Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

Toxocara canis

De larven van deze spoelworm doorboren de darmwand en maken een trektocht door het lichaam, komen in de longen en luchtwegen, worden vervolgens opgehoest, doorgeslikt, en komen dan weer in de darmen terecht.

Tijdens de dracht wordt de ontwikkeling van de larven van Toxocara canis geactiveerd. Dit wordt veroorzaakt door de verminderde weerstand en de hormonale veranderingen tijdens de dracht. De larven omen via de bloedbaan in de placenta ( moederkook ) en zo ook bij de foetus. Na de geboorte kunnen de pups ook via de moedermelkbesmet raken. De cyclus bij deze wormen is drie weken. Hierop is het ontwormingsschema voor pups gebaseerd.

Soms is er geen ontwikkeling tot volwassen wormen. De larven (stadium L3) blijven in het lichaam en er volgt inkapseling. Dit is er bij dracht plotseling sprake kan zijn van een wormuitbraak van Toxocara canis.

Problemen bij dracht : re-activatie van de “slapende larven”

vanaf dag 42 via de placenta naar de pups (in de lever)

Volledige ontwikkeling direct na de geboorte

Plus

Migratie L3-larven via de melk

Direct ontwikkeling in de maag tot volwassen wormen (na de geboorte)

= besmettingsgevaar door de pups zelf !

Hoewel het een een zoonose is (d.w.z. het kan overgaan van dier op mens en omgekeerd), ontwikkelen de wormen zich niet tot het volwassen stadium bij mensen.

De volwassen hond wordt meestal 4 keer per jaar ontwormd. Er moeten bij de meddelen goede gebruiksaanwijzingen zitten.
Larven van de spoelworm kunnen zich bij mensen (met name kinderen) in de lever en het netvlies inkapselen. Het lichaam zal trachten het vreemde eiwit te elimineren en maakt antistoffen aan. Dit zal de algemene weerstand nadelig beïnvloeden . Aan de antistoffen is overigens wel te zien dat een mens (kind) besmet is geraakt met de spoelworm.
Deze wormen parasiteren in de darm en eten met de hond mee. Een pup die wormen heeft, is mager met een dikke buik en heeft soms wat last van diarree.

De Spoelworm (Toxocare canis) in het kort:

Spoelworm
Gastheer
Hond, vos, wolf
Tussengastheer
Geen, wel paramedische gastheren mogelijk (muizen, konijnen, enz)
Besmetting
Oraal, via placenta en moedermelk
Waar?
Volwassen wormen in de dunne darm
Larven in lever en longen
Besmettingsgraad
Het is de meest voorkomende worm bij honden
pups: tot > 95%
jonge dieren: 50%-80%
volwassen: < 50 %
Groote
10 – 18 cm
© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.