Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl
Home » Pup aanschaffen » Monorchide en Cryptorchide

Monorchide en Cryptorchide

Monorchide uitleg

Monorchide is het hebben van slechts één ingedaalde en zichtbare teelbal. Cryptorchide is een reu zonder zichtbare testikels. Dat wil niet altijd zeggen dat de reu geen teelballen heeft. De andere -of beide niet- zichtbare teelbal(len) kunnen in de buikholte zijn achtergebleven tijdens de groei van de pup. In uitzonderlijke gevallen is sprake van het ontbreken van testikels. In dat geval is er eerder de verdenking van Hermafroditisme, dan van Cryptorchidie. Vandaar ook dat wel door een dierenarts moet worden vastgesteld van welke vorm van Cryptorchidie sprake is.

Reuen geboren zonder testikels hebben een andere, of aan Hermafroditisme verwante aandoening. De Raad van Beheer heeft verboden deze Monorchide en Cryptorchide reuen aan tentoonstellingen te laten deelnemen. Dit om te voorkomen dat bekroonde reuen, behept met deze afwijking, veel voor de fokkerij gebruikt zouden worden, en dus vele malen deze erfelijke aandoening aan het nageslacht zouden doorgeven.

De Dierenkliniek in Utrecht zegt hierover dat de eigenaar van een Monorchide of Cryptorchide reu zich alleen benadeeld hoeft te voelen als het om fokken gaat. De aandoening beïnvloedt geenszins het karakter van de reu, en uit onderzoeken blijkt dat samengaan met andere ongewenste eigenschappen niet meer voorkomt dan normaal. De hond zelf heeft er niet de minste last van. Bovendien is Monorchide of Cryptorchide een recessief overervende aandoening.

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.