Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

Wat is er gebeurd?

De staart is pijnlijk en kan verdikt zijn, een zichtbare verwonding hebben, bloeden, slap hangen en/of niet meer worden opgehouden. De hond gaat niet of moeilijk zitten. Honden kwispelen niet of nauwelijks.

Hoe moet ik handelen?

– Raadpleeg direct een dierenarts om het staartletsel te beoordelen en te behandelen.
– Stelp een eventuele bloeding door er een gaasverband of desnoods een zakdoek tegenaan te houden. Houd het verband op zijn plek door er, niet te strak, een elastische zwachtel om te wikkelen, die wordt vastgezet met kleefpleister.
– Bij een breuk kunt u als tijdelijke ondersteuning langs de staart een spalk van een stukje hout of karton aanbrengen en die met een zwachtel vastzetten.
– Voorkom dat de hond met zijn staart kan slaan.

Tip

Bij honden komt het verschijnsel ‘cold water tail’ voor. De staart blijft dan enige tijd in een afwijkende houding hangen, lijkt gebroken en is slap en pijnlijk. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar mogelijk spelen overbelaste spieren door inspanning tijdens zwemmen in (te) koud water of overmatig kwispelen een rol. Hoewel pijnlijk, is deze kwaal onschuldig. Met rust en zo nodig pijnstillers is een hond binnen een week weer de oude.

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.