Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl
Home » Tips en training » Honden en kinderen

Honden en kinderen

Kind en hond, zorg dat het goed gaat

Kinderen en honden, een combinatie die soms verschrikkelijk mis kan gaan, maar bovenal ontzettend mooi kan zijn.
Wij verzamelden voor u belangrijke informatie en handige tips.

Met een hond sociaal en gezond.

Kinderen die met een hond opgroeien:

 • Zijn socialer en hebben meer inlevingsvermogen
 • Leren respect, zorg en verantwoordelijkheidsgevoel voor anderen te ontwikkelen
 • Bewegen meer
 • Zijn gezonder en hebben minder last van allergieën, astma , eczeem en hooikoorts
 • Zijn minder eenzaam en bang en krijgen meer zelfvertrouwen
 • Hebben altijd een luisterend oor,  zij kunnen bij de hond troost zoeken en hun geheimen delen. Kinderen die een probleem hebben, gaan daarmee in 80% van de gevallen eerst naar hun huisdier.

Puzzelen

Honden zijn goede puzzelaars. Dat moet ook wel, willen ze al onze verwarrende woorden van signalen kunnen begrijpen. Wij zeggen tegen de hond, “lig, af, of down, en ga liggen en mooi af,” dat allemaal door elkaar en ook nog eens in combinatie met verschillende houdingen en gebaren. Als wij de hond willen laten liggen dan doen we onze hand naar beneden. Maar als wij de hond hier roepen wijzen wij op dezelfde manier naar beneden. De hond moet maar uitzoeken wat het allemaal betekend!

En dan komt er een baby. De hond wordt na de geboorte van de baby vaak geweerd. Hij moet aan de kant, er is even geen tijd, hij mag niet in de kinderkamer. Wegwezen nu! Daarbij gebruiken wij weer 17 verschillende commando`s en 28 verschillende gebaren. De hond kan hier behoorlijk gefrustreerd door raken. Aangezien wij van onze honden heel goede puzzelaars hebben gemaakt, heeft hij al snel uit gepuzzeld waardoor het komt dat de pret in zijn leven over is, “de baby !”

Baby = Joepie!

Wij kunnen de conclusie “Baby = niet leuk” ook omkeren naar Baby = Joepie! En de hond laten ervaren dat een baby zijn leven juist leuker maakt. Word de baby wakker? Joepie, feest, koekje voor de hond! Voortaan geen 3 keer wandelen per dag, maar een aantal wandelingen meer dan voorheen! Of een aantal keren wat langer. Komt het kind de kamer binnen? Iets lekkers voor de hond! Kraamvisite? Zet een pot met beloningssnoepjes bij de voordeur en laat alle bezoekers de hond iets lekker hieruit geven!

Zo wordt de komst van een baby ook een verrijking voor het leven van de hond Hij gaat al het leuke associëren met de komst van de baby, en dat is toch eigenlijk wat we willen!

Honden en kinderen kunnen prima samen, mits er een aantal regels in acht worden genomen en wordt beseft dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid altijd bij de ouders ligt.
Het is zo leuk kind en hond, wij hadden een weddenschap. Wat zou de kleine als eerste zeggen, pappa of mamma? Het werd “Miep Af!”

# tips

By leveraging cutting-edge technology and fostering a culture of creativity and collaboration, your organization can unlock its full potential and stay ahead of the competition.

Arrow-Left
Arrow-Right
Bookmark

Tip 1

Laat uw kind nooit zelf een situatie met de hond oplossen! Voorbeeld: Als de hond het koekje van het kind wil afpakken, hoort het kind een ouder te roepen, en DIE moet de hond weghalen!
Bookmark

Tip 2

Pas op voor het zogeheten ganging-up effect. Als u uw kind een standje geeft, dan kan de hond uit zichzelf u daaraan mee helpen bij de correctie. Corrigeer het kind dus nooit in het bijzijn van de hond. Een kind staat alleen in rangorde boven de hond als er een ouder bij aanwezig is.
Bookmark

Tip 3

Laat kleine kinderen NOOIT met een hond wandelen. Dat is het toppunt van onverantwoordelijk gedrag. Vaak hoor je eigenaren zeggen dat hun hond dat prima kan. Maar een kind dat met een hond wandelt komt ook andere honden tegen, waarvan je nooit weer hoe die reageren. Dit kan heel gevaarlijke situaties geven, denk aan vechtpartijen.

