Kind en hond, zorg dat het goed gaat.
Kinderen en honden, een combinatie die soms verschrikkelijk mis kan gaan, maar bovenal ontzettend mooi kan zijn.
Wij verzamelden voor u belangrijke informatie en handige tips.
Met een hond sociaal en gezond.
Kinderen die met een hond opgroeien:
Puzzelen.
Honden zijn goede puzzelaars. Dat moet ook wel, willen ze al onze verwarrende woorden van signalen kunnen begrijpen. Wij zeggen tegen de hond, “lig, af, of down, en ga liggen en mooi af,” dat allemaal door elkaar en ook nog eens in combinatie met verschillende houdingen en gebaren. Als wij de hond willen laten liggen dan doen we onze hand naar beneden. Maar als wij de hond hier roepen wijzen wij op dezelfde manier naar beneden. De hond moet maar uitzoeken wat het allemaal betekend!
En dan komt er een baby. De hond wordt na de geboorte van de baby vaak geweerd. Hij moet aan de kant, er is even geen tijd, hij mag niet in de kinderkamer. Wegwezen nu! Daarbij gebruiken wij weer 17 verschillende commando`s en 28 verschillende gebaren. De hond kan hier behoorlijk gefrustreerd door raken. Aangezien wij van onze honden heel goede puzzelaars hebben gemaakt, heeft hij al snel uit gepuzzeld waardoor het komt dat de pret in zijn leven over is, “de baby !”
Baby = Joepie!!
Wij kunnen de conclusie “Baby = niet leuk” ook omkeren naar Baby = Joepie!! En de hond laten ervaren dat een baby zijn leven juist leuker maakt. Word de baby wakker? Joepie, feest, koekje voor de hond! Voortaan geen 3 keer wandelen per dag, maar een aantal wandelingen meer dan voorheen! Of een aantal keren wat langer. Komt het kind de kamer binnen? Iets lekkers voor de hond! Kraamvisite? Zet een pot met beloningssnoepjes bij de voordeur en laat alle bezoekers de hond iets lekker hieruit geven!
Zo wordt de komst van een baby ook een verrijking voor het leven van de hond Hij gaat al het leuke associëren met de komst van de baby, en dat is toch eigenlijk wat we willen!
Honden en kinderen kunnen prima samen, mits er een aantal regels in acht worden genomen en wordt beseft dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid altijd bij de ouders ligt.
Het is zo leuk kind en hond, wij hadden een weddenschap. Wat zou de kleine als eerste zeggen, pappa of mamma? Het werd “Miep Af!!”
Tip 1: Laat uw kind nooit zelf een situatie met de hond oplossen! Voorbeeld: Als de hond het koekje van het kind wil afpakken, hoort het kind een ouder te roepen, en DIE moet de hond weghalen!
Tip 2: Pas op voor het zogeheten ganging-up effect. Als u uw kind een standje geeft, dan kan de hond uit zichzelf u daaraan mee helpen bij de correctie. Corrigeer het kind dus nooit in het bijzijn van de hond. Een kind staat alleen in rangorde boven de hond als er een ouder bij aanwezig is.
Tip 3: Laat kleine kinderen NOOIT met een hond wandelen. Dat is het toppunt van onverantwoordelijk gedrag. Vaak hoor je eigenaren zeggen dat hun hond dat prima kan. Maar een kind dat met een hond wandelt komt ook andere honden tegen, waarvan je nooit weer hoe die reageren. Dit kan heel gevaarlijke situaties geven, denk aan vechtpartijen.
Belangrijk om te weten.
Aan het samenleven van kind en hond zijn risico`s verbonden, maar ook kinderen en honden vormen echt een heel leuk duo. De hond is vaak hun bijzondere vriend en speelkameraad. Bij hem vinden ze gezelschap, liefde en aanvaarding. Laat ons dit a.u.b. niet vergeten.
“De blauwe hond” is een interactief computerspel, ontworpen om jonge kinderen van 3 tot 6 jaar in thuissituatie veilig met eigen hond te laten omgaan. Via Internet kunt u met dit preventieve programma kennismaken. www.blauwehond.nl
Kindvriendelijk?
“Lief voor kinderen”, trouw, gehoorzaam”. Zo staat het in de boekjes. Als men informatie inwint op internet, bij rasverenigingen en liefhebbers, blijkt bijna ieder ras kindvriendelijk te zijn.
Veel liefhebbers zijn ras fanaten, die de minpunten van hun eigen ras niet meer zien, of in de praktijk zo handig hiermee omgaan, dat ze die niet meer als zodanig ervaren.
Maar er bestaat geen “kind-vriendelijk-heids-gen” !!! En in plaats van te willen weten of uw hond kindvriendelijk is, kunt u zich ook eens afvragen hoe hondsvriendelijk is mijn kind?!
