Bent u geschikt voor een Bichon Frise ?
Er zijn een aantal punten die wij graag willen aankaarten bij mensen zodat zo een goede keuze maken voor dit prachtige ras. Deze punten gaan wij nader op in.
Als u zich hier niet in kan vinden in onderanderen de regels die hier boven zijn genoemd dan is misschien de Bichon Frise niet een goede combinatie voor u of u gezin.
Als er een beschrijving wordt gegeven van de Bichon Frise wordt het onderstaande altijd breed uitgemeten. De Bichon Frisé is, zoals zijn naam al doet vermoeden, een hondje uit de Bichon-groep. De Bichon Frise is een kleine gezelschapshond die in Rasgroep 9 thuis hoort. Dus heeft de Bichon Frise het daarbij passende charmante karakter. Hij dankt zijn naam aan de spiraalvormige vacht. Hij lijkt iets op de Dwergpoedel en de Maltezer, waarmee hij met een klein beetje slag Barbet verwant is. Onder de naam Bichon a Poil Frisé is hij fokzuiver geworden. In Nederland werden de eerste hondjes omstreeks 1979 geïmporteerd.
Positieve punten zijn waarom een Bichon bij u past.
* De Bichon Frise hecht zich zeer aan de baas.
* De Bichon Frise is meegaand, beweeglijk, intelligent en gevoelig.
* De Bichon Frise zijn van nature sociale honden die het best gedijen in gezinnen. Zij gaan heel goed samen met kinderen en andere huisdieren en zijn er dol op om mee uit te gaan en spelen graag en veel.
* De opvoeding van een Bichon Frise gaat doorgaans probleemloos. Deze hondjes zijn zeer slim en hebben snel door wat er van hen verwacht wordt.
* Ze zijn zeer aanhankelijk en verkeren graag in menselijk gezelschap.
* De bichon Frise vinden het heerlijk om vertroeteld en geknuffeld te worden.
* De Bichon Frise heeft een vrolijke, zachtaardige en meegaande karakter.
* De Bichon Frise zijn buiten- gewoon intelligent en snel van begrip. Omdat ze het je graag naar de zin willen maken, zijn ze gemakkelijk op te voeden.
* Mensen met een allergie kunnen vrij goed tegen dit ras. ( Uitzonderlijk zijn er ook mensen met een allergie die er ook niet zo goed tegen kunnen ).
* Een Bichon Frise verhaart niet. en heeft een ondervrije vacht.
* Het zijn clowns als je verdrietig bent, je vindt ze aan je zijde als je ziek bent en ze zijn blij als je gelukkig bent.
Door deze gevoeligheid voelen ze het ook direct aan als ze iets gedaan hebben wat niet mag. Vaak is er niet meer dan een verwijtend woord voor nodig om ze te laten merken dat je hun gedrag niet op prijs stelt. Meestal staan ze dan een paar minuten later bij je om het goed te maken. Het is een prettige bijkomstigheid de Bichon Frise vrijwel niet verharen en reukloos zijn. Kunstjes hebben ze zo onder de knie. Ze werden vroeger dan ook heel vaak als circushondjes gebruikt. Aangeleerde trucjes doen ze al snel uit zichzelf omdat ze de aandacht die ze daardoor krijgen zo leuk vinden. Hoewel ze die trucjes ook wel eens gebruiken om iets lekkers te krijgen, of om onder iets uit te komen dat ze liever niet doen . En wat is het dan moeilijk om ze te weerstaan!!! Wie een leuke hobby zoekt, kan met zijn Bichon Frise voor een van de hondensporten kiezen. Hun snelle begrip maakt ze gemakkelijk te trainen. Met “Gedrag en Gehoorzaamheid” (G & G) en “Behendigheid” doen de Bichon Frise heel goed mee, ook op wedstrijden.
De schouderhoogte mag niet hoger zijn dan 30 cm, het gewicht is ongeveer 4 kg. Het is een langharig wit hondje. Hij draagt het hoofd hoog en trots. De donkere ogen zijn levendig, vol uitdrukking en rond. Het oor hangt en is begroeid met gekruld haar. De houding is levendig en vrolijk en de gang vlug en gemakkelijk. De staart draagt hij omhoog, sierlijk gebogen, zodanig dat de pluim op de rug valt. De Bichon Frise heeft een fijne, zijdeachtige vacht, losjes spiraalvormig vallend. Altijd zuiver wit.
Negatieve punten zijn waarom een Bichon wat eventueel niet bij u past.
* De vacht van een Bichon Frise heeft heel veel verzorging nodig. De vacht van een Bichon Frise moet vaak uitgekamd worden en regelmatig worden bijgeknipt aangezien deze vacht anders te lang wordt.
* Net als andere honden met een bewerkelijke vacht wordt ook de Bichon Frisé in een bepaald toilet geknipt.
* Om de vacht wit te houden is het aan te bevelen de hond regelmatig te wassen met een speciale hondenshampoo.
* Controleer geregeld of de haren rond de ogen deze niet irriteren, en druppel de ogen regelmatig om traanstrepen te voorkomen.
* Knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg en houdt de gehoorgang vrij van losse haren en vuil.
* Gezien hun grote behoefte aan gezelschap is het ras Bichon Frise geen hondje dat hele dagen alleen thuis kunnen blijven. Voor mensen die de hele dag werken, een aantal dagen in de week, zijn ze dan ook niet geschikt. Vaak hele dagen alleen zijn of in een kennel doorbrengen, is het ergste dat je ze kunt aandoen. Hoewel ze het liefst overal mee naar toe gaan, is met de juiste begeleiding en opvoeding ze wel bij te brengen om af en toe eens een paar uurtjes alleen te blijven.
Socialisatie Algemeen
De socialisatie van een pup is een onderwerp dat steeds meer besproken wordt, en daardoor steeds meer bekendheid krijgt. Gelukkig maar, want socialiseren is een érg belangrijk onderdeel van het opvoeden van een pup. Maar wat houdt socialiseren nu precies in?
Het begrip socialiseren zou u kunnen vertalen als “bekend maken met”. Het gaat erom dat een pup bekend raakt met de wereld om hem heen. Socialiseren is kennis maken met het leven in al z’n facetten. Dat laatste klinkt misschien wat overdreven en wellicht denkt u dat dat vanzelf wel gebeurt. Waarom dan die ophef?
In de periode van geboorte tot en met zo’n 12 weken staat uw pup helemaal open zijn leefwereld in zich op te nemen. Alles wat hij niet leert kennen zal later met angst tegemoet getreden worden. En die angst kan tot allerlei gedragsproblemen leiden. De ophef over het nut van socialisatie is dus zeker op z’n plaats. Iedereen wil tenslotte een stabiele, open hond die overal mee naartoe kan.
Zo’n hond krijgt u echter niet vanzelf. U zult hem in de socialisatieperiode tot en met de leeftijd van 12 weken herhaaldelijk en op positieve wijze in contact moeten brengen met allerlei onderdelen van het leven. Kennis maken met zoveel mogelijk verschillende mensen en dieren staat voorop in de socialisatie. Maar er is veel meer. Een pup moet kennis nemen van verschillende omgevingen en situaties: winkelcentra, markt, strand, bos, stadscentra, verkeer: vrachtauto’s, brommers, fietsers, joggers etc, geluiden: stofzuiger, knallen, winkelwagentjes, knetterende brommers etc. Het is bijna teveel om op te noemen, maar als u er regelmatig opuit trekt met uw pup zult u veel van deze dingen tegenkomen.
Met een aantal voorbeelden kan de noodzaak tot socialisatie duidelijk gemaakt worden. Stel, u reist veel met het openbaar vervoer en u wilt uw hond makkelijk kunnen meenemen. Als pup zal hij dan gewend moeten raken aan bussen, trams en treinen.
In het openbaar vervoer kan het érg druk zijn. Dat betekent veel staande mensen op een klein oppervlakte. Het geheel zet zich ook nog eens in beweging en gaat schudden en hobbelen. Een volwassen hond die zoiets nog nooit heeft meegemaakt weet niet wat dat allemaal betekent en kan er erg van onder de indruk raken. Hij kan het zelfs ronduit beangstigend vinden en de volgende keer niet meer in de bus of tram willen. Op dat moment heeft u een probleem. Een goede socialisatie, waarin u het gebruik van het openbaar vervoer in heeft verwerkt, kan dit soort problemen voorkomen.
Een ander voorbeeld is het stofzuigen. Voor veel honden is dit een probleem. Ze zijn bang van de stofzuiger omdat het veel kabaal maakt en ook nog eens heen en weer beweegt. Sommige honden vluchten er voor weg, anderen vallen de stofzuiger juist aan. Een vergelijkbare situatie bestaat er bij het dweilen van de vloer. Geloof het of niet, maar er zijn veel huishoudens waar de hond uit de kamer moet omdat het zuigen of dweilen anders niet mogelijk is. Een goede socialisatie, waarin de hond geleerd heeft wat het stofzuigen en dweilen inhoudt, kan dit probleem voorkomen.
Omdat de socialisatie vele aspecten heeft, heeft HondenPlaza dit onderwerp voor u in meerdere informatieve artikelen uitgewerkt. HondenPlaza nodigt u graag uit verder te lezen in:
Socialisatie mensen en kinderen
Socialisatie andere honden
Socialisatie verkeer en geluiden
Socialisatie andere huisdieren
Socialisatie kleinvee en katten buitenshuis
Socialisatie op herhaling, de tweede gevoelige periode van de hond
Resumerend
Socialisatie betekent dat uw pup kennis maakt met de wereld om hem heen en dat hij leert hoe hij daarmee om moet gaan. Een goede socialisatie van een pup gaat niet vanzelf, u zult het voor een groot deel invulling moeten geven met zaken die in uw leven van belang zijn. Een goede socialisatie kan ongewenst of probleemgevend gedrag op latere leeftijd voorkomen.