Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

Voor ons zijn 5 dingen erg belangrijk om tot een goed fokresultaat te komen:

DSC_0259 (2) DSC_0181 (2) DSC_0138

DSC_0241 (2) DSC_0090 DSC_0029

  1. Wij kijken naar de gezondheid van de ouderdieren.
  2. Het karakter van de hond. Namelijk het aangeboren energie.
  3. De schoonheid van de hond.
  4. Stambomen. Tot 4 generaties terug.
  5. Hondenshow.

Toelichting  punt 1 : De gezondheid van de hond ;

Natuurlijk is de gezondheid het allerbelangrijkste van de hond. Al onze honden worden getest op heupen, ellebogen, herpes, patella luxatie, PRA en Cataract. Een gezonde hond zal meer kunnen genieten van het leven. Natuurlijk is de opvoeding van de hond ook belangrijk voor zijn gezondheid. De dierenartskosten zal daardoor veel lager zijn dan zieke honden. In de meeste gevallen heeft genetische factoren ook een invloed op de gezondheid van een hond. Nogmaals, de gezondheid is het allerbelangrijkste van de hond.

DSC_0255 (2) DSC_0019 DSC_0022

DSC_0013 DSC_0003 DSC_0017

Toelichting punt 2: Het karakter van de hond. Het aangeboren energie.

Het karakter van de hond. Het aangeboren energie is voor een groot gedeelte een genetische kwestie. Het karakter is mede afhankelijk van een paar factoren. Namelijk de omgeving, opvoeding en de cultuur waarin de hond wordt opgegroeid. Een goede opvoeding van het karakter is ook voor een groot gedeelte afhankelijk van de opvoeder. Het karakter en energie zijn verschillende begrippen. Maar ze zijn wel afhankelijk van elkaar. Het is daarom enorm belangrijk om de juiste combinatie ouderdieren te gebruiken bij de fok. En dit is natuurlijk ook belangrijk bij de socialisatie van de pups.

DSC_5791 DSC_0038 DSC_0102

DSC_0128 C-I-N-Wandeling2012-08 DSC_0125

Toelichting punt 3: De schoonheid van de hond :

Nogmaals, de gezondheid is het allerbelangrijkste van de hond. Schoonheid is NIET het beslissende factor bij ons. Als je bij ons een hond koopt, proberen we een zo gezond mogelijke hond te leveren. Ons voorkeur gaat naar de gezondheid, energie, karakter, en natuurlijk socialisatie.
Maar de hond moet ook voldoen aan de rasstandaard van de Bichon Frisé. Een gezonde hond straalt op zich al veel schoonheid af. Bij de hondenshows worden de honden gekeurd door ervaren en gespecialiseerde keurmeesters. En worden ze gekeurd op schoonheid, rasstandaard, trimwerk, gebit, bouw van de hond, gangwerk, drijfveer en karakter. Je kan dus wel een mooi hond hebben, maar als de drijfveer en karakter niet goed is, zal die niet hoog scoren.
Wij zijn fanatieke bezoekers van hondenshows. En hebben ook meerdere kampioenstitels behaald voor onze honden. Maar buiten de hondenshows om vinden wij de gezondheid, energie en karakter van de honden veel belangrijker. Op kennis kun je altijd wel wat bijleren. Daarom volgen wij regelmatig cursussen en zijn veel bezig met gedrag en opvoeding.

DSC_5830 DSC_5823 DSC_5794

DSC_5793 DSC_5790 DSC_5787

Toelichting punt 4: stamboom : 

Een stamboom is GEEN garantie voor een goed gefokte hond. De stambomen worden namelijk gegeven door de Raad van Beheer. Als zowel de moederhond als de vaderhond beide een stamboom hebben, krijgen hun puppen ook automatisch een stamboom, ongeacht of de ouderdieren een gebrek of aandoening hebben. Als je aangesloten bent bij een rasvereniging, dan worden strikte eisen gesteld aan de gezondheid van de ouderdieren.  Zoals gezondheidstesten aan lever en op tijd elk jaar de nieuwe oogtesten opnieuw laten testen. Ook verplicht de rasvereniging ze je minmaal 2x een zeer goed te halen in een hondenshow of een aankeuring te doen op dat hondje wat de fokker wilt in zetten voor de fok.  Als de fokker hier niet aan voldoet aan de eisen van de rasvereniging dan licht de fokker ook uit de rasvereniging. Dit maakt enorm verschil dan gewonen fokkers die zomaar wat kunnen fokken zonder controle van een rasvereniging .