Belangrijk om te weten

Aan het samenleven van kind en hond zijn risico`s verbonden, maar ook kinderen en honden vormen echt een heel leuk duo. De hond is vaak hun bijzondere vriend en speelkameraad. Bij hem vinden ze gezelschap, liefde en aanvaarding. Laat ons dit a.u.b. niet vergeten.

 • Van gezinnen met kinderen heeft 33.6% een hond
 • Kleine kinderen zijn tweemaal vaker het slachtoffer van een bijtincident dan andere oudere leeftijdsklassen
 • De meeste bijtincidenten gebeuren thuis, met eigen hond
 • Jonge kinderen (gemiddeld 5 jaar) worden het meest gebeten door de eigen hond of door een hond die ze kennen
 • De meeste bijtincidenten gebeuren wanneer actieve supervisie ontbreekt. Alleen aanwezig zijn als ouder is niet genoeg om een bijtincident te voorkomen, er moet ook echt worden opgelet!
 • In 86% van de gevallen blijkt een actie van het kind, bijvoorbeeld, het kind gaat naar een slapende of etende hond toe, hond kusjes geven. Dat kan nou juist de trigger van het bijten te zijn.
 • Hoe jonger het kind, des te groter de kans dat het in het gezicht gebeten wordt. Dat komt niet doordat hond en kind ongeveer even groot / hoog zijn, maar omdat jonge kinderen nu eenmaal alles ontdekken door dingen van heel dichtbij te bekijken.
 • Uit een studie blijkt dat 55% van de kinderen die door een hond ernstig werden verwond een of meerdere symptomen van posttraumatische stress laten zien, zoals angst of bedwateren.
 • De fysieke toestand van de hond speelt een rol: honden met oorpijn bijvoorbeeld zijn eerder geneigd om te bijten
 • Jonge kinderen kijken vooral naar het gezicht van een hond en niet naar zijn lichaamshouding. Daardoor kunnen ze het gedrag van een hond niet goed interpreteren.
 • Kinderen kunnen een hond slaan, zeker als ze zien dat ouders die correctie techniek gebruiken (!)
 • Ouders onderschatten het gevaar, een meerderheid gelooft ten onrechte dat de hond het kind niet zal bijten, zelfs niet als de hond opgewonden of wild aan het spelen is, en zelfs niet als het kind de hond uitdaagt.
 • Er is geen duidelijk algemeen advies te geven over hoe een kind een hond moet benaderen. Bijvoorbeeld, eerst aan een hand laten ruiken, dat hangt helemaal van de individuele hond en de context af.

“De blauwe hond” is een interactief computerspel, ontworpen om jonge kinderen van 3 tot 6 jaar in  thuissituatie veilig met eigen hond te laten omgaan. Via Internet kunt u met dit preventieve programma kennismaken. www.blauwehond.nl

Kindvriendelijk?

“Lief voor kinderen”, trouw, gehoorzaam”. Zo staat het in de boekjes. Als men informatie inwint op internet, bij rasverenigingen en liefhebbers, blijkt bijna ieder ras kindvriendelijk te zijn. Veel liefhebbers zijn ras fanaten, die de minpunten van hun eigen ras niet meer zien, of in de praktijk zo handig hiermee omgaan, dat ze die niet meer als zodanig ervaren.

Maar er bestaat geen “kind-vriendelijk-heids-gen” !!! En in plaats van te willen  weten of uw hond kindvriendelijk is, kunt u zich ook eens afvragen hoe hondsvriendelijk is mijn kind?!

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.