Tip 4: Leer uw kind dingen te laten vallen als de hond iets van het kind wil stelen, zelfs al is het een lekker ijsje. Prijs het kind als hij of zij dit daadwerkelijk doet!!
Hond en Happy Meal:
U kunt wel tegen uw kinderen zeggen dat ze een hond niet mogen omhelzen, of niet bij zijn etensbak of eten mag komen om af te pakken, maar dat werkt meestal niet.
Het moet visueel gemaakt worden.
Ik vraag bijvoorbeeld altijd wie er wel eens bij de McDonald`s is geweest. Hierna vraag ik “hoe zou jij het vinden als iemand bij de McDonald`s binnen komt en jouw Happy Meal mee neemt? Dat is niet leuk natuurlijk, dus ook dan maar niet aan de hond zijn lekkers komen.
Tip 5 : Het is belangrijk kinderen te betrekken bij het ouder worden en ook het doodgaan van de hond. Leg dingen duidelijk uit en laat het kind eventueel bij de euthanasie aanwezig zijn. Zeg echter nooit dat de hond gaat inslapen!! Kinderen slapen namelijk iedere avond in en zijn dan bang dat ze ook nooit meer wakker worden. Zeg ook niet: “een spuitje geven” Kinderen weten namelijk niet dat dit een speciaal spuitje is, ze zien alleen het spuitje. De nieuwe pup krijgt ook een spuitje, en het baby broertje of zusje en zij zelf ook !…..
Informatie over dit onderwerp:
Hier staan vele boekentips, waaronder ook een paar hele mooie en bruikbare boeken die u kunt voorlezen aan de kinderen dat over de omgang met honden gaat.
Dat is het boek:
• Wie is hier de baas? Van Irma Frijlink
Maar denk ook zeker aan:
• De DVD “Kind en Hond”
• Boek van Martin Gaus “Mijn hond als Kameraad”
• Boek van Sarah Whiteheat “mijn eerste hond”
Tips m.b.t hond en kinderen.
Informatie over het leren omgaan van kinderen met honden. Ieder jaar worden vele mensen met een bijtwond van een hond behandeld. De meeste slachtoffers zijn kinderen. Vooral onder kinderen die jonger zijn dan 4 jaar gebeuren veel ongelukken met honden. 43% van de hondenbeten is bij kinderen onder de 10 jaar. Kinderen zijn heel erg kwetsbaar. Hun gezicht zit precies op de hoogte van de honden bek. Als de hond bijt dan is het meteen ook goed raak.
Het lijkt zo leuk honden en kinderen. Het is zo vertederend wanneer een hond en kind de beste vriendjes zijn. Uit onderzoek blijkt ook dat het verzorgen van een huisdier goed is voor de ontwikkeling van een kind.
Maar het is niet vanzelfsprekend dat hond en kind de beste maatjes worden.
Ouders zullen hun kinderen moeten leren hoe zij met een hond moeten omgaan. Honden spreken een heel andere taal dan wij mensen, en vooral anders dan kinderen. Het is daarom goed om u daarvan bewust te zijn.
Honden worden vaak aangeschaft voor de kinderen. Kinderen tot ongeveer 12 jaar zijn echter in de meeste gevallen niet in staat om voor een hond te zorgen.
Neem bijvoorbeeld een Labrador. Als een kind vier jaar oud is, zal het kind in hoogte even groot zijn als de hond. Pas wanneer het kind 10 a 11 jaar is, is het kind even zwaar als de hond.
U zult begrijpen dat het kind op die leeftijd fysiek nog te klein is om de hond uit te laten. SCHAF DAAROM NOOIT EEN HOND AAN VOOR DE KINDEREN, MAAR OMDAT U HET ZELF LEUK VINDT!
U moet het als ouder leuk vinden om een hond te hebben. De ouder blijft verantwoordelijk voor de hond. De zorg zal op zijn schouders rusten.
Heb je daar als ouders geen zin in dan kunt u voor het kind beter een pluche beest of een cavia aanschaffen.
Hoe denkt een hond.
Een hond ziet een kind onder ongeveer 12 jaar meestal als zijn mindere. Als het meezit als zijn gelijke. Wanneer wij, als volwassene, ons niet zouden bemoeien met de relatie tussen hond en kind, is de kans groot dat de hond de baas gaat spelen over het kind. Doet het kind iets wat de hond niet wil, dan is de kans groot dat hij zal bijten om het kind op te voeden. Dit zijn levensgevaarlijke situaties! Het is dus van belang dat wij als volwassenen ervoor zorgen dat de hond zijn plaats weet in het gezin. Namelijk de laagste plaats.
Dat een hond er zo over denkt komt onder andere door het volgende.
Allereerst is een kind, zoals hierboven beschreven, fysiek veel langer klein dan de hond.