DSC_0172 (2) DSC_0167 DSC_0171 (2)

DSC_0137 DSC_0130 DSC_0129

Toelichting punt 5 : Hondenshows lopen, wat houdt het precies in:

Wat het showen van je hond precies inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken.
Het gaat er om dat je gezellig bezig bent met je hond, het leuk hebt samen en een band opbouwt.

Hoe begin je er mee?

Showen is immers wel ietwat moeilijker dan dat het lijkt. Een goed begin is ringtraining. Tijdens deze cursus leer je meer over het showen, alle in’s en out’s komen aan bod en je leert ook alle ongeschreven regels van het showen. Er zijn immers een hoop dingen waar je op moet letten in de ring. Je moet aan een bepaalde kant van je hond staan, moet je hond ‘in stand’ kunnen neerzetten en met een bepaald soort gangwerk door de ring lopen. Dit allemaal leer je precies aangepast op het ras van jouw hond bij ringtraining. Dat is dus de eerste stap naar een showcarrière.

Op een gegeven moment is het dan eindelijk zover. De eerste show samen met je hond!
De inschrijving voor een kleine clubmatch sluit meestal ongeveer een maand van tevoren (bij grotere shows is dit soms nog eerder). Bij grote show geldt er soms ook een voordelig tarief bij extra vroege inschrijving, ook iets om in de gaten te houden dus. Ongeveer een week van tevoren krijg je alle papieren binnen en op de dag zelf moet je bij tijds aanwezig zijn en je bij binnenkomst melden bij het secretariaat. Bij de ring van jouw ras kun je zien wanneer jouw ras aan de beurt is en tot die tijd kun je je gaan voorbereiden op wat komen gaat.

DSC_0218 (2) DSC_0237 (2) DSC_0195 (2)

DSC_0223 (2) DSC_0225 (2) DSC_0230 (2)

Als je naar een show gaat kom je vaak zwaar bepakt aan! De al wat ervaren handlers zullen veelal een speciale tafel bij zich hebben en professionele spullen, dit is zeer handig. Maar dat er een hoop spullen mee moeten is wel een ding dat zeker is. Wat altijd op mijn lijstje staat om mee te nemen naar een show is:

*Speldje of zoiets dergelijks om je ringnummer op te kunnen spelden in de ring
*Stoelen (meestal staan er wel enkele maar lang niet genoeg voor iedereen, dus altijd zelf meenemen)
*Borstel/kam (wat voor je hond nodig is om deze showklaar te maken)
*Shampoo/washandje/plantenspuit/handdoek (mocht je hond vlak voordat die de ring in gaat nog door de modder lopen of zo dan is het handig als je iets extra’s achter de hand hebt)
*Botje/speeltje (om de hond tijdens het wachten bezig te houden en ook om de aandacht van je hond te krijgen in de ring)
*Buiktasje (voor in de ring, voor snoepjes e.d.)
*Beloningssnoepjes (voor in de ring)
*Showlijn
*Mand/bench (voor de hond tijdens het wachten, wij nemen zelf vaak onze hondenbuggy mee)
*Inschrijfpapieren
*Plastic zakjes/poepzakjes
*Paspoort van de hond
*Waterbak en voer
*En uiteraard de camera en een fotograaf zodat je moment in de ring wordt vastgelegd, hahaha!

DSC_0094 DSC_0093 DSC_0033

DSC_0092 DSC_0032 DSC_0029

Wat wordt er van je verwacht op een show?

