Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

Rabiës of hondsdolheid is een virusziekte, waardoor een aangifteplicht geldt, zodat verdacht besmette dieren onmiddellijk kunnen worden geïsoleerd en gedood. Hondsdolheid is besmettelijk en overdraagbaar op de mens. Zonder directe behandeling is de ziekte absoluut dodelijk. Bij beten of besmetting door zieke of van deze ziekte verdachte dieren moeten de mens direct behandeld worden. Hierbij geldt dat elke minuut kostbaar is. De diagnose kan alleen gesteld worden door onderzoek in een laboratorium op de hersenen ( dus bij een dood dier ).
In gebieden met een verhoogd risico kan vanuit Nederlandse overheid een vaccinatieplicht worden ingevoerd. Voor een bezoek aan het buitenland is soms een rabiës certificaat verplicht. Omdat deze regels geregeld wijzigen, kan men het beste via de website van het LICG controleren waar een hond aan moet voldoen voordat hij mee mag naar het buitenland.
De besmetting vindt plaats via speeksel ten gevolge van beten ( maar ook likken en kwijlen ).
Vleermuizen kunnen drager zijn. De incubatietijd kan zeer lang zijn, enkele weken tot zelfs 1,5jaar ( voor vee ) !
Het ziektebeeld kent een drietal stadia:
1e stadium :

de hond vertoont gedragsveranderingen ( wordt agressief, enz . ) , onrust, ” hese hoge ” blaf, ” vreemd kijken”, speeksel, kan niet slikken.

2e stadium :

het stadium van razernij ( de hond gaat lopen en bijtgaar alles ), hij voelt geen pijn, is agressief en dus zeer gevaarlijk ( ! ).

3e stadium :

hierop volgen verlammingen wat ongeveer 6 dagen duurt ( eerst van de kaken, daarna uitbreidend en tenslotte coma tot de dood er op volgt ).

Er bestaat geen behandeling meer als de ziekte eenmaal is uitgebroken ! Als de verschijnselen zich eenmaal voordoen, is alleen de dood een optie.

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.