Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

Wat is er gebeurd?

Met name bij grote honden met een diepe borstkas kan het gebeuren dat de maag zich verwijdt en om zijn as draait, waardoor de toe- en afvoer worden afgesloten en de bloedsomloop van de maag en de omliggende organen stagneert.
De hond is onrustig, probeert tevergeefs te braken (of braakt alleen wat slijm op) en kan hijgen, kwijlen en achterom naar zijn buik kijken. De buik is opgezet en pijnlijk, raakt steeds meer opgezet en kan zichtbaar zijn als een verdikking aan de linkerzijde net achter de laatste rib, en bij aanraking een trommelend geluid geven.

Hoe moet ik handelen?

  • Direct, dag of nacht, de dierenarts raadplegen voor behandeling. Dit is een absoluut SPOEDGEVAL!
  • Bel altijd eerst de dierenarts op voordat u met de hond naar de kliniek rijdt, zodat in afwachting van uw komst alles al in gereedheid kan worden gebracht. Bij een maagtorsie telt namelijk iedere seconde. Meestal is een onmiddellijke operatie vereist om het leven van de hond te redden.

Tip

Pas op: te veel en gulzig eten, te veel of te koud drinken (denk ook aan het doorslikken van een grote hoeveelheid sneeuw) en grote inspanning kort na het eten, kunnen het risico op een maagtorsie vergroten. Geef grote honden hun eten verdeeld over meerdere maaltijden per dag en voorkom dat ze wild spelen, rennen, zwemmen of zich anders druk maken in de eerste anderhalf uur na het eten.

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.