Voor een show is het vaak even alle puntjes op de i zetten. Er voor zorgen dat je hond pico bello in de ring verschijnt. Bij ons ras houdt dit in… Een wasbeurt, wat kam en borstelwerk, ook nog wat knipwerk hier en daar (voetjes en oren bijpunten bijvoorbeeld), nageltjes knippen (indien nodig) en de tandjes poetsen.

Vlak voor dat we in de ring gaan is nog even een kam/borstel door de vacht te halen en te zien of alles er nog even goed uit ziet als de dag daarvoor. Immers op de showkwaliteit van de vacht van de hond wordt ook gelet, dus deze moet er goed uit zien.

Wat je nodig zult hebben in de ring is een showlijntje, wat snoepjes (en dus eventueel een tasje hiervoor) en je ringnummer (en iets om deze mee vast te maken, een speldje of shownummer ).
Onze showlijntjes zijn wit en zodat het niet al te veel afleidt van de hond. Sommige keurmeesters stellen dit immers niet zo op prijs en hoewel ze je er niet op mogen afrekenen is het natuurlijk vervelend als je al een ietwat mindere indruk maakt alleen door je showlijntje.

Tijdens de show worden er verschillende dingen van je verwacht. Je moet een tijd lang in stand staan met de hond zodat diens bouw beoordeeld kan worden. Vervolgens moet je in het geval van kleine honden de hond netjes op tafel neerzetten waarna de hond betast zal worden, gebitscheck e.d. Hierna moet je een stuk in het juiste gangwerk lopen, meestal een driehoek en op en neer maar soms ook andere figuren (zoals een cirkel, T-vorm, etc). Als de keurmeester zegt dat je klaar bent wat dat betreft moet je weer de hond in stand zetten voor de keurtafel tot deze aangeeft dat je weer terug de rij in mag. Daarna wordt er alsnog meestal van je verwacht dat je hond terug in de rij weer in stand staat. Aan het begin en/of eind van de keuringen moeten meestal ook alle honden samen nog even een of meerdere rondjes met het juiste gangwerk lopen. Belangrijk is hierbij dat je niet te dicht op anderen gaat lopen, hou wat afstand zodat je de juiste snelheid kunt aanhouden met je hond en niet plotseling moet stoppen omdat degene voor je te langzaam loopt naar jouw stijl.

DSC_0040 DSC_0107 DSC_0126

DSC_0104 DSC_0120 DSC_0136
ls dit alles achter de rug is zal de keurmeester gaan ‘plaatsen’, ben je geplaatst dan wordt je gefeliciteerd en mag je plaats nemen achter het bordje. Na dit alles kun je later op de dag je keurverslag ophalen (met meer informatie over de plus en minpunten van je hond) waar ook je kwalificatie in te vinden is.
Wanneer je BOB (Best of Breed), ‘Beste Baby van het ras’ of ‘Beste pup van het ras’ bent geworden wordt je ook later op de dag nog in de erering verwacht waar de BIS (Best in Show), ‘Beste Baby’ & ‘Beste Pup’ gekozen wordt. Deze deelname is niet verplicht maar natuurlijk wel zo leuk want je zult de titel toch maar krijgen. Onthoud overigens wel dat wanneer je je inschrijft voor een show er van je verwacht wordt dat je hier voor 10u aanwezig bent en niet voor 15u het pand verlaat (rond die tijd beginnen de ereringkeuringen). Meestal is het dus een lange dag want het daadwerkelijk in de ring staan duurt veelal niet veel langer dan een kwartiertje. Gelukkig zijn er genoeg mensen om gezellig mee te kletsen en zijn er op grote shows ook winkels aanwezig waar je dus naar hartenlust kun shoppen. Soms worden er zelfs demo’s in een speciale ring gegeven dus kun je deze ook nog bekijken terwijl je aan het wachten bent.

