Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

10559678_10204719598056212_6640338014224271091_n

Wat is er gebeurd?

Via een zichtbare verwonding stroomt bloed uit de hond naar buiten. Bij een slagaderlijke bloeding is het bloed vaak helderrood van kleur en gutst het met schokken uit de wond.

Hoe moet ik handelen?

  • Raadpleeg direct een dierenarts. Een flinke bloeding is een spoedgeval.
  • Blijf zelf kalm en probeer de hond rustig te houden.
  • Stelp de bloeding door de wond met vingers of hand dicht te drukken en daarna zo snel mogelijk met steriel gaasverband of desnoods een zakdoek of theedoek. Houd de druk vol tot een specialist de behandeling overneemt.
  • Bij een bloeding aan een poot kunt u druk uitoefenen op een van de zogeheten drukplekken in de linker- of rechter oksel (voorpoot) of linker- of rechter lies (achterpoot). Daar lopen grote bloedvaten vlak onder de huid die dicht te drukken zijn door het bloedvat met een vinger tegen het onderliggende bot te drukken.
  • Als de bloeding zich niet laat stelpen, kunt u in noodgevallen een knelverband of tourniquet aanleggen. Bind daarvoor een reep stof, zwachtel, touw, stropdas of sjaal met een dubbele knoop vast boven de wond. Steek er een stokje of pen tussen en draai dat met de wijzers van de klok mee een paar slagen rond om de stof goed aan te draaien.
  • Let op, nooit een knelverband rond de hals aanbrengen en het verband om de tien minuten lichtjes losmaken, zodat het weefsel doorbloed blijft en niet afsterft.

Tip

Controleer bij een flinke bloeding het slijmvlies (tandvlees) in de bek van de hond. Bleek slijmvlies kan duiden op veel bloedverlies.

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.