Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

Giftig voor de hond

Wat voor een mens normaal is om te eten kan zeer giftig zijn voor honden

Honden hebben van nature veel interesse in het voedsel van het baasje. Veel honden weten precies wat ze moeten doen en hoe ze zich moeten gedragen, om een lekker hapje los te peuteren bij hun baasje. Ze zullen zich voorbeeldig gedragen, kijken hun baasje met grote ogen aan en trekken de liefste blik die zij maar kunnen bedenken.

De meeste baasjes zullen vroeg of laat zwichten voor zoveel liefde. Zij geven een hapje om op die manier de liefde van hun hond te beantwoorden. Soms zijn baasjes er niet van bewust dat menseneten giftig kan zijn voor honden. Daarom heeft Puppyplaats een groot aantal giftige dingen op een rijtje gezet voor hondenbezitters, het is belangrijk dat u afweet van de gevaren van sommige levensmiddelen en planten.

Wat voor een mens normaal is om te eten, kan voor een hond zéér giftig zijn (bv chocolade, zoetstof, ui, bieslook etc.). Ook planten zoals de berenklauw kunnen zeer gevaarlijk zijn. Vooral jonge honden lopen een groter gevaar dan volwassen honden, pups zijn namelijk veel gevoeliger voor giftige middelen dan grote volwassen honden.

15%  voedselgerelateerde vergiftiging
Chocolade staat bovenaan de lijst van voedingsmiddelen
Klachten braken, diarree, lethargie, verlies van eetlust, buikpijn, trillen, toevallen, en in ernstige gevallen coma
10% overlijdt aan de gevolgen van voedselvergiftiging

Op deze pagina

Melk (te veel)

De meeste honden vinden koemelk heerlijk en zullen een schaaltje melk als ware traktatie in ontvangst nemen. Melk is rijk aan vele goede stoffen zoals melkeiwitten, mineralen, calcium en fosfor. Af en toe een klein beetje melk kan daarom een goede aanvulling zijn op de dagelijkse voeding van een hond. Echter, in melk zit ook een grote hoeveelheid lactose. Lactose is een stof voor vele honden moeilijk afbreekbaar is. Een teveel aan lactose, of bij gevoeligheid hiervoor, kan deze stof een laxerende uitwerking hebben. Een hond zal in dat geval hevig aan de diarree raken.

Het verteren van lactose
Lactose wordt in het hondenlichaam afgebroken en verteerd door een enzym lactase. Dit enzym is vooral bij pups en jonge honden in grote hoeveelheden aanwezig. Pups maken lactase aan om de moedermelk te kunnen verteren. Naar mate een hond ouder wordt en niet meer met moedermelk gevoed wordt, stopt het lichaam vanzelf met het aanmaken van dit enzym. Het enzym is immers niet meer nodig, omdat een volwassen hond van nature geen melk drinkt. De hoeveelheid lactase die het hondenlichaam aanmaakt, neemt vanaf de leeftijd van 3 maanden, snel af.

Rauwe aardappelen

Rauwe aardappels en spruitjes van de aardappel bevatten giftige stofjes waaronder solanine, solanine wordt gevonden in planten die behoren tot de nachtschadefamilie ( Solananaceae ) , zoals de aardappel. Solanine wat dus voornamelijk in rauwe aardappel zit veroorzaakt mogelijk een branderig en scherp gevoel in de keel, diarree, misselijkheid, versuftheid, ademnood, bewusteloosheid en krampen. Kleine honden zijn extra gevoelig voor solanine en kunnen al bij kleine name van rauwe aardappel vergiftigingsverschijnselen krijgen. Gekookte of gebakken aardappelen kunnen honden vaak zonder problemen eten.

Zout

Een grote hoeveelheid zout kan een zoutvergiftiging bij uw hond veroorzaken. Een hond eet van nature niet tot nauwelijks zout. Menseneten bevat vaak een grote hoeveelheid zout ( bijvoorbeeld pitza of chips ). Wees er bewust van dat een grote hoeveelheid zout erg gevaarlijk kan zijn. Een zoutvergiftiging kan leiden tot tijdelijk bewustzijnserlies en in sommige gevallen kan het leiden tot overlijden.

Vroeger werd zout regelmatig gebruikt om honden te laten braken, nu duidelijk is dat zout in grotere hoeveelheden zeer giftig is en mag deze methode absoluut niet meer worden gebruikt. Een hond kan zelfs komen te overlijden ten gevolge van een zoutvergiftiging. Dierenartsen en specialisten maken vaak gebruik van een ‘braakinjectie’. Dit is een gezonde manier om een hond te laten braken.

