Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

Zeer giftige planten

Lijst met giftige planten

Dit is een lijst met planten die giftige zijn voor honden die je in of om het huis zou kunnen vinden. De planten zijn ingedeeld aan de hand van de soort schade die ze doen. Let op, deze lijst is niet volledig, wij hebben geprobeerd veel voorkomende giftige planten te vermelden. Echter, het gebruik van de informatie geschiedt op eigen risico en wij kunnen geenszins aansprakelijk worden gesteld. Omdat de hoeveelheid die een hond van een plant binnenkrijg en tot vergiftiging lijdt verschilt per plant en per hond is het raadzaam om bij twijfel contact op te nemen met de dierenarts. Doe dit direct, ook als er nog geen vergiftigingsverschijnselen zichtbaar zijn. Deze kunnen namelijk vertraagd op treden, wanneer het mogelijk te laat is om nog in te grijpen. Heeft je hond mogelijk iets giftigs gegeten, lees dan hier wat je kunt doen.

Dieffenbachia

De gehele plant is zeer giftig. Inname veroorzaakt krampen, en het opzwellen van de keel lippen en tong. Hierdoor is er een verstikkings gevaar.

Herfststtijloos

Deze plant bevat in zowel zijn zaden als in de knol de stof colchicine welke zeer giftig is. Het heeft een verlammend effect en kan tot de dood leiden. Raadpleeg dus zo snel mogelijk uw dierenarts als je vermoedt dat je hond van deze plant gegeten heeft.

Oleander

Alle oleanders zijn heel erg giftig. In sommige gevallen kan zelfs één blaadje al dodelijk zijn. Oleanders zijn te herkennen aan hun smalle bladen. De symptomen die kunnen ontstaan zijn maag problemen, hart problemen, te lage bloeddruk, coma en zelfs hartstilstand.

Rhodondendron

De Rhodondendron is het grote nog giftigere broertje van de Azalea. Het eten van deze plant kan de nieren beschadigen, stuiptrekkingen, verlaming en de dood tot gevolg hebben. Ook overvloedige vochtuitschijding uit de neus en ogen kunnen symptomen zijn.

Taxus

Van deze plant, die soms als natuurlijke haag wordt gebruikt, zijn de naalden en zaden uiterst giftig. Vergiftiging kan leiden tot trillen, spierslapte, hartritmestoornissen en ten slotte hartstilstand.

Sago palm

Deze uiterst giftige plant kan bij inname leiden tot nierfalen, de lever en het zenuwstelsel aantasten. Vergiftigingssignale kunnen onder andere bestaan uit overmatig kwijlen en trillen.

Goudenregen

Vooral de peulen van deze plant zijn heel gevaarlijk. Vergiftigings verschijnselen zijn braken, een brandend gevoel in mond en keel, diaree, opwinding en tot slot verlamming.

Vingerhoedskruid

De gehele plant is zeer giftig. Vergiftiging kan leiden tot nierfalen, hartritmestoornissen en uiteindelijk hartstilstand.

Kerstroos

Deze plant is zeer giftig en kan krampen, waanbeelden en verstikking veroorzaken.

Wonderboom

Bij deze plant zijn niet zo zeer de bladeren en takken, maar vooral de zaden die hij produceert het probleem. Deze zaden, ook wel bonen genoemd door hun uiterlijk, zijn zeer giftig. Vergiftigingssymptomen zijn maagklachten en bloederige diaree.

Monnikskap

Dit is een zeer giftige plant die zelfs bij aanraking al klachten kan geven. Vergiftiging kan leiden tot het ontsteken van de mond en keel, ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen en verlamming.

Ridderspoor

Het gif bevindt zich in de gehele plant, maar vooral in de bladen en zaden. De spijsvertering wordt verstoord, wat waar genomen kan worden door overmatige speekselproductie. Daarnaast kan de hond gaan trillen, coordinatiestoornissen en verlamingsverschijnselen krijgen.

Maretak

De Maretak is een halfparasiet die op bomen groeit. Daarom zal hij in de natuur meestal geen problemen op leveren. De takken worden echter met kerst soms in kerststukjes of als losse versiering gebruikt. Let dan erg op, want de plant is erg giftig en kan ernstige maagklachten veroorzaken

Cacaodoppen

Dit is inderdaad geen plant, maar omdat cacaodoppen in Nederland vaak als bodembedekker worden gebruikt wel de moeite van het vermelden waard. Cacaodoppen bevatten net als cacao de stof theobromide die een onregelmatig of verhoogd hartritme en uiteindelijk hartfalen kan veroorzaken. Check ook bij andere bodembedekking van welke plant ze afkomstig zijn, want veel giftige planten zijn in de vorm van snippers nog steeds schadelijk voor uw hond als deze er op besluit te kauwen.

Paddenstoelen

Ook dit is technisch gezien geen plant, maar na een tragische gebeurtenis met een hondje van een van mijn lezers heb ik besloten dat dit ook de moeite van het opnemen waard is. Sommige paddenstoelen zijn dodelijk voor honden. Heeft je hond aan een paddenstoel gekauwd, neem deze dan mee naar de dierenarts.
foto: Uberprutser/ Wikicommons

Planten die huidirritatie veroorzaken

De volgende planten kunnen huidirritatie veroorzaken bij honden. Syptomen kunnen krabben of rare plekken op de huid zijn. Maar ook problemen met de ademhaling en het slikken komen voor wanneer de luchtwegen geirriteerd zijn geraakt.

Slangenwortel

Gatenplant

Ficus

Reuzenberenklauw

(vermijd ook aanraking)

Aronskelk

Planten die de organen (nieren, lever, longen, etc.) aan tasten

De volgende planten zijn gevaarlijk voor honden omdat ze de organen kunnen aantasten:

Azalea

(ademhalingsorganen en nieren)

Druif

(mogelijk nierfalen, alleen de druiven zelf)

Vijgenboom

(nieren en slijmvliezen)

Krokus

(ademhalingsstelsel, lever en nieren)

Planten die maag of darmproblemen veroorzaken

Maag en darm problemen bijn honden kunnen gekenmerkt worden door overgeven en diaree. Ook ontsteking van maag en darmen valt binnen deze catagorie. Let op, bij bloembollen kan soms ook het drinken van het water waarin de bloemen staan al tot vergiftiging leiden. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts.

Aster

Blauwe regen

Hortensia

Hyacint

Lelie

Tulp

Aspidistra

Lelietje van dalen

Salomonszegel

Look (ui, sjalot, Bieslook, prei, etc.)

Sneeuwklokje

Narcis

Amaryllis

Clivia

Agave

Boterbloem

Buxus

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.