevoeging ‘canis’ wil zeggen dat de parasieten soortspecifiek zijn, d.w.z. ze zoeken hun eindgastheer in de hondachtigen. In een ander ( zoog ) dier kunnen ze zich niet verder ontwikkelen tot een volwassen stadium.
Beide soorten hebben larven in de darmen die daar vervellen tot hun volwassenheid en geslachtsrijp worden, d.w.z. dat ze eieren gaan leggen. De larven kunnen niet gedood worden.

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.