Pitjes van een appel

De pitjes van appels bevatten de grondstoffen voor blauwzuur. Blauwzuur komt vrij op het moment dat er op de pitjes word gebeten. Blauwzuur is een extreem giftig kleurloze tot zeer lichtblauwe vloeistof en is voor honden strek en potent gif. Zuurstofopname in organen wordt verlaagd. Het brein en het hart zijn hiervoor extra gevoelig. Blauwzuur kan leiden tot algemene zwakte , hoofdpijn, verwarring, duizeligheid, moeheid, paniek, kortademigheid, misselijkheid en braken. Door de kortademigheid kan een hond in een coma raken. Uiteindelijk kan dit tot de dood leiden. Stukjes appel zijn verder niet gevaarlijk maar geef nooit een klokhuis aangezien deze veel pitjes en dus vergif bevat.

Stukjes appel
Stukjes appel lune lekker verfrissend zijn voor honden en zijn niet gevaarlijk, het geven van een hele appel of klokhuis moet worden vermeden aangezien dit gevaarlijk is vanwege blauwzuur dat vrij komt als er op de pitjes wordt gebeten.

Knoflook

Hoewel knoflook soms in zeer kleine hoeveelheden worden toegepast als natuurlijke middelen zoals anti-vlo en winderighei…

Bieslook

Bieslook is zelfs in kleine hoeveelheden erg giftig voor honden, vergiftiging door bieslook kan Heinz body bloedarmoede …

Prei

Prei is zelfs in kleine hoeveelheden erg giftig voor honden, vergiftiging door prei veroorzaakt Heinz body bloedarmoede….

Broccoli

Broccoli bevat het stofje isothiocyanaat, sommige honden kunnen isothiocyanaat niet goed verwerken wat misselijk en maag..

Chocolade pasta

Chocolade pasta bevat theobromine, theobromine zit in chocolade en is erg giftig voor honden. Theobromine kan zelfs in k…

Rozijnen en druiven

Rozijnen en druiven zijn giftig voor honden, rozijnen en druiven bevatten een nog onbekend extract wat de nieren van uw hond kunnen schaden. Vaak is dit in het begin niet goed te merken, helaas is het vaak te laat als u de symptomen herkend. Rozijnen en druiven beschadigen de nieren van uw hond onherstelbaar. Gevolgen zijn : Pijn met plassen en donkere gekleurd urine maar ook onregelmatig plassen, dus ene dag erg en andere dag zeer weinig.

Als er symptomen zijn dat de nieren niet goed meer functioneren kan de werking van de nieren onderzocht worden door middel van een urine en ‘ of bloed onderzoek. Helaas zijn beschadigde nieren niet meer te herstellen, maar verdere beschadigingen zijn te voorkomen.

Pitten van kersen

De pitten van kersen zijn giftig voor honden, dit komt door het stofje cyaogenische glycosiden. Dit stofje kan vrijkomen als er op de kersenpit wordt gebeten. Glycosiden zijn een groep van chemische stoffen die van nature vrijwel alleen in planten voorkomen. Ze zijn opgebouwd uit een suiker (het glycon) en een niet-suiker (het anglicaan). Glycosiden komen voor in amandelnoten en in de pitten van kersen, appels, pruimen, perziken, abrikozen.

Ook in cassave zitten glycosiden. Als uw hond de pitten van kersen heeft gegeten en op de pitten heeft gebeten kunnen er symptomen optreden als: braken, dronken gevoel en misselijkheid.

Peer (pitjes)

De pitjes van appels bevatten de grondstoffen voor blauwzuur. Blauwzuur komt vrij op het moment dat er op de pitjes word gebeten. Blauwzuur is een extreem giftig kleurloze tot zeer lichtblauwe vloeistof en is voor honden strek en potent gif. Zuurstofopname in organen wordt verlaagd. Het brein en het hart zijn hiervoor extra gevoelig. Blauwzuur kan leiden tot algemene zwakte , hoofdpijn, verwarring, duizeligheid, moeheid, paniek, kortademigheid, misselijkheid en braken. Door de kortademigheid kan een hond in een coma raken. Uiteindelijk kan dit tot de dood leiden.

Stukjes peer
Stukjes peer zijn lekker voor uw hond en niet gevaarlijk, het geven van een hele peer of een gedeelte met pitjes moet worden vermeden aangezien dit gevaarlijk is vanwege blauwzuur dat vrij komt als er op de pitjes word gebeten.

