Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

Rode streep 6 1 rood streep 6 13 rood streep 6 12

Training: een hond alleen leren zijn

Honden die niet alleen thuis kunnen zijn, kunnen dat wel leren. Een hond die niet alleen thuis kan zijn is niet alleen zichzelf tot last, maar drijft zijn eigenaar tot wanhoop tot burenruzies aan toe. Alle reden dus om zo’n hond te leren dat alleen thuis zijn niet het einde van de wereld is.

Stukken minder dan men aanvankelijk dacht speelt verlatingsangst een rol. Veel gedrag dat zich afspeelt als de hond alleen thuis is, blijkt aangeleerd te zijn. De hond krabt bijvoorbeeld ook aan de deur als hij alleen in de huiskamer is gebleven omdat zijn baasje eventjes naar de keuken is. Of hij blaft of jankt om een voor zijn neus gesloten deur geopend te krijgen, gedrag dat bewezen heeft nut te hebben omdat zijn baasje direct komt toesnellen om de deur te openen. Dat succes maakt dat hij ook bijzonder volhardend is als er echt helemaal niemand thuis is, ook al omdat het vast wel eens helemaal per ongeluk ondersteund wordt als het baasje toevallig net thuis komt als de hond blaft, jankt of aan deuren krabt. Toch is het mogelijk de hond ander gedrag aan te leren, de kunst is om te zorgen dat het andere gedrag hem meer oplevert dan kabaal schoppen of stuk maken van het meubilair. “Je gaat toch niet weg hè, baasje?! “
Honden weten wanneer wij weggaan, wij doen lichten uit, sluiten deuren, controleren sloten, pakken autosleutels, doen een jas aan, pakken de boodschappentas, kortom, wij werken volgens een vast patroon. En honden reageren daar op, zij kennen ons immers als hun broekzak. Ze herkennen het kleinste gebaar, de zachtste zucht, al onze routinehandelingen. Die gewoontes van alle dag zorgen ervoor dat bij de hond de alarmbellen rinkelen en brengen ook bij hem al zijn vaste reacties op ons vertrek in werking. 

Daarom is het zaak ervoor te zorgen dat die keten van vaste gedragspatronen doorbroken wordt. Door je gedrag te veranderen, verandert ook het gedrag van de hond. Een gedragsketen is een samenvatting van handelingen die elkaar haast automatisch opvolgen. Door de aanzet te veranderen, kan de keten zich niet volgens de vaste patronen ontwikkelen. Ik vergelijk dat altijd met een rij dominostenen. Als de eerste steen valt, vallen de anderen mee. Daar doe je niets meer tegen. Maar als u zorgt dat die eerste overeind blijft, blijft ook de rest overeind. De keten van gedrag is doorbroken.

Blauw blokjes 6 2 blauw blokjes 6 6

Verander de gewoontes 

Probeer eerst heel scherp in beeld te krijgen wat u allemaal doet alvorens u weggaat. Dat kan al beginnen bij een zucht omdat u geen zin hebt. Of een specifieke manier waarop u opstaat. Trek uw jas eens aan en loop vervolgens naar de koelkast, schenk een drankje in, geef de hond wat lekkers en trek de jas weer uit. Pak de sleutels om ze nadat u de krant gehaald hebt weer terug te leggen. Controleer de ramen en ruim de kopjes op. Doe alles wat u normaal gesproken in een bepaalde volgorde doet als u weggaat op een andere manier en ga niet weg. Dat is het begin om de spiraal van onrust die onmiddellijk ontstaat als er aanstalten gemaakt word om weg te gaan te doorbreken. Leer de hond systematisch om alleen thuis te zijn.

Voorzorgsmaatregelen:

 • Als de hond niet graag op zijn eigen plaats ligt (hij ligt bijvoorbeeld graag op de zachte kussens van de bank) zoek dan een lig kussen dat aan zijn specifieke verlangens voldoet. Ligt je hond liever languit op de koele vloer, geef hem dan een grote koele mat. Een stretcher is voor zulke honden ook vaak een optie. Gebruik deze ligplaatsen alleen tijdens de training en ruim ze weg als deze is afgelopen.
 • Zorg voor een plek waar de hond de ruimte om hem heen goed kan overzien. – Zorg voor een muur in zijn rug zodat hij dekking heeft van achteren. Dat geeft een veilig gevoel.
 • Tijdens de training zorgt u voor iets waar de hond op kan kluiven, een leuk speeltje, kauwbot of een Kong (dat is speciaal speelgoed dat gevuld kan worden met lekkers). Al die beloningen krijgt de hond alleen tijdens de training.
  Voordat u de training begint moet de hond de meest elementaire begrippen van gehoorzaamheid kennen. Leer hem te gaan zitten, hier te komen (in huis is dat niet moeilijk want in huis gebeurt er altijd wat leuks om de hond te roepen. Dat geldt ook nu want er is aandacht, lekkers en een spelletje in ruil voor een oefening te verdienen) en op zijn gewone plaats te gaan liggen. Oefen een paar keer per dag maar hoe het luchtig en kort. Mopper nooit! Heeft de hond geen zin, geen punt. Ruim de beloningen demonstratief op en schenk de hond geen enkele aandacht meer.

Rood effen 6 4 Rood effen 6 6 Rood effen 6 1

Tijdens de trainingssessies zijn bepaalde regels geldig. 

