Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

Deze eencellige organismen planten zich zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk voort. Voorbeelden van protozoën bij de hond :

  • Giardia

Deze parasiet leeft in de darmen van de hond en kan honden van alle leeftijden besmetten, maar heeft een voorkeur voor pups. Bij huishonden komt dit weinig voor ( 7 % ), maar bij fokkers wel ( tot 44% ) waarbij voornamelijk de pups besmet zijn. Honden raken besmet door orale opname van de parasiet. Giardia kan ook via besmet water, of ander materiaal wat besmet is met ( honden ) poep, worden opgenomen. Een veelgehoorde besmettingshaard zijn vogeldrinkbakjes in tuinen. Veel honden zijn weliswaar besmet maar zijn er niet ziek van. Echter, ze scheiden de parasiet dan wel uit. Als honden ziek worden, is diarree vaak het belangrijkste symptoom. Soms moeten de honden ook overgeven. Bij een chronische infectie kan Giardia gepaard gan met vermageren, matige conditie en bij ernstige gevallen zelf sterfte.

  • Babesia

Dit is een kleine bloedparasiet die voorkomt in de rode bloedcellen van honden. Er zijn verschillende soorten Babesia parasieten. Ze worden overgedragen door teken ( de Dermacentor en Ripicephalus teek ). De parasiet wordt niet overgedragen door de Ixodes ricinus teek, de meest voorkomende teek in Nederland. Via een beet van een besmette teek komt de parasiet via het speeksel van de teek terecht in de bloedbaan van de hond. De teek moet tenminste zo’n 20uur vastgehecht zijn om de parasiet over te kunnen brengen. De incubatietijd ( de tijd tussen besmetting en het optreden van de eerste symptomen ) kan variëren van 10 dagen tot 3 weken, maar in sommige gevallen kan dit zelf nog veel langer duren. De parasiet vermeerdert zich in de rode bloedcellen en maakt deze kapot, wat leidt tot bloedarmoede. De ernst van de ziekte hangt onder andere af van de soort Babesia parasiet.
Bij honden met Babesiosis kunnen de volgende symptomen voorkomen: bleke slijmvliezen ( soms geel ), snelle hartslag, snelle ademhaling, lusteloosheid, zwakte, niet willen eten, koorts en rode urine. De ziekte kan ook een meer chronisch verloop hebben, waarbij de hond niet lekker in zijn vel zit, maar bovenstaande symptomen niet of nauwelijks voorkomen.

  • Leishmania

Deze parasiet komt voornamelijk voor in het Middellandse Zeegebied. Een besmetting met Leishmania ontstaat door de beet van een besmette mug. De incubatietijd kan helling zijn (jaren).
Bij een besmetting kan de hond een schilferige / kale neusrug krijgen. Leishmania kan ook voor problemen in de nieren of andere organen zorgen. Er zijn behandelingen die de symptomen goed kunnen wegnemen, maar het is nog niet mogelijk om de Leishmania helemaal kwijt te raken.

 

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.