Koffie en cafeine

Cafeine is gevaarlijk voor honden, een kleine hoeveelheid koffie of een ander cafeinehoudend drankje kan leiden tot een hartslagverhoren. Deze hartslagverhoging kan in sommige gevallen leiden tot een hartstilstand.
Syptonen van een cafeïnevergiftiging kunnen 1-2 na name zichtbaar worden.

Veel voorkomenden symptomen zijn:
• Hartslagverhoging
• Braakneigingen
• Duizeligheid
• Onrust

Er bestaat geen tegengif voor een cafeinevergiftigng bij hond, uw dierenarts kan de hond laten braken om een ernstige vergiftiging te voorkomen.

Leverworst (te veel)

Een plakje leverworst is niet schadelijk, een grote hoeveelheid leverworst is wel schadelijk. Leverworst bevat veel Vita…

Rabarber (oxaalzuur)

Rabarber bevat oxaalzuur, oxaalzuur heeft een bindende werking op calcium waardoor de opname van calcium in het lichaam …

Walnoten

Walnoten kunnen uw hond erg ziek maken. Als uw hond walnoten heeft gegeten kunnen er symptomen optreden zoals verlamming…

Veel kaas (zout en lactose)

Kaas is erg zout en bevat lactose. Vooral smeerkaas en zachte kaas zoals brie bevat veel lactose. Een grote hoeveelheid …

Paprika (allergie)

Sommige honden zijn allergisch voor paprika. Honden die allergisch zijn voor paprika kunnen hevige jeuk krijgen na het e…

Spinazie (oxalaat)

Spinazie bevat oxalaat, oxalaat is een bestandsdeel van oxaalzuur. Een grote hoeveelheid spinazie kan schadelijk zijn vo…

Roomijs

In roomijs zit veel lactose, van een klein likje roomijs zal uw hond niks krijgen alleen een grote hoeveelheid roomijs (…

Chocolade

Chocolade bevat theobromine en is erg giftig voor honden. Theobromine kan zelfs in kleine hoeveelheden al dodelijk zijn….

Ui

Rauwe stukjes ui, maar ook gebakken en gedroogd ui zijn zelfs in kleine hoeveelheden erg giftig voor honden, vergiftigin…

Rauw varkensvlees

Het eten van rauw varkensvlees en zwijnenvlees kan zeer gevaarlijk zijn voor uw hond. Uw hond kan besmet raken met het A…

Pit en schil van avocado

De stof persine maakt de pit en de schil van avocado zeer giftig voor honden. Persine is ongevaarlijk voor de mens, maar…

Macadamia nootjes

Macadamia nootjes zijn zeer giftig voor honden. Als uw hond deze nootjes heeft gegeten kunnen er symptomen optreden zoal…

Alcohol

Bij inname van alcohol verminderd de motoriek van de hond. Bij zeer hoge doseringen treedt bewusteloosheid en ademdepres…

Xylitol, aspartaam en andere zoetstoffen

De suikervervanger xylitol, veelgebruikt ingredient van suikervrije snoepjes kan bij honden leiden tot een dodelijke dal…

Paddestoelen en champignons

Champignons en andere soorten paddestoelen veroorzaken buikkrampen, ook kan uw hond stuiptrekkingen krijgen. Komt u tijd…

Tomatenplant en onrijpe tomaten

Onrijpe tomaten en delen van de tomatenplant zijn giftig voor honden. Het stofje dat maagkrampen veroorzaakt zit in het …

Het drinken van ondiep slootwater of stilstaand water

Ondiep slootwater en stilstaand water kunnen botulisme veroorzaken. Botulisme is een vergiftiging door het vergif botuli…

Pijnstillers en medicijnen voor menselijk gebruik

Pijnstillers die voor menselijk gebruik bestemd zijn, zijn beslist niet geschikt voor honden! Pijnstillers voor mensen b…

Tabak (sigaretten, sigaren)

Tabak (sigaretten, sigaren) bevat het nicotine, nicotine is zeer giftig voor honden. Nicotine is een krachtig zenuwgif, …

Antivries

Antivries heeft een heerlijke geur en een lekkere zoete smaak. Dit is het gevaarlijke van antivries, veel honden zullen …

Meststoffen

Als uw hond vaak in de tuin graaft, let er dan op dat u geen meststoffen heeft gebruikt, als meststoffen niet organisch …

Korrels slakkengif

Slakken zijn een gruwel voor veel tuinliefhebbers vanwege de plantenetende levenswijze van veel soorten. Regelmatig word…

Tandpasta voor menselijk gebruik

Gebruik nooit mensentandpasta om de tanden van uw hond te poetsen! Tandpasta dat geschikt is voor mensen is vaak zeer gi…

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.