Regel 1: De hond mag nooit langer alleen blijven dan hij tot dat moment   door de training geleerd heeft.
Regel 2: Behalve tijdens de training mag de hond niet alleen thuis gelaten worden.
Regel 3: De duur waarop de hond alleen zal blijven moet variëren (binnen de marges die hij al aankan!!). De hond mag zich niet kunnen instellen op een afwezigheid van 3 seconden of 3 minuten.

blauw stip 6 4 blauw stip 6 5

Let op: als de hond onrustig is geworden of voor de deur  staat te wachten tot u terugkomt, dan bent u al te lang weg geweest. Het is zaak de training opnieuw te starten waarbij de tijd van alleen-zijn aanzienlijk wordt teruggebracht naar een eerder niveau. Mocht de hond gaan blaffen of janken, wacht dan buiten de deur totdat hij stil is. Ga niet meteen naar binnen zo gauw hij stil is maar wacht minstens drie minuten.

Roze streep 6 3  Roze streep 6 2 Roze streep 6 6

De training 

Leg de nieuwe ligplaats van de hond naast een stoel, ga zitten met een krant of boek in de buurt en zeg de hond te gaan liggen. Geef hem aandacht als hij rustig blijft liggen, een knuffel of iets lekkers.
Voer de duur dat de hond moet blijven liggen langzaam op en wissel de aandacht af met momenten waarop hij zichzelf even moet bezig houden. Pak een boek en geef hem voor die momenten zijn speeltje of kluif maar alleen als hij ontspannen lag! Let op dat u onrust niet beloont. Geef ook af en toe aandacht als de hond rustig speelt of kluift. Blijft de hond zo’n kwartier rustig naast u op zijn  plaats liggen, dan kunt u wat gaan bewegen door kort op te staan en weer te gaan zitten. De hond moet rustig blijven liggen. Houdt het kort en ontspannen!
Voer de momenten waarop u van de stoel af bent en de meters afstand tot de ligplaats met de hond erop langzaam op. Varieer de tijd en de afstand tot de hond.

 • de hond moet drie minuten rustig kunnen liggen met de eigenaar op de stoel
 • de hond moet  drie minuten rustig kunnen blijven liggen met de eigenaar rondlopend in de kamer.
 • de hond moet vijf minuten rustig blijven liggen terwijl de eigenaar tussen de openstaande heen en weer loopt (begin met rustig in de geopende deur te staan en ga pas heen en weer lopen als dat goed gaat).
 • de hond moet vijf minuten rustig blijven liggen terwijl de eigenaar door het huis loopt na de deur achter zich gesloten te hebben (ook dit bouwt u rustig op door eerst een halve minuut te oefenen, dan een minuut enz. enz.) 
- de hond moet tien minuten blijven liggen met de dichte deur en de eigenaar lopend door het huis.
 • de hond moet tien minuten blijven liggen terwijl de eigenaar het huis uit is, de deur is dicht.
 • de hond moet tien minuten blijven liggen terwijl de eigenaar het huis uit is, de deur blijft open (Deze optie is alleen van belang als u graag heeft dat de hond door het hele huis kan lopen als u weg bent omdat dat het u een gevoel van veiligheid geeft. En er zijn honden die zich gewoon prettiger voelen met de deuren open). Pas als de hond relaxed blijft liggen kan de tijd dat u weg bent opgevoerd worden naar 15 minuten, dan naar 20 minuten, dan naar dertig minuten, dan drie kwartier, dan een uur. Het maakt niet uit dat de deur dan open of dicht is, het ligt een beetje aan het karakter van je hond en je eigen gevoel daarover. Maak ook nu nog de tijd dat u weg bent onvoorspelbaar. De hond moet zich niet op een bepaalde tijd kunnen instellen om te voorkomen dat hij als die tijd voorbij is onrustig wordt.

blauw streep 6 10 Blauw streep 6 3 Blauw streep 6 5

Het helpt geweldig als u de hond voordat u weggaat een heel ontspannen uitje biedt. Speel met hem door een bal weg te gooien, verstop lekkers dingetjes of leuke speeltjes die hij op moet zoeken. Hoe meer een hond zijn zintuigen kan gebruiken, hoe gelukkiger hij is. Daarna kan hij voldaan gaan rusten, een stemming die helpt zich te ontspannen als u weg bent.

Voor de drammerige typetjes 

Is uw hond er zo eentje die steeds aandacht afdwingt? Die u steeds weer aanstoot om geaaid te worden of te spelen met zijn bal? Zorg dan dat u daar niet meer op ingaat. Negeer het gedrag of loop zonder iets te zeggen de kamer uit. Roep de hond naar u toe en geef hem dan aandacht door hem te knuffelen of met hem te spelen, mits hij vlot komt. Let op: Als u de hond begint te negeren zal zijn gedram in eerste instantie toenemen. Het zal daardoor lijken of zijn gedrag juist erger wordt en alle inspanningen tevergeefs zijn. Hou vooral wel vol want als u toegeeft heeft de hond geleerd dat hij met wat energie u toch kan dwingen te doen wat hij van u wil. Doordat u toegeeft zal zijn gedrag dus pas echt toenemen! Dus volhouden.

Roze stip 6 5 Roze strip 6 7

Resumerend

Honden kunnen leren om alleen thuis te zijn door heel systematisch en zonder overhaasting getraind te worden. Drammerige typetjes moeten begrijpen dat de omgangsregels veranderd zijn en dat alleen een meer afwachtende houding en rustig gedrag gehonoreerd wordt met leuke dingen.

Rose effen 6 5 Roze effen 6 5 Rozen effen 6 5

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.