Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl
Home » Pup in huis » Zindelijkheid van uw pup

Zindelijkheid van uw pup

Is een fleecedeken geschikt voor een pup?

Zindelijkheid

Als het goed is, is de fokker al begonnen met zindelijkheids– training, maar slechts zelden zal een pup al volkomen zindelijk zijn. De Bichon Frise is een zeer intelligent ras, maar ze zijn meestal moeilijk zindelijk te krijgen. Maar bij gelijk beginnen met het zindelijk maken van de pup krijgt u dit snel afgeleerd. Wij van Nedina’s Snuggle Pups beginnen al met de training van zindelijk maken in het nest. Dit is voor ons fijner maar ook zeker voor de nieuwe eigenaren. Voor ons is het fijn omdat de pups al snel weten dat ze niet hun hele nest bevuilen en speciaal alles leren te doen op het puppy toilet. Wij hebben altijd een puppy toilet in de werpkist staan. En elke keer als de pup wakker wordt dan weten wij dat ze hun behoeftes gaan doen. En door ze dan op te pakken en op het toilet te zetten weten ze al vrij snel dat ze het daar op moeten doen. En omdat de pups nog niet naar buiten mogen i.v.m besmettingsgevaar omdat de pups nog niet zijn gevaccineerd is dit een veilige en goede en schone manier om te leren niet overal hun behoefte te doen. Ook is dit zeer handig voor in de nacht zodat de pups u niet wakker maken omdat ze hun behoefte moeten doen. Het niet alleen voor ons een goede nachtrust maar ook voor de nieuwe baasjes kan dit zeer fijn zijn.

Hoe krijg ik mijn pup zo snel mogelijk zindelijk?

  • Elke keer na het eten, drinken, spelen en slapen dient u de kleine uit te laten om te voorkomen dat hij iets binnen deponeert.
  • Zodra uw pup buiten iets doet beloont u hem onmiddellijk heel uitbundig.
  • Houdt uw pup binnen goed in de gaten. Merkt u dat de hond onrustig wordt en iets wil gaan doen, breng hem dan gelijk naar buiten. Indien een pup al bezig is met plassen tilt u hem op, waardoor er automatisch een plas rem optreedt.
  • Als de pup langere tijd ongecontroleerd alleen dient te blijven, kunt u de hond het beste in een kleine ruimte, zoals in een bench, laten. Omdat pups nest zindelijk zijn, is de kans klein dat hij in deze ruimte een ongelukje heeft. Natuurlijk kunt u een pup nog maar een beperkte tijd in de bench laten.
  • Straf uw pup nooit als hij een ongelukje heeft, het enige dat de hond hierdoor leert is dat hij niet moet plassen in de buurt van zijn baasje.
  • Ook straffen na de tijd heeft geen enkele zin, u straft de hond dan alleen voor het gedrag dat hij op dat moment vertoont.
  • Wanneer uw pup onverhoopt toch wat binnen heeft gedaan, dan kunt u het beste de ontlasting/urine opruimen buiten het zicht van de hond. Opruimen is namelijk ook een vorm van aandacht voor uw pup en voelt aan als een beloning.
  • In sommige gevallen duurt het echt lang voordat een hond goed zindelijk is.

Wij werken aan de zindelijkheid van de pup op deze manier:

Vaste tijden eten geven vanaf het moment dat ze niet meer bij de moeder drinken.

Voor pups kunt het beste de richtlijn ”tot 12 weken” maximaal 50 gram brokjes per dag verdeeld over 2 a 3 maaltijden.  “Vanaf 12 weken” geef ik de reutjes 80 gram brokjes en een teefje 60 gram brokjes per dag, verdeeld over 2 a 3 maaltijden maaltijden.

Voeren doen we op de volgende tijden:
08:00 / 09:00 uur s’morgens.
12:00 / 13 :00 uur s’middags.   
17:00 / 18: 00 uur s’avonds.   

 

Daarna voeren wij ze niets meer. Ook water beperken wij zodat de pup straks rustig kan slapen en niet heel vaak wakker wordt om te gaan plassen. Ik zeg altijd, als u een liter voor u naar bed gaat op drinkt dan staat u de hele nacht op om naar de wc te gaan en heeft u zelf een slechte nachtrust. Dit geldt dus ook voor een pup. Ze zijn klein en moeten nog veel slapen. En dat lukt niet als ze vaak moeten plassen. Dus geen water voor dat ze gaan slapen. En geef ze de kans om hun behoefte goed te doen voordat ze naar bed toe gaan. Help vooral enorm met de zindelijkheid dat is voor beiden een groot plezier.

Na het eten krijgen ze bij ons water. Ik zet niet de hele dag water voor de honden neer. Ze krijgen wel voldoende water over de dag verdeeld. En wij geven ze geen water s’nachts in de bench. Dat is vragen om vele plas ongelukjes.

De volwassen honden krijgen ook ongeveer 100 gram brokjes per dag, verdeeld over 2 maaltijden.

Houdt u zich aan de hoeveelheid wat uw pup mag eten op een dag en overvoer de pup niet.

Elke keer als de pup geslapen heeft en wakker wordt zet de pup dan buiten of op het puppytoilet. De pup moet namelijk al vrij snel zijn behoefte doen als hij/zij wakker wordt.

De eerste tijd als u uw pup uit zijn bench haalt om zijn/haar behoefte te doen kunt u hem/haar het beste optillen, zodat hij/zij niet ergens snel een plasje of hoopje kan doen.

Als de pup gegeten heeft of gedronken na een half uurtje kunt u het beste naar buiten gaan met de pup

Hij/zij zal het snelst zindelijk zijn, wanneer u hem/haar na het uitlaten goed beloont, niet meer laat spelen, maar hem/haar in zijn bench legt om een paar uurtjes te slapen, of in zijn bench laten spelen of knabbelen op een lekker botje. Wilt u uw pup meer vrijheid gunnen dan kunt u een pupren aanschaffen. In deze ren zet u zijn mandje en de puppy toilet waarop hij eventueel zijn behoefte kan doen.

 

Ga met uw pup om de twee uur  uit voor zijn behoefte buiten te kunnen doen.        

Hoe ouder de pup wordt hoe minder vaak hij/zij zal plassen. De eerste weken zal uw hondje iedere 2 uur moeten plassen en tijdens druk spelen misschien nog wel meer keren. Echt zindelijk is een hond pas op 7 maanden, tot die tijd heeft hij namelijk nog geen controle over zijn blaas- en kringspieren. Maar als u de pup regelmatig uitlaat, dan hoeven er niet vaak “ongelukjes” te gebeuren.

Wanneer hij/zij haar behoefte buiten doet, prijs hem/haar dan uitbundig en knuffel hem/haar even. Doet hij dit op een verkeerde plek, waar u hem direct op betrapt, bestraf hem dan met een lage stem “foei” en zet de pup op de goede plaats. Haal hem /haar NOOIT door de ontlasting heen zoals vroeger gedaan werd. Dit heeft geen nut en de pup wordt er alleen maar meer onzeker door.

 

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.