Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl
Home » Gezondheidsleer » Van slecht tot giftig voor honden

Van slecht tot giftig voor honden

Niet alles wat mensen kunnen eten is goed voor honden

Sommige etenswaar is zelfs erg giftig voor honden. In dit artikel lees je waar je op moet letten en welk eten je zeker niet moet laten rondslingeren in huis.

Op deze pagina

Chocolade

Het stofje theobromine in chocola is zeer giftig voor honden en katten en heeft effect op het zenuwstelsel en het hart. Hoe puurder de chocola hoe meer theobromine het bevat. Witte chocolade bevat zeer weinig, maar een reep pure chocolade van 180 gram kan een Jack Russel vergiftigen. Bakkerschocolade is zelfs nog giftiger, met 180 gram legt een Golden Retriever al het loodje. Laat dus geen chocolaatjes op plekken staan waar de hond er bij zou kunnen, want honden vinden chocola meestal lekker. Pas ook op met de feestdagen wanneer er veelal chocoladeletters, paaseieren en kerstkransjes in het huis te vinden zijn. Neem direct contact op met je dierenarts als je hond chocolade heeft gegeten.

Alcohol

Alcohol is niet goed voor onze lever, maar de schade die onze hondenvrienden hierdoor oplopen is veel groter. Alcohol kan diarree, braken, ademhalingsproblemen en coma veroorzaken. Geef je hond dus geen slokje mee.

Koffie

De cafeïne in koffie (en tevens te vinden in cola, thee en energie drankjes) is zeer slecht voor een hond en kan in een hoge hoeveelheid dodelijk zijn. Bij een cafeïnevergiftiging versnelt het ademhalen en de hartslag, treden er inwendige bloedingen op, de hond gaat trillen en krijgt ongecontroleerde spierbewegingen. Er is geen behandeling mogelijk tegen een overdosis. Pas ook op met rondslingerende theezakjes.

Avocado

De schil, pit en plant van de avocado zijn niet alleen giftig voor honden, maar ook andere zoogdieren en vogels. Het giftige persine uit deze vrucht kan leiden tot alvleesklierontsteking, ademhalingsproblemen en vochtophopingen in vitale organen van de hond.

Druiven en rozijnen

Door welk stofje druiven en rozijnen giftig zijn is nog niet bekend, maar het eten ervan kan leiden tot nierfalen en uiteindelijk de dood. Druiven kunnen vergiftigen vanaf 20 gram per kg lichaamsgewicht. Rozijnen veel sneller, namelijk vanaf 3 gram per kilo lichaamsgewicht. Ook pitloze druiven zijn giftig. Pas ook op met krentenbollen, sultana’s en andere producten waar krenten of rozijnen in zitten.

Rauwe aardappelen

Ongekookt zijn aardappels giftig door de solanine die er in zit. Vooral de schil en uitlopers zijn gevaarlijk. Zowel een hond als mens kan een aardappel vergiftiging oplopen. Eenmaal gekookt kan je hond gerust een aardappel eten. De solanine blijft dan achter in het water.

Noten

Noten zijn niet goed voor honden. Vooral Macadamianoten kunnen voor problemen zorgen en invloed hebben op de zenuwstelsel en spieren. Walnoten kunnen giftige schimmels bevatten. Indien een hond een pinda-allergie heeft kan een pinda of pindakaas dodelijk zijn. Pindakaas wordt soms wel aan honden gegeven, maar is erg vet en kan zorgen voor diarree of overgeven. Wil je toch wat pindakaas geven doe dit dan gematigd.

Tomaten

Alle groente uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren. De komkommer en courgette behoren niet tot de nachtschadefamilie en mogen gegeten worden door een hond.

Xylitol

De zoetstof xylitol wordt gebruikt in suikervrije producten zoals kauwgom, snoep, tandpasta en producten voor diabetici. Door het eten ervan kan een hond in coma raken en uiteindelijk overlijden.

Uien en knoflook

Uien en knoflook hebben effect op de rode bloedlichaampjes van de hond wat bloed armoede kan veroorzaken. Tevens kunnen ze darm- en maagkrampen veroorzaken. Overigens is knoflook minder schadelijk dan ui. Er bestaan zelfs knoflook snoepjes voor honden, maar ik vermijd deze liever. Tevens familie van de ui, waaronder de prei en bieslook hebben het zelfde effect op honden. Ook gekookt of in poedervorm blijft het giftig.

Champignons

Champignons en paddenstoelen kunnen een shock veroorzaken en uiteindelijk dodelijk zijn voor honden.

Rauw varkensvlees

Rauw varkensvlees kan de ziekte van Aujeszky bevatten. Deze ziekte is altijd dodelijk voor honden en katten, maar ongevaarlijk voor mensen. In veel Europese landen komt de ziekte niet meer voor, maar in een land zoals Spanje kan je hond het oplopen. Ik kies er zelf voor om helemaal geen varkensvlees te geven.

Zout

Zout wordt soms ten onrechte gegeven om hem te laten braken als hij iets gevaarlijks heeft gegeten. Dit kan echter een zoutvergiftiging veroorzaken. Hierdoor kan een hond gaan overgeven, veel drinken en last van diarree krijgen. Uiteindelijk kan het epileptische aanvallen veroorzaken en de hond kan er aan overlijden.

Pitten

De pitten van appels, kersen, abrikozen, nectarines, pruimen, etc bevatten blauwzuur en zijn in grote hoeveelheden giftig. Wil je dit fruit aan je hond geven, verwijder dan de pitten.

Melkproducten

Melk of melkproducten zoals yoghurt of kaas is niet giftig voor honden, maar teveel kan diarree veroorzaken. Soms een stukje kaas of wat smeerkaas in zijn Kong kan dus geen kwaad.

Medicijnen

Let op dat je hond geen medicijnen te pakken kan krijgen uit openstaande kastjes of een handtas die open staat. Geef ook geen pijnstillers of medicijnen die voor mensen bedoeld zijn. Een enkele paracetamol kan al dodelijk zijn voor een kleine hond. Een hond zal gaan braken, wordt suf, krijgt diarree en kan leverproblemen krijgen. Alleen als je er op tijd bij bent is er kans op herstel.

Heeft je hond iets gegeten wat je niet vertrouwd, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. Geef de hond geen zout aangezien dit een zoutvergiftiging kan veroorzaken.

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.