Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

DSC_0872     DSC_0879

Erfelijke aandoeningen die kunnen voorkomen zijn:

  • Patella Luxatie (losse knieschijven)
  • Cataract (oogafwijking)
  • Progressieve Retina Atrophy (PRA, oogafwijking)
  • Epilepsie

Gezonde urinewegen
De Bichon Frisé is gevoelig voor de vorming van urinestenen in de blaas of urinewegen. Urinestenen zijn mineralen die in de blaas uitkristalliseren. Bij de Bichon Frisé is de oorzaak hiervan een beperkte hoeveelheid urine en het minder vaak plassen. Door te zorgen dat de Bichon Frisé meer vocht binnen krijgt (meer drinken en eventueel natte voeding op maat bijgeven) wordt de urine minder geconcentreerd waardoor de kans op de vorming van urinestenen kleiner wordt. Ook de hond vaker laten plassen heeft een gunstige invloed op het voorkomen van blaasstenen.

Daarnaast kan een uitgebalanceerde voeding met een optimale hoeveelheid mineralen deze aandoening beperken.

DSC_0916     DSC_0876     DSC_0921

Ideaal gewicht.
De Bichon Frisé heeft neiging tot overgewicht. Voor het behoud van zijn ideale gewicht en ondersteuning van zijn botten en gewrichten is een aangepaste voeding van belang. Daarnaast is voldoende lichaamsbeweging belangrijk voor zijn gezondheid.

Groei, in 10 maanden volwassen.
De groeifase is cruciaal voor een pup, omdat hier de basis wordt gelegd voor zijn toekomstige gezondheid. In een paar maanden tijd maakt een jonge Bichon Frisé enkele ingrijpende veranderingen door, overschakelen op vast voedsel (spenen), een zeer snelle fysieke ontwikkeling, een nieuwe eigenaar in een andere omgeving, enzovoort.

Van spenen tot 5 maanden.

Een intensieve en snelle ontwikkeling.

De ontwikkeling van het skelet.
De Bichon Frisé groeit snel en is binnen 10 maanden volwassen. Het skelet heeft daarom de juiste hoeveelheden eiwitten en mineralen nodig voor een goede ontwikkeling.

DSC_0901     DSC_0910

Aandacht voor de spijsvertering.
De overschakeling van melk naar vaste voeding moet voorzichtig en langzaam gebeuren. De pup kan namelijk nog geen grote hoeveelheden voeding opnemen en nog nauwelijks zetmeel verteren. Het gewicht moet op beheerste wijze blijven toenemen, zodat de pup niet te zwaar wordt.

Nog niet volledig ontwikkeld immuunsysteem.
In de eerste weken van zijn leven profiteert de pup van de afweer- stoffen die hij met de moedermelk binnenkrijgt. Tussen de 4e en 12e week doorloopt het immuunsysteem (afweersysteem) van de pup een kritische periode. De immuniteit die via de moedermelk werd doorgegeven neemt namelijk geleidelijk af terwijl zijn eigen immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Dit is pas compleet enkele weken nadat het gehele vaccinatieprogramma is doorlopen. Goede voeding is vanzelfsprekend belangrijk tijdens het overbruggen van dit “immuniteitsgat”.

DSC_1024     DSC_1035

De basis verder ontwikkelen.

Spierontwikkeling.
In deze periode neemt het gewicht van de Bichon Frisé pup minder snel toe, terwijl zijn skelet steeds sterker wordt. Een belangrijk onderdeel in deze groeifase is de spier- opbouw. De spieropbouw vindt voornamelijk in de laatste paar maanden plaats. Het is daarom uiterst belangrijk dat de pup dan een aangepaste voeding krijgt.

Langzaam volwassen.
De pup is steeds beter in staat grotere hoeveelheden voeding te verteren. Ook de mogelijkheid tot het verteren van zetmeel groeit. In deze belangrijke fase van de groei, is het van belang uw pup ’slank’ te laten opgroeien wat bijdraagt tot het behoud van gezonde gewrichten.

DSC_0924     DSC_0882     DSC_0996

Tanden en gebit.
De melktanden die de pup kreeg toen hij zo’n 3 weken oud was, worden vervangen door volwassen tanden. Wanneer hij de leeftijd van 7 maanden bereikt, heeft hij een volledig volwassen gebit. Na het wisselen van zijn gebit is het belangrijk de pup te stimuleren zijn eten te kauwen voor hij het doorslikt. Zo wordt niet alleen de opname van zijn voedsel vertraagd, wat de spijsvertering minder belast, maar ook zijn mondhygiëne verbeterd.

Voor de omzetting van tandplak naar tandsteen is calcium nodig. Bichon Frise Adult helpt het ontstaan van tandsteen te beperken door ’calciumvangers’. De vorm, textuur en het formaat van het brokje stimuleren de Bichon Frisé te kauwen. Om tandsteen te beperken zijn er ook bij de dieren winkels het 1 en ander te vinden om dit zoveel mogelijk te verkoken. Zoals Dentastix, flostouwtjes, Kauwbotjes, tandenborstels en speciale tandpasta voor de hond.

De groei van de jonge Bichon Frisé.

  • In 10 maanden neemt het gewicht van de jonge Bichon Frisé toe tot 10 keer zijn geboortegewicht.
  • De melktanden komen soms laat door en wisselen soms niet mee als het volwassen gebit verschijnt. Een goede mondhygiëne is dan ook van groot belang.

DSC_0998     DSC_1009

 

stopper-27

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.