Showen is vooral een kwestie van oefenen en dingen aanleren. Waar je tijdens een normale volg oefening wilt dat de hond naar je kijkt is dit in de ring juist niet handig omdat hierdoor de bouw van je hond minder goed zichtbaar is. Daarnaast is een bepaald looptempo nodig in de ring dus dat is iets waar je van tevoren op moet trainen. Ook dient je hond het niet erg te vinden betast te worden en moet deze een tijdje netjes stil kunnen staan in stand. Allemaal dingen die je tijdens ringtraining leert maar ook zelf thuis al een flink eind mee kunt komen. Met name Youtube is een goed medium om op zoek te gaan naar filmpjes van keuringen van jouw ras, waardoor je nog meer leert over hoe het showen van jouw ras er in het echt aan toe gaat. En vooral veel shows bezoeken, kijken bij de ringen en zien hoe anderen het doen, daar steek je ook al een hele hoop van op.
Onthoud ook… Jong geleerd is oud gedaan, hoe jonger je dus een pup aanleert wat van hem/haar verwacht wordt in een ring des te beter pakken zij dit later op. Het is immers toch een beetje tegennatuurlijk gedrag om niet te gaan zitten voor een snoepje maar hier juist voor te moeten blijven staan in de ring. Ook het juiste gangwerk is iets wat voor sommige honden moeilijk aan te leren is, wanneer je dit met een showlijn om al van jongs af aan leert zal een hond het lijntje hiermee gaan associëren en uiteindelijk vanzelf beter gaan lopen met een showlijn om. Dit zijn dus van die kleine dingetjes die je best al jong kunt aanleren om er voor te zorgen dat ze het verschil kennen. Een leuke oefening naast zit en lig bij die kleintjes.

DSC_0044 DSC_0123 DSC_0180 (2)

DSC_0168 (2) DSC_0152 DSC_0217 (2)

Welke klasses heb je en wat zijn kwalificaties?

Bij shows worden de reuen en teefjes apart van elkaar gekeurd. Soms worden variëteiten ook los van elkaar gekeurd maar dit is niet altijd het geval. Er zijn meestal 5 klasses maar soms ook meer of minder. De klasses waarin een hond ingeschreven kan worden zijn:

Baby klasse = Voor honden van 3 tot 6 maanden
Puppy klasse = Voor honden van 6 tot 9 maanden
Jeugd klasse = Voor honden van 9 tot 18 maanden
Jonge Honden (of Tussen) klasse = Voor honden van 15 tot 24 maanden
Open klasse = Voor honden vanaf 18 maanden of ouder
Vetaranen klasse = Voor honden vanaf 8 jaar en ouder
Kampioens klasse = Voor honden die een door de FCI erkende titel hebben
Gebruikshonden klasse = Voor honden vanaf 15mnd die iets hebben behaald op werkgebied
Fokkers klasse = Voor honden vanaf 9 maanden en ouder die door de inschrijver zijn gefokt

Vooral de eerste en laatste 3 klasses komen niet altijd voor bij het showen maar soms kunnen er ook anderen missen (bijv. als er gewoon geen honden van die leeftijd staan ingeschreven). Een hond kan bij een show verschillende kwalificaties behalen. Voor volwassen honden zijn dit:

U = Uitmuntend, kampioenswaardig met wellicht een enkel onvolkomenheid die het rasbeeld zou kunnen verstoren
ZG = Zeer Goed, behoudens enkele onvolkomenheden die het ideale rasbeeld verstoren
G = Goed, maar veel onvolkomenheden die het ideale rasbeeld verstoren
M = Matig, te veel onvolkomenheden die het ideale rasbeeld verstoren

Voor honden in de baby- of puppyklasse gelden andere kwalificaties. Omdat jonge honden nog groeien en erg kunnen veranderen kunnen deze geen kampioensprijs winnen. De kwalificaties voor baby’s en pups zijn:

VB = Veel Belovend
B = Belovend
WB = Weinig Belovend

DSC_5768 DSC_5822 DSC_5769

DSC_5795 DSC_5797 DSC_5762

Bij uitslagen staat soms ook een getal voor de kwalificatie. Dit betekent dat de hond geplaatst is en dus zoveelste is geworden in zijn of haar klasse. Voorbeeld: staat er 3. ZG, dan betekent dit dat de hond 3de is geworden in zijn/haar klasse met een Zeer Goed kwalificatie. Is een hond eerste van zijn/haar klasse dan gaat deze door om beste van de reuen of teven te worden van het ras. Vervolgens kan de hond dan ook nog BOB (Best of Breed) worden, de beste hond van het andere geslacht krijgt dan de titel BOS (Best of Opposite Sex). Voor de BOB volgt aan het eind van de dag nog een keuring in de erering waar deze BIS (Best in Show) kan worden. Naast dit alles zijn er dan ook nog eens verschillende shows, CAC, CACIB, Kampioensclubmatches en ‘gewone’ clubmatches.
Een hond moet 4 CAC showpunten onder leiding van 3 verschillende keurmeesters hebben gehad om Nederlands Kampioen te worden. Deze 4 punten kunnen worden opgebouwd met enkelvoudige en dubbele punten.
Nederlands Jeugdkampioen kunnen honden tussen de 9 en 18mnd worden die minimaal 3 keer een 1e plaats ‘Uitmuntend’ hebben behaald onder minimaal 2 verschillende keurmeesters op een CAC/CACIB show. Er bestaat ook nog zoiets als Nederlands Veteranenkampioen, hier gelden dezelfde eisen voor alleen zijn deze honden 8jr en ouder.
Om Internationaal Kampioen te worden moet de hond in 3 verschillende landen onder tenminste 3 verschillende keurmeesters 4 CACIB’s hebben behaald.
Een punt kan worden opgebouwd door 4 reserve CAC’s of door volle CAC’s te halen op een show.

DSC_0183 (2) DSC_0213 (2) DSC_0185 (2)

DSC_0163 DSC_0179 (2) DSC_0170 (2)

Ik zal eerlijk bekennen dat niet bij ieder ras op iedere show het showen er even gezellig en leuk aan toe gaat. Sommige handlers nemen het showen erg serieus en hebben het niet zo op beginners, soms heerst er een winners mentaliteit en zijn het echt kliekjes. Dit zie je met name wel eens op de grote shows. Maar er zijn genoeg shows waarbij het er anders aan toe gaat, waarbij er gewoon gezellig gekletst wordt voor de show en men elkaar helpt. Bij clubmatches is dit sowieso al eerder het geval dan bij grotere shows maar ook bij grote shows kan er een erg gezellig sfeertje zijn hoor. Kortom baseer je beeld over het showen niet op ‘horen zeggen’ en ook niet op het bezoeken van een show. Natuurlijk zal ik niet ontkennen dat er showhandlers zijn die dingen doen met hun honden wat ik te schandalig voor woorden vind, uiteraard zijn die er, maar die vind je in iedere sport/hobby. Maar niet iedereen is zo en dat is iets wat zeker in het showwereldje onthouden moet worden.
Een goede showhandler word je niet zomaar, dit vergt erg veel training en ‘afkijken’ van anderen. Maar dat maakt het ook juist leuk om te doen, want je kunt telkens bijleren samen met je hond, en omdat dit iets is wat je samen doet, bouw je er ook nog eens een betere onderlinge band mee op. Onthoud echter wel altijd dat het leuk moet blijven voor de hond, geen dril-oefening. Af en toe een speeltjes pakken dus tussendoor en even wat spelen, flink belonen als deze iets goed doet e.d. Laten blijken dat jullie samen plezier hebben net zoals je dit bij een gehoorzaamheidsoefening zou doen bijvoorbeeld. Dan kom je vast een heel eind op showgebied!

DSC_0209 (2) DSC_0197 (2) DSC_0210 (2)

DSC_0187 (2) DSC_0239 (2) DSC_0234 (2)

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.