Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

Video’s en links van het trimmen van de Bichon Frise.
Onder deze video links staat een geschreven tekst over hoe u uw Bichon Frisé kan trimmen.

Vachtverzorging van honden met krul- of kroeshaar.


 

 


 

Het trimmen van een Bichon Frisé en hoe ziet zijn toilletage eruit.
Als je zelf een Bichon pup hebt en je wilt hem gebruiken voor trimwedstrijden, dan geven sommige mensen aan dat je hem beter een paar keer kaal kunt scheren. Dit wordt vooral gedaan om harde haren in de vacht te krijgen. Maar ja, het leuke puppy wordt dan wel minder pup. De Bichon Frisé die in de trimsalon komen, moeten maximaal iedere acht weken getrimd worden. Sommige huishonden Bichons scheer je voor het bad met de 12 mm op de rug en nadat je hem hebt gewassen knip je dit na. Hierdoor ziet de hond er toch leuk uit en is het beter bij te houden voor sommige eigenaren. Echter in onderstaand trimschema gaan we uit van het officiële Bichon Frisé model.

DSC_0010

In de rasstandaard van de FCI staat geschreven, “vrolijk en speels klein hondje, met een levendige pas, middellange snuit, lange erg losse kurkentrekker gekrulde vacht. Hoofd trots en hoog gedragen, donkere ogen, levendig en met expressie”.

Om tot een trimschema te komen is het altijd handig te weten wat er in de rasstandaard van een ras geschreven staat. Hierdoor kun je de voordelen van het ras het beste tot uiting laten komen.

Een Bichon Frisé is in lichaam langer dan in hoogte. De schofthoogte van een Bichon varieert van 23 cm tot 28 cm. De kleinere maten zijn het meest geliefd. Ze hebben een iets laag aangezette staart die ze recht over de rug dragen. De staart mag iets opzij vallen maar niet helemaal opkrullen. Ze moeten mooie volle rechte benen hebben die stevig zijn van bot. Het hoofd is in verhouding met de snuit 3:1. De afstand tussen de beide ogen en tussen de neus en de ogen moet een triangel vorm hebben. De ogen moeten donker van kleur en rond zijn en er moet een ronde pigment rand omheen. De neus moet zwart zijn . Het gebit moet mooi scharend. De vacht vol en moet een duidelijke krul hebben bij de wortel. Dit kun je het mooist zien in de nek partij. De vacht mag niet spierwit maar moet roomwit zijn.

De Bichon vacht moet zo getrimd worden dat het de natuurlijke omlijningen van het lichaam behoudt. Het is overal afgerond en moet nergens te kort zijn, anders wordt het een overdreven of te strakke verschijning. De vacht moet lang genoeg blijven om de “donzige” uitstraling te houden, die zo karakteristiek is voor dit ras.

Voorbereiding.

Om te beginnen wassen we de vacht van een Bichon twee keer met een universele shampoo en doen er na het wassen conditioneer in. De vacht hoort zacht en vol aan te voelen. Nadat we de vacht met de föhn of waterblazer hebben gedroogd, borstel je de vacht uit. Maak de liezen en de onderkant van de voeten vrij van haren. Laat de hond voordat je gaat knippen even lopen. Dit is om te bekijken hoe de hond in elkaar zit en welke punten je wilt versterken en/of verzwakken.

                DSC_0013

Het Lichaam.
U begint met het knippen van de rug. Knip een rechte lijn vanaf de staartaanzet tot twee vingers voor de schouder. De lengte moet ongeveer 2 á 3 cm blijven. Heeft de hond een te lage staartaanzet knip het dan iets korter. Knip de zijkanten rond, zorg dat het lichaam er vol blijft uitzien. Aan de zijkant knip je geen taille. Het lichaam moet van bovenaf gezien recht lopen. Bij de onder belijning mag je iets taille tonen.

De benen.
Het achterbeen knip je aan de zijkant recht. Aan de achterkant van het achterbeen knip je aan de bovenkant het haar vrij kort naar beneden. Om de hoeking te vinden in het achterbeen laat je de knie buigen. Het diepste punt is de hoeking. Hier wordt het haar het kortst geknipt. Let op dat je de hoeking niet zo hoog zet als bij de Poedel. De hak knip je schuin naar de onderzijde van de voet. Werk alles rond af. Aan de voorkant van het achterbeen knip je met de belijning van het been mee. Let op dat je de knie er niet uitknipt. De voeten knip je rond, maar deze mogen niet worden opgeknipt. Het been moet er goed gehoekt uitzien en dan de achterkant gezien met het een pilaartje vormen. De Bichon heeft van achter gezien een echt ‘kontje’.

