Tel. 06-27462012
info@bichonfrise.nl
Home » Gezondheidsleer » Ziekteverwekkers » Virussen » Hepatitis Contagiosa Canis

Hepatitis Contagiosa Canis

HCC, ook besmettelijke leverontsteking of ziekte van Rubarth, is een virusziekte die beschadiging van de lever veroorzaakt. Gelukkig komt deze ziekte slechts zelden voor. Bij niet – gevaccineerde honden is de ziekte vooral voor jonge dieren dodelijk. Als een zieke hond zichverwondt, kunnen er ernstige bloedingen ontstaan, omdat de bloedstollingsfactor door de de zieke lever niet optimaal werkt. Een hond die ooit leverontsteking ( hepatitis ) heeft gehad en er van is genezen, zal waarschijnlijk drager van het virus blijven en blijft zodoende een besmettingsbron voor andere honden.

Het ziektebeeld lijkt in veel opzichten op dat van hondenziekte maar kent geen 3 stadia. Het virus heeft een voorkeur voor de nieren en de lever en veroorzaakt een lichte tot dodelijke leverontsteking. Daarnaast ontstaan ook koorts, dikke tonsillen en maag / darmstoornissen.
Het duurt vaak weken.

Deze ziekte geeft in een nest soms sterfte zonder verschijnselen. Na de ziekte kan er door een allergische reactie een vreemd oog ontstaan maar dat gaat vanzelf over.

De behandeling is – in feite als bij alle virusaandoeningen – symptomatisch. Ook hier is voorkomen beter dan genezen dus vaccineren. De eerste vaccinatie tegen dit virus wordt geadviseerd op 12 weken, vóór die tijd zijn de honden vaak nog beschermd door maternale antistoffen.
© 2024 Bichon Frisé. All rights reserved.