Maar bovendien doen kinderen een gehele dag inconsequente dingen in de ogen van een hond. Iemand die inconsequent doet, is in de ogen van een hond niet in staat om leiding te geven. Dan zal de hond de leiding over moeten nemen.
Een voorbeeld daarvan.
Een peuter begint net te lopen. Hij valt regelmatig om. De hond merkt, dat als hij even tegen het kind aan duwt, het omvalt.
Het kind valt op de grond en zegt daarmee in hondentaal, ‘ Ik geef me over’
Een hond die zich overgeeft, blijft op de grond liggen tot de hoger geplaatste hond weggelopen is.
Pas dan staat de hond op en zal met lage houding het hazenpad kiezen.
Zo niet het kind. Dat krabbelt overeind en probeert weer verder te lopen.
In hondentaal steekt het kind zijn tong uit naar de hond. ‘Ha Ha ik geef me lekker toch niet over.’ De hond zal het kind daarop weer omduwen en opnieuw en opnieuw. Net zo lang tot het kind rustig blijft liggen.
In zijn ogen vertoont het kind gestoord gedrag. Het kind houdt zich niet aan de gedragscodes onder honden.
Het kan zijn dat de hond op een gegeven moment zijn tanden optrekt om het kind te waarschuwen. Veel kinderen zien optrekken van de tanden als lachen.
Er zijn ook kinderen die het grommen van de hond aanzien als spinnen, zoals katten dat doen. Doordat zij dit verkeerd interpreteren gaan de kinderen door met hun gedrag.
Bijten is dan helaas niet uitgesloten.
Kinderen gaan vaak naar een hond toe om te aaien. Hij slaat daarop de armen rond de nek van de hond om hem te knuffelen, of hij geeft kusjes op de kop van de hond.
Wat er in hondentaal gebeurt, is het volgende;
Het kind zegt als het ware door naar de hond toe te lopen: ‘Jij bent mijn meerdere.’ (een lager geplaatste gaat namelijk altijd naar een hoger geplaatste toe)
Door de armen om de hond heen te leggen, buigt het kind zich over de hond.
Dat is heel dominant gedrag, daardoor zet het kind zich boven de hond.
Dus het ene moment zegt het kind ‘Jij bent de baas’ terwijl hij een seconde later zegt ‘ik ben de baas’ . De hond ziet dit ook als inconsequent gedrag van het kind.
Wil het kind nu een hond aaien, die niet gestoord wil worden of die niet gesteld is op ongewenste intimiteiten, dan is de kans groot dat de hond gaat grommen en/of happen.
Veel mensen denken dat een hond die gebeten heeft gestoord is, maar helaas ligt de oorzaak meestal aan de kant van de mens.
Maar ook honden moeten leren met kinderen om te gaan.
De hond moet de kinderen gaan associëren met iets leuks. Als de hond steeds weggestuurd wordt zo gauw de baby de kamer binnen komt, zal hij de baby als bedreiging gaan zien.
Het is ook uitermate belangrijk dat een hond in zijn jeugd (vanaf zijn 4e week) zeer goed gesocialiseerd wordt met kinderen en andere honden.
Hoe beter een hond gesocialiseerd is, hoe minder de kans op agressief gedrag.
Om ongelukken te voorkomen, is het heel erg belangrijk dat kinderen onder de 12 jaar nooit alleen gelaten worden met de hond.
Zet een kind even in de box, of doe de hond even in zijn bench (= Kamerkennel) op alle momenten dat u niet op hen kan letten. Al gaat u maar even naar de wc.
Kinderen doen allerlei onverwachte dingen. Ze prikken in de ogen van de hond, trekken zich op aan de hond, gaan op de grond liggen waardoor de hond (letterlijk en figuurlijk) boven het kind komt te staan.
Denk nooit: ‘Mijn kinderen doen dit niet’. Ieder kind doet wel eens iets waarvan de hond niets begrijpt. Of ze doen de hond (per ongeluk) pijn.
Juist het onbegrip tussen hond en kind zorgt voor ongelukken.
Uit onderzoek is gebleken dat zelfs de meest lieve honden uiteindelijk tot agressie te brengen zijn.
Honden blijven levende wezens waarvan je nooit weet hoe ze zullen reageren.
Waar u vooral op moet letten.
Tijdens de zwangerschap
Het is zaak om ruim voor de geboorte van de baby al nieuwe gedragsregels in te voeren. Wacht u daarmee tot de baby er is, dan kunnen deze regels bij uw hond negatieve associaties met de baby opwekken.
Verbiedt de hond op de toekomstige babykamer te komen. Houdt hem het liefst helemaal weg van de bovenverdieping, een traphekje kan uitkomst bieden.
Laat de hond ruim voor de bevalling aan nieuwe speeltjes, kleertjes en meubels snuffelen.
