Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

De hartworm

Hartworm kan dodelijk zijn als niet tijdig wordt ingegrepen

De hartworm ( Dirofilaria immitis ) houdt zich niet op in de darmen maar in het bloedvatenstelsel en heeft een voorkeur voor de rechter hartkamer. Deze parasiet kan dodelijk zijn als niet tijdig wordt ingegrepen. Hij beschadigt het hart, de longen en de lever. Deze worm komt voornamelijk voor in Zuid-Europese landen als als Spanje, Portugal en Italie, maar komt hier ook steeds vaker voor. Ook de hartworm heeft een tussengastheer nodig voor zijn cyclus, namelijk de mug. Deze kunnen de hond besmetten. De mug zuigt bloed bij een besmette hond en kan een andere hond twee weken later weer op zijn beurt besmetten door larven via de beet in de bloedbaan van de hond te brengen.

Deze larven trekken een maand of 3-4 door het lichaam tot ze hun bestemming, het hart, bereikt hebben waar ze uitgroeien tot volwassen wormen. Larven kunnen tot wel 2 jaar overleven in de bloedloop. Een besmette hond zal een verminderd uithoudingsvermogen hebben, eventueel hoesten en in ernstige gevallen hartfalen vertonen. De behandeling bij gebleken besmetting is langdurig en niet zonder gevaar voor de hond. Het is zelfs zo dat als de hond de behandeling overleeft, hij voor de rest van zijn leven gezondheidsproblemen kan overhouden.

Voorkomen van een besmetting met hartworm is relatief eenvoudig door de hond voor, tijdens en na de vakantie te ontwormen met hiervoor geschikte middelen. Er zijn helaas geen afdoende middelen om de steken van de muggen te voorkomen.

De Hartworm in het kort:

Hartworm
Gastheer
Hond, vos
Tussengastheer
Mug
Besmetting
Door een steek van een besmette mug
Waar?
Bloedvatenstelsel, m.n. de rechter hartkamer
Besmettingsgraad
Nog relatief zeldzaam bij de huishond in Nederland .
Let op met importhonden en honden op vakantie. Een risico voor alle leeftijden.
Symptomen
Pups : matig tot zeer ernstig
Volwassen : matig tot zeer ernstig
Groote
10 – 30 cm

Sinds kort is het bekend dat er nog een hartworm bij de hond problemen kan veroorzaken. Deze worm wordt wel de ” Franse hartworm ” (Angiostronglus vasorum) genoemd. Honden kunnen besmet raken door het eten van slakken, de tussengastheer voor deze worm. Meestal geeft een besmetting geen symptomen, maar hart- en longklachten kunnen voorkomen.

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.