DSC_0004Het voorbeen knip je recht en net zoals bij het achterbeen knip je de voeten rond. Echter, net zoals de achterbenen, mag je de voeten niet opknippen. De voorbenen moeten er recht als een pilaartje en vol uitzien. De benen moeten in verhouding bij het lichaam passen dus niet te kort.

De borst.
De borst knipt u kort. Zorg er wel voor dat de borst voor de voorbenen uitsteekt. Het haar aan de onderzijde van het hoofd knipt u kort tot het punt waar het hoofd knikt, de lengte van de vacht moet hier ongeveer 7 á 9 mm zijn. Zo heb je een mooie aanzet voor het hoofd. Knip hierna de zijkant van de hals let op dat je nog niet in het nekhaar knipt.

Het hoofd.
Knip het haar op de neusrug bij de ogen iets weg. Let op dat dit niet te veel is. De Bichon hoort een korte snuit te hebben. Het haar voor de ogen knip je weg met een boogje. Neem hiervoor een ronde schaar, dit vergemakkelijkt het werk. Knip vanuit de buitenste ooghoek met een boog naar de neus toe. Het haar om de ogen moet kort zijn. Zeker als een Bichon mooi zwart pigment om zijn oog heeft moet je het daar zo kort mogelijk knippen. Heeft de hond een iets te lange neus laat het haar dan iets over de neus heen vallen. Hierdoor kunt u de neusrug iets camoufleren. Let op dat er een klein stukje van de ogen gezien moet worden aan de zijkant van het hoofd. De onderkant van het hoofd bij de baard kort je in. Geef de hond niet een grote sik. De snor kan je naar voren kammen en iets afgerond knippen. Kam nu het geheel op. Knip aan de zijkant van het hoofd de oren samen met het haar op de wang. Laat het haar onder het oor op de wang staan. Dit geeft de hond een vol hoofd. De oren moeten verdwijnen in de vacht. Het haar achter het oor knip je weg. Let er op dat sommige honden draaien met de oren dus knip met kleine beetjes kort. De overgang van de onderkant naar de zijkant moet worden afgerond. Knip hierna de toplijn. Zet de hond in stand en knip het nekhaar. Dit moet vanaf het punt waar u op de rug ben gestopt licht schuin naar boven lopen. Let op dat u er geen glijbaan van maak. Probeer de toplijn zo te knippen dat het lijkt of de hond veel nek heeft. Knip het haar boven op het hoofd rond en laat het in een vloeiende lijn over lopen in de zijkant van het hoofd. Zorg dat het hoofd in balans is met het lichaam.

DSC_0176     DSC_0183     DSC_0213

Staart.
Als laatste kan je het haar van de staartpunt iets toppen. Knip nooit een staartaanzet bij een Bichon zoals je bij de Poedel doet. Knip vervolgens nog de nagels goed kort.

Als eindresultaat moet de hond er rondom vol in vacht uitzien, maar ook weer niet te zwaar gelaten.

Als u een Bichon heeft met een beetje zacht fluffy haar, knip dan de delen bij de achterbenen waar u de hoeking zet en het hoofd met de effileerschaar. Hierdoor wordt vaak het resultaat het mooist. Ook is het aan te bevelen waar je grote stukken moet knippen een breedblad schaar te gebruiken. Gebruik een “breedblad” schaar echter nooit om de onderkant van de voeten te knippen. Hierdoor loop je het risico om teveel haar tegelijk weg te knippen.

Het leuke van dit model is dat het gemakkelijk te gebruiken is op diverse rasloze honden met een kroesvacht die we tegenwoordig erg veel in de trimsalon zien.


 

How to groom a Bichon Frise


 

Corrective Grooming on a Bichon by Jay Scruggs.


Super Styling.


 


 


 

Bichon Frise head trim.

http://www.youtube.com/watch?v=RLd9u5gDScw


Lindsey Dicken, Bichon in Show Style Trim, FREE HOW TO GROOM LESSON.

 

 

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.