In de laatste weken voor de bevalling dreigt het gevaar dat de hond steeds minder uitgelaten wordt. Zoek een oplossing waarbij de hond toch dagelijks zijn energie kwijt kan.
De hond moet leren naast de kinderwagen te lopen. Dit kunt u oefenen met een winkelwagentje: laat de hond naast het wagentje staan, zeg ‘volg’ en begin te lopen. Zodra hij trekt, stoppen en hem laten zitten. Volgt hij goed, beloon hem dan. Trekt hij weer, sta dan opnieuw stil.
Laat uw hond aan kindergeluiden wennen door b.v. regelmatig langs een schoolplein te lopen tijdens het speelkwartier.
Laat kinderen die niet bang voor honden zijn de hond een brokje geven. Laat hem daar steeds bij zitten. Zorg met de lijn dat hij niet opspringt.
Sommige honden beschermen hun zwangere bazin. Moedig dit vooral niet aan – lach er ook niet om!
Hebt u vaste tijden voor alles? Verander die dan bijtijds. Laat uw hond bijvoorbeeld uit op wisselende momenten.
Neem geen pup tijdens de zwangerschap. De opvoeding van een pup eist veel tijd en energie. In de laatste maanden van de zwangerschap dus liever niet aan een pup beginnen. De hond moet al zijn opgevoed als de baby geboren word.
Baby en hond - Wat te doen als de baby er is?
Is uw baby in het ziekenhuis geboren? Zorg dat u bij thuiskomst uw handen vrij hebt om de hond te begroeten – juist en vooral u als moeder!
Probeer terwijl u met de baby bezig bent, ook de hond aandacht te geven.
Geef uw hond iets lekkers terwijl u de baby voedt.
Zorg dat de hond dagelijks een flinke wandeling maakt.
Huilt uw baby? Ren er dan niet paniekerig naartoe. De hond kan het huilen van de baby associëren met iets ergs en zich daarnaar gedragen.
Laat kind en hond nooit samen in een vertrek alleen!
Leg uw baby altijd op een hogere plaats dan het niveau waar de hond zich bevind.
Duld niet dat de hond de baby verdedigt, erom lachen ziet de hond al als een aanmoediging. Het kan uiteindelijk leiden tot agressief gedrag.
Dring de baby niet op aan de hond, geef het dier de kans om langzaam te wennen.
Leg de baby nooit in de mand van de hond. Dit is zijn territorium.
Gaat de deurbel of telefoon? Leg de baby dan even in de box.
Vraag de kraamvisite om ook aan de hond aandacht te geven. De beste volgorde voor de visite is om eerst de ouders te begroeten, dan de baby en als laatste de hond. Geef de hond bij zo’n gelegenheid een hondenkoekje.
Een baby die over de grond kruipt, overtreedt alle hondenregels! Zet de hond altijd eerst in een kamerkennel (of een andere veilige plek) vóór u het kind uit de box haalt. Het dier zal u dankbaar zijn!
Als de baby een peuter word.
Houd uw kind weg van eten, botjes of speeltjes van de hond. Als uw kind de eerste stapjes zet, gaat dat met vallen en opstaan. Laat de hond dan niet in de buurt, als hij schrikt kan hij happen naar uw kind. Zorg dat de hond zich ergens kan terugtrekken waar de peuter de hond niet achterna kan lopen. Laat uw hond en uw peuter geen koekjes delen.
Enkele tips :
Als uw kind toch gebeten is.
Omdat elke hondenbeet potentieel gevaarlijk is, gaat u best zo snel mogelijk naar een arts.
Drie vierde van de slachtoffers zijn jonger dan 14 jaar en bijna de helft is jonger dan 4 jaar.
Kinderen worden meestal aan het hoofd of de hals gebeten, volwassenen vooral aan de ledematen.
De meeste slachtoffers worden gebeten door een dier dat ze kennen, het eigen huisdier of een hond uit de buurt. Hoewel er bepaalde “risicohonden” bestaan, bijten ook zogeheten “kindvriendelijke” honden soms.
Hondenbeten moeten nauwkeurig onderzocht worden door een arts, ook al zien ze er onschuldig uit. Er kunnen pezen of zenuwen geraakt zijn of de wond, vooral bij beten in het gezicht, kunnen ernstige littekens veroorzaken indien ze niet onmiddellijk afdoende worden verzorgd. Er bestaat bovendien altijd een risico op infecties door micro-organismen die aanwezig zijn in de muil of in het speeksel van het dier. Diepe wonden en wonden aan de ledematen infecteren gemakkelijker.
Wat kunt u zelf doen?
In afwachting van verzorging door een arts, reinigt u de wonden het best met overvloedig water. Gebruik nooit ontsmettingsmiddelen die irritatie kunnen veroorzaken omdat die de omringende weefsels verder kunnen beschadigen.