Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

DSC_0701 DSC_0618 DSC_0023

Heeft u er al eens over nagedacht uw hond te laten steriliseren? Maar u weet niet of u wel de juiste beslissing maakt? Of u bent bang geworden van alle indianenverhalen? Wij hebben voor u een aantal overwegingen op een rij gezet. Indien u zeker weet dat u geen nestje van uw hond wilt is sterilisatie op jonge leeftijd de beste keus.

Het allerbeste is sterilisatie naar de eerste loopsheid dat kan zijn op 6-9 maanden leeftijd hangt helemaal af wanneer de eerste loopsheid is. Dit is voor elk teefje weer anders . Overleg met u dierenarts wanneer de sterilisatie naar de eerste loopsheid kan plaats vinden. Want er kan niet direct een sterilisatie plaats vinden van de teef naar haar loopsheid er moet minstens 3 tot 4 maanden na de loopsheid tussen zitten voor er een sterilisatie kan plaats vinden. Het zorgt voor een aangenamer en gezondere huisgenoot. Hoewel het medisch juister is om van castratie van de teef te spreken, is sterilisatie de meest gebruikte term voor de verwijdering van de eierstokken van de teef. Naar schatting is zo’n 30-35% van alle teefjes in Nederland gesteriliseerd.

DSC_0033 DSC_0074 DSC_0011 DSC_0076

Sterilisatie voor een aangenamer gezinslid.

  • Zonder de bekende paringsdrang kan uw hond een aangenamer huisdier worden.
  • Minder weglopen, geen last meer van opdringerig gedrag en serenades van ongecastreerde reuen.
  • De gesteriliseerde teef produceert geen bloederige uitvloeiing meer die tapijt en bank bevuilt.
  • Gesteriliseerde honden zijn aanhankelijker en gemakkelijker in de omgang met mensen, maar ook met andere honden.

DSC_0648 DSC_0652 DSC_0644 DSC_0650

Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!

  • Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na   elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker. De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden, dus voor de eerste loopsheid.
  • Uiteindelijk krijgt zo’n 25% van de ongesteriliseerde teven vroeg of laat last van of melkklierkanker, baarmoederontsteking of in het ergste geval allebei!
  • Sommige honden kunnen behoorlijk ziek zijn van schijnzwangerschap. Meestal nemen de verschijnselen van schijnzwangerschap per loopsheid toe. Na sterilisatie kan uw hond  niet meer schijnzwanger worden. De gemiddelde levensverwachting van een jong gesteriliseerde hond neemt met ongeveer 2 jaar toe.

2 DSC_0693 DSC_0576 DSC_0066

Sterilisatie om zwangerschap te voorkomen.

Overpopulatie van honden is een serieus probleem. Nog steeds zitten asiels vol met afgedankte hondjes. Door het risico op ongewenste zwangerschappen niet tegen te gaan, houden we het hedendaagse probleem in stand. Het vinden van een nieuw thuis voor de jonge aanwinsten is niet altijd zo gemakkelijk als u denkt. En mocht u besluiten één of meerdere pups zelf te houden, denk dan aan de extra kosten van vaccinaties, voeders, speeltjes en eventuele ziekten. Bovendien kan tijdens de bevalling de gezondheid van de teef in gevaar komen.

DSC_0051 DSC_0052 DSC_0054

Sterilisatie en het fabeltje van overgewicht.

Een veel gehoorde opmerking is dat honden altijd dikker worden na sterilisatie. Dit is niet juist. Na de ingreep komt de stofwisseling op een lager niveau te liggen. Dit betekent dat een hond na sterilisatie gewoonweg minder voer of een voeder met een lager energiegehalte (“light”voer) nodig heeft. Overigens is het ook onjuist dat honden slomer worden van sterilisatie. Niet de sterilisatie maar juist overgewicht door onjuiste voeding kan traagheid veroorzaken.

DSC_0629 DSC_0015 DSC_0628

De risico’s.

Bij teefjes bestaat er een zeer geringe kans op urine-incontinentie, vroeg of laat na sterilisatie. Hoewel natuurlijk best vervelend, is deze aandoening met medicatie goed te behandelen. Om het narcoserisico tot het absolute minimum te beperken gebruiken we de modernste en veiligste methode en narcosemiddelen van dit moment. Heel soms zien we een vachtverandering na sterilisatie.

DSC_0667 DSC_0623 DSC_0673

De ingreep.

Sterilisatie is een standaardingreep die onder algehele narcose gebeurt. Er wordt een kleine snede in de buikwand gemaakt, waarna de eierstokken verwijderd worden. Door de kleine snede en de onderhuidse hechtingen is een vervelende kap meestal niet nodig. Uw hond kan dezelfde dag weer naar huis. Wij geven pijnstillers mee voor de dagen na de operatie, dit bevorderd de wondgenezing. Indien nodig kunnen wij diervriendelijke kappen meegeven. 10 dagen na de operatie wordt de wond gecontroleerd.

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.