Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

Wat is er gebeurd?

De hond is niet bij bewustzijn en reageert niet als u hem aanraakt, klikt met uw vingers, fluit of zijn naam noemt.

Hoe moet ik handelen?

  • Raadpleeg zo snel mogelijk een dierenarts. Denk bij het redden van een dier altijd eerst aan uw eigen veiligheid. Een dier in paniek en met pijn kan bijten.
  • Leg de hond op zijn rechterzij.
  • Controleer of de luchtwegen vrij zijn.
    Verwijder een eventuele strak zittende halsband. Controleer of de hond ademt. Voelt u een luchtstroom uit de neus komen en beweegt de borstkas op en neer? Zo niet, pas dan mond-op-snuit beademing toe. Omklem de snuit met uw hand om de bek gesloten te houden en strek de hals van de hond. Beadem de hond door twee keer geleidelijk lucht via zijn neusgaten naar binnen te blazen. Laat vervolgens neus en kaken los en kijk of de hond zelf gaat ademen. Zo niet, blijf dan kunstmatige ademhaling toepassen: 12 tot 16 ademhalingen per minuut voor een grote hond, 15 tot 20 ademhalingen per minuut voor een kleine hond.
  • Als u geen mond-op-snuit beademing kunt toepassen, kunt u ook met twee handen druk op de ribben uitoefenen. Door deze beweging wordt er lucht uit de longen geperst en volgt er inademing.
  • Controleer of de hond een hartslag heeft. Voelt u geen hart kloppen tegen de linker borstkaswand net achter de elleboog en geen pols aan de binnenzijde van de achterpoot in de lies? Ga dan over tot hartmassage. Leg uw linkerhand plat op de borstkas net achter de elleboog en druk vervolgens 30 keer achtereen snel met uw rechterhand op uw linkerhand. Beadem het dier vervolgens twee keer en controleer daarna de hartslag.
  • Voelt u nog geen hartslag? Blijf dan reanimeren door 100 tot 120 compressies per minuut toe te passen. Combineer dit per 30 compressies met twee beademingen.

         

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.