Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

Wat is er gebeurd?

Door een beschadiging aan of een vreemd voorwerp in het oog knippert de hond veel met zijn ogen of houdt hij zijn oog of ogen dicht. Er is sprake van irritatie en pijn, de hond kan met zijn poten over zijn oog wrijven of met zijn kop langs een hard oppervlak wrijven. Er kan sprake zijn van roodheid, zwelling of uitvloeiing.

Hoe moet ik handelen?

Ga bij een beschadigd oog zo snel mogelijk naar de dierenarts.
U kunt proberen beweeglijke vreemde voorwerpen in het oog, zoals een graszaadje, met schoon water (of fysiologische zoutoplossing) weg te spoelen.

  • Voorwerpen die in de oogbol vastzitten (splinter of doorn) altijd laten zitten! Door verwijdering kan er een perforatie van de oogbol ontstaan.
  • Voorkom dat de hond over zijn ogen kan wrijven, bijvoorbeeld door gebruik van een kap of kraag.

Tip

Bij kleine hondjes met bolle ogen kan het gebeuren dat een oog uit de oogkas komt. Bij andere honden kan dit ook gebeuren als gevolg van bijvoorbeeld een (auto-)ongeluk of na een trap van een paard. Probeer onmiddellijk het ooglid over de oogbol te trekken. Lukt dit niet bescherm dan de oogbol tegen uitdroging en verdere beschadiging met tissues gedrenkt in bijvoorbeeld plantaardige olie. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts nadat u hem of haar eerst telefonisch op de hoogte heeft gebracht van uw komst.

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.