Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl

Deze virusziekte, ook wel jeukpest genoemd, komt tegenwoordig bijna niet meer voor. Toch blijft het opletten, zeker bij vleesimporten uit landen waar niet zo nauwlettend wordt gecontroleerd. De besmetting geschiedt via varkens. Bij varkens is dit een ziekte zonder verschijnselen. Maar het is zeer besmettelijk voor honden. Vooral het eten van rauw varkensvlees maar ook nauw contact en steken van insecten die bij de “besmette” varkens zijn geweest, kunnen het virus overdragen.
Het ziektebeeld lijkt enigszins op dat van rabiës en wordt veroorzaakt door een hersenontsteking voorafgegaan door hevige jeuk ( vandaar de naam reukpest ) hetgeen zelfverminking, onrust, razernij en tenslotte coma met de dood tot gevolg heeft.
Ook hier is geen behandeling voor. Zelfs vaccineren is onzeker en onduidelijk. De enige remedie is het vermijden van contact met varkens en rauw varkensvlees ( denk daarbij ook aan gerookte varkensoren waarbij het rookproces niet afdoende is geweest om het virus inactief te maken ! ).

puzw8xlpbilx_wd640 images-5

© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.