Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl
Home » Tips en training » Snuffelmat

Snuffelmat

Bij dit handgemaakte snuffelkleed kunt u onder de slierten snoepjes verstoppen voor uw hond

Door de wirwar van slierten zal de hond zijn neus en hoofd moeten gebruiken, om te ruiken en te beoordelen waar de snoepjes liggen en hoe hij ze het beste te pakken kan krijgen.

Gebruiksaanwijzing

Het is belangrijk om het STAPSGEWIJS op te bouwen. Laat eerst de hond zien wat de bedoeling is. Leg een snoepje vóór het kleed neer, dichtbij de hond. Herhaal dit met 2 à 3 snoepjes. Leg daarna een snoepje op het kleed, goed zichtbaar voor de hond en aan de kant waar de hond staat. Herhaal dit met 2 à 3 snoepjes. Als de hond door krijgt wat de bedoeling is dan legt u een paar snoepjes zo op het kleed neer dat ze nog een beetje zichtbaar zijn. Als uw hond ook dit doorheeft dan kunt u het zoeken stapsgewijs moeilijker maken door meer snoepjes tegelijk te verstoppen en deze wat meer onder de slierten dieper in het kleed te verbergen. U kunt zelfs als de hond het helemaal begrijpt snoepjes onder de knopen verstoppen.

Als uw hond klaar is dan bergt u het kleed op.

Snoepgoedsuggesties

Het is het leukst om per keer verschillende soorten snoepgoed te gebruiken zodat het iedere keer weer een verrassing is wat hij vindt. Belangrijk is om verantwoord snoepgoed te gebruiken. Wij adviseren gedroogde natuurlijke snacks zoals bijvoorbeeld de mini beloning runderspiervlees van Carnibest of de trainingsstukjes vlees van Bandit.

Belangrijk

Laat een pup nooit alleen met dit speelgoed (dit geldt overigens ook voor volwassen honden als u het niet vertrouwt). Een snuffelkleed is zeker in het begin (geestelijk) vermoeiend. Let daarom goed op uw hond en zorg dat hij niet te moe wordt.

Een paar voordelen op een rij

Een snuffelkleed past in de categorie eenvoudig ‘Neuswerk’. Neuswerk heeft verschillende voordelen zoals:

  • Het versterkt de band tussen hond en eigenaar.
  • Het is leuk voor (bijna) iedere hond, zowel jong als oud.
  • Neuswerk is een natuurlijke activiteit.
  • Een angstige hond wordt vaak minder angstig door neuswerk.
  • Een onzekere hond wordt vaak minder onzeker door neuswerk.
  • U houdt uw hond geestelijk bezig waardoor het ook geschikt is voor de meeste oude of geblesseerde honden. Geestelijke inspanning is immers iets heel anders dan lichamelijke inspanning.

Frustratie

Bij snuffelkleden en neuswerk gaat het om de SUCCESBELEVING dus het is belangrijk dat het leuk is (en blijft). Het is niet de bedoeling dat het frustratie oplevert. Als het te snel te moeilijk wordt gemaakt dan bestaat de kans dat frustratie ontstaat. Frustratie uit zich meestal in slopen, blaffen, weglopen of niet meer willen.

Correcties

Corrigeer de hond niet als iets niet goed gaat; bedenk wat u zelf anders had kunnen doen. Als een hond gecorrigeerd wordt door middel van ‘nee’, terug duwen, rukje aan de lijn etc. dan bestaat de kans dat een hond niet meer wil, niet meer durft of dat u uw doel voorbij schiet: samen iets leuks doen. Het is een spelletje en een gezellig samen-zijn, geen training.

Mocht het desondanks niet lukken vraag dan om advies.

Wasadvies

Als u vindt dat het kleed een schoonmaakbeurt nodig heeft, dan haalt u het door een sopje. U spoelt het daarna grondig uit onder de douche of kraan. Daarna legt u het ondersteboven op een droogrek en zodra het droog is kunt u er beide weer van genieten.

Tot slot

Een hond beleeft geuren heel anders dan een mens en heeft andere voorkeuren. Iets dat wij lekker vinden ruiken kan voor een hond erg stinken en andersom. Kies daarom voor een reukloos wasmiddel zoals bijvoorbeeld Neutral. Kleine moeite en veel prettiger voor uw hond.

Veel snuffelplezier!
© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.