Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

Trekken aan de lijn

Op deze pagina

Iedereen kent het wel,

van die honden die zichzelf tijdens het uitlaten zowat ophangen, zo hard trekken ze aan de lijn. Piepend en gorgelend van benauwdheid banen ze zich een weg voor de baas uit. Voor de baas is het gedrag vaak een enorme ergernis, of hij heeft zich er uiteindelijk bij neergelegd. Na soms allerlei dingen te hebben geprobeerd zoals mopperen, rukken aan de lijn en zelfs met slipketting correcties, het helpt allemaal blijkbaar niet afdoende. Is er soms een andere manier om dit probleem te verhelpen?

Omdat te bepalen, moet er eerst worden bekeken wat het voordeel voor de hond is bij dit gedrag. Want als de hond ergens geen voordeel bij heeft of bij denkt te hebben, doet hij het niet. En wat het in dit geval ook is, het moet iets geweldigs zijn voor de hond, zichzelf zo’n ellende te laten bezorgen.

Waarom trekt een hond?

Een hond loopt van nature sneller. Een veel gehoorde uitspraak is dat een trekkende hond dominant is ten opzichte van de baas. Deze theorie wordt echter tegengesproken door het feit dat ook erg onderdanige honden flink kunnen trekken. Zelf denk ik dat het trekken meerdere oorzaken heeft. Zo loopt een hond van nature sneller dan een mens. Het einde van de lijn is dan ook snel bereikt. De grootste reden voor de hond om te blijven en zelfs steeds harder te gaan trekken, is echter dat de hond met zijn getrek keer op keer geweldige successen behaalt.
Bijvoorbeeld: de hond ruikt een halve meter verderop, net buiten bereik van de lijn, iets lekkers. “Daar wil ik heen!” Het drukt wel op mijn hals, maar dit is toch wel heel interessant! Hey, als ik trek kom ik dichterbij. Ja, ik ben er. Oh wat gezellig, dat is dat leuke teefje! Geweldig, ze is loops!” Het eerste succes (en dus versterking) van het trekgedrag is binnen.
“Hey, een andere hond, een speelkameraadje! Daar wil ik heen!” Baas vindt het intussen ook wel gezellig om met het andere baasje over hondjes te praten, dus hij laat zich gewillig meetrekken. “Zie je wel, als ik trek, dan kom ik waar ik wil! Trekken levert leuke dingen op!” “Het is weer middag! Dan neem ik de baas altijd mee naar het park! Ik wil dat de baas eens doorloopt, want met dit tempo komen we er vandaag niet meer aan. Hoi, we zijn er, ik mag los! Joepie! Feest!” En weer een versterking voor het trekgedrag.

Drie voorbeelden van een geweldige jackpot voor de hond. Alle drie successen overkomen hem terwijl hij trekt. En al snel begrijpt de hond het helemaal: “als ik trek, kom ik waar ik wil”. Logisch toch?
Daarnaast is het ook nog eens zo, dat honden zelden beloond worden voor netjes meelopen aan een slappe lijn. Omdat het “gewoon zo hoort”, valt het de meeste hondenbaasjes nauwelijks op dan wanneer de hond netjes meeloopt. En als het al opvalt, hoort de hond hooguit een vaag “braaf”. De hond trekt dus omdat het hem iets oplevert. Hij bereikt er leuke dingen mee. Aan u de taak om ervoor te zorgen dat dat niet meer gebeurt! En tegelijkertijd moet u ervoor zorgen dat aan een slappe lijn lopen veel leuker wordt voor de hond.

Slappe lijn is beloning!

Het is dus erg belangrijk dat de hond veel wordt beloond terwijl hij aan een slappe lijn meeloopt. Bijvoorbeeld met een koekje, een speeltje en/of even lekker gek doen. Als de hond het eenmaal grondig begrijpt, kunt u de beloning langzaam afbouwen. Daarnaast kunt u uw hond belonen, door hem uitgebreid toegang te geven tot een verleiding die hij heeft bereikt zonder aan de lijn te trekken (verderop leest u wat voorbeelden hiervan). Overigens, “niet trekken” is niet hetzelfde als de volg-oefening. Het zijn twee geheel verschillende zaken, al zal het voor uzelf even anders lijken dan u met het belonen van een slappe lijn begint. Zodra de hond merkt dat hij wat kan verdienen, is de kans groot dat u plotseling zijn volle aandacht hebt (wat u natuurlijk wel degelijk kunt belonen). Bij “volgen” moet de hond zich concentreren en alleen maar op de baas letten. Hij mag absoluut niet stoppen om te snuffelen of te plassen. Bovendien mag hij alleen aan uw linkerkant lopen. Hij staat onder appèl. Bij “niet trekken” hoeft de hond veel minder op te letten en heeft hij veel meer vrijheid. Als hij maar niet trekt.
© 2023 Bichon Frisé. All rights reserved.